Valerian Stan
Credo ergo sum
"Şi veţi cunoaşte adevărul, iar adevărul vă va face liberi."

Situațiunea (CXCVIII)

*În iarna lui 1977 la Bâlea lac s-a produs o tragedie, trecută la vremea aceea sub tăcere de regimul comunist. Am fost de față la deznodământul celor atunci întâmplate – iar ziariștilori de la Evenimentul zilei, care aflaseră de caz, le-am spus în câteva cuvinte (5 ianuarie 2002): „Îmi aduc aminte de parcă s-ar fi întâmplat ieri. Eram elev la Școala militară de ofițeri din Sibiu, și, într-o  duminică, ca mai toţi colegii din pluton, mă aflam în cazarmă. Am fost alarmaţi, îmbarcaţi într-un camion şi duşi la Bâlea lac. Nu ni se spusese pentru ce. Am ajuns acolo îngrozitor de greu, în munţi, şoseaua era înzăpezită şi înaintam cu mare dificultate. Pe porțiuni lungi dezăpezeam înaintea camionului. Ajunși la destinație  am înțeles despre ce era vorba. Deși nu mai văzusem vreodată o avalanșă, mi-am dat imediat seama că sub muntele de zăpadă prăbușit de pe versant pe lac nu mai putea să trăiască cineva. Localizam trupurile cu sonde metalice și din plastic, și apoi săpam copci prin care le scoteam. Aici un elev, dincolo altul, parcă ţinându-se  în braţe. Puţin mai târziu și profesorul Schuller. 23 de oameni, elevi și profesori (2 sau 3, cred). Cu puţine excepţii, de sub apa limpede precum cristalul se iveau feţele unor morţi frumoşi. Pe care care mi le mai amintesc numai vag. În schimb, am și acum vii în fața ochilor feţele strivite de durere ale părinţilor – opriți de autorități la Bâlea Cascadă. Ochii fiecăruia dintre ei, implorând să le spui că băiatul sau fata lor a fost găsită şi că trăieşte, este imaginea cea mai terifiantă pe care am văzut-o vreodată cu ochii mei. O imagine de care n-am scăpat nici după 25 de ani şi de care, ştiu sigur, n-am să scap niciodată."

*Mândra nu-i din sat cu mine,/ Pân' la ea sunt trei coline,/ Trei coline, trei vâlcele,/ Nu știți ochii mândrii mele.

*În cursul zilei de azi Arabia Saudită, Qatar și alte țări din Golf sunt așteptate să semneze la Washington un acord istoric, intermediat de președintele Trump, de încetare a unei crize diplomatice durând de trei ani și jumătate în Golf. În 2017, o coaliție condusă de Arabia Saudită a rupt legăturile cu Qatarul și și-a închis spațiul aerian și rutele maritime pentru avioanele și navele qatare, invocând presupusul sprijin al acestei țări pentru grupurile teroriste și relațiile cu Iranul. În ultimele săptămâni, Arabia Saudită și Qatar s-au aflat sub presiunea administrației Trump pentru a pune capăt disputei. Cu răbdare și inteligență, Trump a reușit pas cu pas o coaliție politică și economico-financiară de o forță incomensurabilă, singura care va reuși să contracareze forța financiară, extraordinară și ea, a globalismului satanist. Globalism satanist care nici în visele lui cele mai negre nu se aștepta să mai poată fi înfruntat de cineva, financiar, în marșul său triumfal către răul suprem. Prin ce va face azi la Washington, Trump va da sataniștilor lumii poate cea mai cruntă și neașteptată lovitură.

*Presa liberă de peste Ocean, dar și președintele Trump însuși, se întreabă dacă mâine, în cadrul lucrărilor Congresului pe care le va prezida, vicepreședintele Mike Pence va face sau nu ceea ce Constituția îi permite pentru a nu fi validate niște alegeri în legătură cu care există numeroase dovezi că au fost fraudate. Personal sunt convins că vicepreședintele va fi loial nu atât președintelui Trump, cât interesului major din acest moment al celei mai mari democrații a lumii. Din 3 noiembrie și până azi Trump a fost părăsit în modul cel mai nedemn de mulți dintre colaboratorii săi importanți – din Guvern, ultimul, William Barr, procurorul general al Statelor Unite. De asemenea aproape toți cei 6 judecători din cei 9 ai Curții Supreme, propuși de el, au închis ochii la toate neregulile grave ce le-au fost puse pe masă. Iar în toate asemenea cazuri explicația trebuie căutată mai înainte de orice în capacitatea odiosului Statul paralel de a exploata orice vulnerabilitate oricât de mică a oricărui oficial de rang înalt – modelul experimentat de globalismul satanist, timp de trei decenii, în România și nu doar. Din toate cele ce am urmărit în ultimii patru ani – la el m-am uitat atent mai mereu, profilul său apărându-mi foarte interesant – Pence nu mi s-a părut vreodată vulnerabil cu ceva. Nu exclud că ar putea fi, desigur. Ce exclud în schimb cu totul e că el ar putea răspunde la un șantaj ca să-și scape pielea sacrificând interesele țării.

*Ca să înțelegem ce Dumnezeu avem. Într-una din zile Sfântul Siluan Atonitul plângea la gândul că foarte mulți creștini trăitori în lume, nefiind călugări deci, nu se vor mântui. Atunci, ca și de mai multe ori altădată, Mântuitorul i S-a arătat și i-a spus între altele: “Unul ca acesta chiar și dacă o dată a zis într-o zi un Doamne miluiește, eu nu voi neatent cu el”. Ce poate să însemne la Dumnezeu a nu fi neatent cu un om (cu orice om!) putem oricare dintre noi să înțelegem - și să ne cutremurăm.
  (Activenews, 5 ianuarie 2021)


Situațiunea (CXCVIII), articol publicat in anul 2021