Valerian Stan
Credo ergo sum
"Şi veţi cunoaşte adevărul, iar adevărul vă va face liberi."

Situațiunea (CCXXVII)

*Cele două zeițe ale societății noastre civile, Monica Macovei și Renate Weber, au în comun o stare civilă ciudat de asemănătoare: ambele au divorțat după 1989 de doi domni despre care se spune că ar fi avut niște ochi atât de albaștri încât în  post-comunism le-ar fi împiedicat să se facă zeițe. Dar apropo, în urmă cu ceva luni fostul soț al Avocatului Poporului a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare pentru o evaziune fiscală de aproape 700.000 de lei. Fapte săvârșite fix în perioada în care, după societatea civilă, doamna intrase și în politică pe cai mari (și albi ca neaua) – două mandate de euro-deputat liberal, urmate de actuala înaltă demnitate (dobândită printr-o masivă și demnă susținere PSD-istă). Procurorii au trimis dosarul în instanță numai după 8 (opt) ani de la finalizare, iar Tribunalul Alba, firește, l-a achitat pe fostul. Totul, se înțelege, fără absolut nicio legătură cu faptul că fosta se afla, cum zic, pe cai mari și albi în politica națională și internațională. Curtea de Apel, însă, a dispus Tribunalului rejudecarea cauzei, rejudecare ce s-a lăsat cu sentința amintită, despre care vom mai vorbi când ne-om mai întâlni. Până atunci mai trebuie remarcată o altă ciudățenie de stare civilă: deși public se știe că Renate e divorțată de fostul, acesta poartă și azi numele Gavrilaș-Weber, în timp ce consoarta nu-și mai zice Gavrilaș-Weber de mai mult de 20 de ani. Ceea ce sugerează că pe fosta ar dezavantaja-o maxim numele și statutul fostului, în timp ce pe fostul l-ar avantaja la fel de maxim numele și statutul fostei. 

*SUA au o datorie publică ce bate către 30.000 de miliarde de dolari. Italia vreo 3.000 de miliarde de euro, Franța circa 1.800, Spania aproape 1.500. Bombe cu ceas ale cândva gloriosului Occident, astăzi rătăcind în rele. Cumpărați yuani și învățați chineza...

*Televizoare de rahat, să nu-i poți trage măcar una prin ecran lui Iohannis...

*Ca și Putin înaintea lui, Orban, prim-ministrul Ungariei, a anunțat și el obligativitatea vaccinării cadrelor medicale. Dar și “lansarea unui program pentru elevi” ce pare să bată tot pe-acolo. Eu pe ăsta-l credeam un tip deștept deștept dar văd că de fapt e-un deștept intermitent.

*Iată că timpul trece și America autentică pare să se obișnuiască cu gândul că se poate și cu alegeri furate, că se poate și fără Trump și fără idealurile și lupta sa, că se poate iarăși fără Dumnezeu, fără libertate și drepturi cetățenești, și tot așa. Și de fapt se și poate, numai că nu la nesfârșit. Iar toate ezitările, toată uitarea și delăsarea vor fi plătite scump, foarte probabil în scurt timp, mai ales de America însăși și de tot Occidentul, prin care a venit atât de mult rău în lume în ultimele decenii. 

*Turci bătuți în cap, să nu le treacă lor prin minte să  înființeze o Comisie europeană ca să ne facă pașalâc...

*În mandatul Violetei Bau-Alexandru la Ministerul muncii m-am adresat Casei naționale de pensii cu solicitarea de a-mi comunica un anume protocol dintre acest Minister și cel al Apărării (despre care eu am informații că ar fi clasificat deși potrivit legii n-ar trebui să aibă acest regim). Inițial Casa de pensii mi-a scris că-mi va da un răspuns în termenul legal, apoi n-a mai făcut-o. Acum două zile Curtea de apel Bacău, Secţia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal a obligat Casa de pensii să-mi răspundă, dar și să-mi plătească 1.000 lei daune morale. Când îmi va fi comunicată Sentița (soluție nedefinitivă), vă voi spune și numele judecătorului (după principiul pe care-l cred corect , că e firesc să știm cum îi cheamă atât de judecătorii care fac nedreptăți, dar și pe cei care dau oamenilor dreptatea pe care o au mai ales în procesele cu instituții ale statului). În sfârșit, folosesc ocazia să spun din nou că de ceva timp pare că s-a schimbat ceva radical în Justiție, în special în soluționarea acestui gen de procese. Mare lucru ar mai fi pentru o țară ca România ca Justiția să-și dobândească statutul atât de important pe care trebuie să-l aibă în orice societate... 

*Occidentul ateist și toți argații lui de pe aici n-au văzut și nu vor vedea vreodată cu ochi buni mărturisirea de credință ortodoxă a Familiei noastre regale. Iar asta cred că vorbește cel mai bine despre intențiile nenorocite ale respectivilor. (activenews.ro,  25 iulie  2021)


Situațiunea (CCXXVII), articol publicat in anul 2021