Valerian Stan
Credo ergo sum
"Şi veţi cunoaşte adevărul, iar adevărul vă va face liberi."

Remember!

In ultima vreme, un oarecare domn - care raspunde fara a fi intrebat la numele Tatomir Aurelian - tot invarte militaria prin jurnale, belicos nevoie mare. Lasat la vatra (cu gradul de colonel si pensia aferenta) direct din coteria politica a generalului Ilie Ceausescu, numitul rezervist si-a reluat nestingherit si la vedere lectiile politice. Bunaoara, deunazi, in gazeta indeobste cunoscuta sub pseudonimul Adevarul, invatamantul de partid (comunist) continua cu o noua lectie a zelosului propagandist. In fapt, un adevarat rechizitoriu prin care oricine isi ingaduie sa mai aminteasca ca idealurile de dreptate, demnitate, democratie din decembrie trecut au fost si sunt aspiratii legitime si ale personalului armatei, este aruncat in tagma tradatorilor de neam si tara.

Reluind pasaje intregi din ultima cuvantare a regretatului sau secretar general, dascalul marxist-leninist ne previne ca soarta armatei si a tarii este in pericol de moarte. De ce? Simplu: "iredentisti, vrajmasi, forte interesate, indivizi care nu se afla in deplinatatea facultatilor morale" (sic!). "Agenturili" nu, desi predicatorul nu intelege de ce termenul n-a prea avut succes. In rest, exact ca ieri: "huligani, revizionisti, dusmani, cercuri interesate".

Lasand gluma la o parte, aveti grija cum vorbiti, d-le Tatomir. Si mai ales ce scrieti. Pentru că, sigur stiti, "scripta manent" (iar inscrisurile au o mare valoare probatorie in instante, atat in cele penale cat si in cele ale istoriei). Remember, d-le Tatomir! (Romania libera, 12 septembrie 1990)


Remember!, articol publicat in perioada 1990-1998