Valerian Stan
Credo ergo sum
"Şi veţi cunoaşte adevărul, iar adevărul vă va face liberi."

Despre gugumani

Lipsita de sansa salvarii printr-o perestroika ceausista, Securitatea s-a asteptat sa scape simulind patriotismul. Din nefericire, luindu-i parca Dumnezeu mintile, n-a gasit alta cale decat a nationalismului extremist. Dupa cateva ispravi sovine, Targu-Mures, Harghita-Covasna, Tara-Secuilor, in dosul carora n-au izbutit sa se ascunda prea bine, mercenarii securisti au inceput sa piarda constant din altitudine, intrand, mai cu seama in ultima vreme, intr-o serioasa criza de inspiratie. Incat, de la un timp, cativa derbedei, nu mai mult de o duzina, au apucat-o pe drumul unei penibile frazeologii patriotarde. Al latratului la luna, altfel spus.

La alegerile locale infamia a atins, de departe, apogeul. Insultarea opozitiei a fost platforma lui Vadim. Intre doua injuraturi, "patriotul roman" se intreba teatral, cu ochii pe Cheie, evident, "Sa fie oare majoritatea romanilor monarhista, pro-maghiara si manevrata din strainatate?" Si tot el raspundea: "Greu de crezut".

Greu, usor, iaca Vadime, la nici o saptamina de la inteleptu-ti monolog, neascultatori, romanii au votat masiv taman Cheia. Zadarnicind de-a pururi planuirile tale de guguman. (Revista Alianta Civica, 5-11 martie 1992)


Despre gugumani, articol publicat in perioada 1990-1998