Valerian Stan
Credo ergo sum
"Şi veţi cunoaşte adevărul, iar adevărul vă va face liberi."

Situațiunea (CCXX)

*Numită inițial (în 2009) Asociația „O viziune pentru 30 de ani”, Asociația Casa Majestății Sale fost recunoscută în 2020 ca organizație neguvernamentală de utilitate publică. În peste un deceniu de activitate, Asociația totalizează, cred, câteva mii de acțiuni menite să susțină activitatea Casei regale, activitate la rândul ei dedicată prioritar promovării identităţii, statalităţii şi demnităţii naţionale a țării – și, desigur, și a valorilor istorice ale Coroanei. La începutul acestui an Asociația a făcut public raportul pe perioada 2019-2020. Publicarea documentului respectă nu doar o cerință legală (adesea trecută cu vederea de alte organizații cu un asemenea statut), dar mi se pare că și prestigiul atât de larg recunoscut al Coroanei. Cred că primul merit al lucrării este acela de a fi cronologia cea mai cuprinzătoare a activităților Casei regale din perioada 2019-2020. Activități cărora, repet, Asociația le-a asigurat un suport consistent și de calitate. În discuțiile de până acum de pe internet despre activitatea Case regale informațiile au fost uneori incomplete și confuze, iar lucrul acesta cred că a fost posibil și din cauza că cei interesați au fost lipsiți de o sursă care să recapituleze exhaustiv informațiile căutate, așa cum o face de jumătate de an raportul Asociației. Desigur, în spațiul virtual, dar și în librării și biblioteci, Casa regală este destul de prezentă cu genul acest de informații. Însă până acum n-a existat, cum spun, un asemenea document (care nu peste mult timp va fi accesibil și paginile de internet ale Casei regale). Apoi, în altă ordine de idei, numai un asemenea raport poate să dea o imagine completă a dimensiunii serviciilor făcute de Casa regală intereselor țării; în plan diplomatic, de exemplu – numeroase și de o valoare pe care politicienii și diplomația noastră oficială n-au putut și n-o vor putea atinge vreodată. În sfârșit, cred că, chiar și fără să-și propună, raportul reușește profilul unui model de excepție pentru societate. Casa regală îmi pare a fi într-adevăr un model. Un model al lucrului cu adevărat bine făcut, al generozității, al patriotismului ca lucrare și nu ca lozincă, al empatiei și bunului simț. Dar apropo de modele, de mai multe săptămâni sectorul din București în care locuiesc e împânzit de mii, de zeci mii de postere (mari și foarte scumpe) predicând cetățenilor voluntariatul pentru „Curățenie generală în sector”. Timpul a trecut și trece, și nimic nou în aspectul acestui sector, azi parcă mai îngălat ca niciodată după 90. Și condus de un primar camarad al liberalilor camarazi la paritate cu camarazii lui Băsescu și cu un președinte având șapte case de proveniență nici azi lămurită. Iar când privesc la afișe, mai toate jupuite de oameni ce nu mai pot fi ușor păcăliți, îmi aduc aminte de voluntarii extraordinari pe care în anii din urmă s-a întâmplat să-i văd la lucru în câteva rânduri la Casa regală și la Fundația regală Margareta.

*Știu pe Facebook vreo doi poeți mai prolifici decât Eminescu însuși. Scriitori de versuri tâmpe, de nimic obsedați decât să zgândăre pofticioși libidoul doamnelor ambetate și-n nevoi.

*Publicația The Washington Times tocmai informează că un raport recent al republicanilor din Comisia de supraveghere a informațiilor (Comisie a Camerei Reprezentanților) aduce acuzații grave Agențiilor de informații americane cu privire la activitatea lor pe timpul pandemiei. Este reținută “suprimarea de către Agenții a opiniilor divergente cu privire la originea virusului” și, “mai mult, faptul că acestea n-au sprijinit în mod corespunzător factorii de decizie politică” (din perioada Administrației Trump) „cu informații ce legau Institutul de Virologie Wuhan (WIV) din China de focarul pandemiei”. În acțiunea de suprimare a punctelor de vedere divergente legate de originile pandemiei, Comunitatea de informații “s-a bazat pe experți din afară”. Cu alte cuvinte legislatorii americani acuză Agențiile de informații de nimic altceva decât de trădare. Prin aceasta mi se pare că devine tot mai limpede dimensiunea răului pe care Statul subteran american l-a făcut și continuă să-l facă propriei țări. Agenții unui asemenea stat nu vor ezita să comită nici cele mai abominabile crime pentru a-și salva pielea, cum s-a putut vedea de altfel pe întreg parcursul anului trecut. Când au provocat rebeliuni sociale devastatoare, au dat lovituri mortale economiei și, în cele din urmă, o lovitură de stat fără precedent în alegerile prezidențiale. Prin urmare, pentru mine devine tot mai clar și faptul că nodul gordian al răului imens adus în lume de globalismul satanist nicăieri altundeva nu se află
 decât în politica din Statele Unite. În sfârșit, observ că, după un 2020 dramatic în cel mai înalt grad, peste America s-a așternut o liniște parcă prevestitoare de rău.

*Eu sunt greu de înțeles și de suportat, darmite de iubit... (activenews.ro,
  26 mai 2021)


Situațiunea (CCXX), articol publicat in anul 2021