Valerian Stan
Credo ergo sum
"Şi veţi cunoaşte adevărul, iar adevărul vă va face liberi."

Rusine, d-le Soloc!

Mie unuia mi-i de-acuma limpede, prea multe nu-i poti cere d-lui Paul Soloc. Si, se intelege, nici institutiei domniei sale. Iar asta nu numai pentru ca leul nostru, leul nostru si 78 de bani, cu care fiecare il stipendiem pe d-l Soloc, si pe pare d-l Petre Roman era gata-gata sa-l converteasca, continua sa se afle intr-o grea suferinta.

Cerindu-i insa domnului in cauza sa inceteze a ne mai tine de prosti, nu cred sa fie o pretentie exagerata. Ce vreau sa spun? Mai zilele trecute, va amintiti, domnia sa, dupa ce si-a populat biroul cu un oarecare ministru in chip de interlocutor (numai pentru a nu i se imputa ca se trezeste vorbind de unul singur), a spus ca, citez, ultima venire a minerilor la Bucuresti a fost un terorism de stat. Am incheiat citatul.

Marturisesc, spusa apasata si indignata a d-lui Soloc a avut, pentru o clipa, darul sa ma umple si pe mine de o patriotica revolta: sa puie minerii astia pin` si statul sub teroare?! Bantuit fiind insa, in clipa urmatoare, de nu stiu ce simtamint tele-suspicios, m-am repezit la dictionar: terorismul de stat este - rezum - acela conceput, organizat si controlat de un anumit stat. Cu alte cuvinte, am inteles, d-l Soloc a vrut sa ma traga pe sfoara...

Acuma, sigur ca eu pot sa admit si ca falsul sarmantului angajat al Televiziunii ar putea fi inconstient (involuntar, vreau sa spun, savarsit din ignoranta, adica). In acest caz, insa, si domnia sa trebuie sa admita ca au dreptate cei care-l tot previn de-atata vreme ca in politica nu-i de ajuns sa fii frumos.

Demn de tot dispretul va fi, in schimb, domnia sa de se va dovedi, asa cum am eu o vaga banuiala, ca a urmarit sa ne asmuta cu buna stiinta impotriva ortacilor plimbareti. Mai cu seama ca, se pare, in buna masura a si reusit s-o faca. Pentru ca, nu i asa, nu oricine are in casa un dictionar. In orice caz, rusine, d-le Soloc! (Revista Alianta Civica, 17 octombrie 1991)


Rusine, d-le Soloc!, articol publicat in perioada 1990-1998