Valerian Stan
Credo ergo sum
Pe Hristos nu-L voi merita atât timp cât va exista ceva ce să mă întristeze mai mult decât Patimile Lui și ceva ce să mă bucure mai multe decât Învierea Lui.

Maniu, Coposu si epigonii lor (drept la replica refuzat de Romania libera)

Comportamentul veros al multora dintre demnitarii de dupa 1997, tratat, în opinia mea, mai mult decât concesiv de catre ierarhia nationala a Aliantei Civice, a fost motivul principal care m-a facut sa parasesc recent AC. Pentru a explica decizia pe care o luasem, în interventia din Congresul Aliantei am dat mai multe asemenea exemple, care vizau parlamentari, ministri, pe seful statului însusi etc. Desi referirile mele au fost cât se poate de precise si au avut în vedere chestiuni de o gravitate speciala, nimeni nu a avut vreo reactie la ele în afara prefectului Capitalei, despre care am afirmat ca este unul dintre demnitarii care s-au folosit de pozitiile pe care le au pentru a obtine, pentru ei si pentru membrii familiilor lor, tot felul de avantaje pe seama banului public. Într-o scrisoare deschisa pe care mi-a adresat-o – si pe care, cu exceptia României libere, ziarele nu i-au publicat-o se pare din decenta – prefectul Iordan m-a acuzat ca l-am "denigrat si calomniat". Argumentele d-lui Iordan? Unul singur, cuvântul lui de prefect! "În speranta ca va veti reconsidera optica fata de prefectul Bucurestiului", încheie preopinentul meu, "va transmit, d-le Stan, urarile mele de bine".

Va multumesc frumos de urari, d-le lordan, dar, îmi pare rau, nu-mi voi reconsidera nici o optica, dimpotriva, de când v-am citit epistola sunt si mai dezamagit de dvs. Iar când spun asta am în vedere doar în ultimul rând faptul ca, desi va iscaliti cu calitatea de "prof. univ. dr.", faceti o demonstratie de agramatism incredibila: "Fiica prefectului", scrieti între altele, "are si ea, ca toate familiile tinere (sic!), aceleasi drepturi cetatenesti". Pentru altii n-o fi, dar pentru mine este evident, d-le Iordan, fiica dvs a primit creditele de la CEC – aproape 200 de milioane de lei, despre cifre vad ca tăceti mâlc – nu pentru ca este, cum spuneti, "unul din miile de tineri casatoriti, cu vârste sub 30 de ani, bla, bla, bla", ci datorita pozitiei pe care o are la CEC si, mai ales, pentru ca este o fata norocoasa al carei tata este prefectul Capitalei. Si, în plus, unul dintre fruntasii taranisti, care, sa ma iertati – ca si Camenco Petrovici, presedintele CEC, mai marele peste credite – face de râs partidul lui Maniu si Coposu. Dorin Marian, ca sa mai dau un singur exemplu celebru, a primit si el credite de la CEC doar pentru ca este consilierul d-lui Constantinescu, si nu pentru ca este "unul din miile de tineri...".

Asta va faceti dvs ca nu întelegeti. Dupa cum va faceti ca nu stiti ca în urma cu doua luni colegii dvs de partid s-au opus în Parlament, vehement si fara ca macar sa roseasca, asemeni dvs astazi – constituirii unei comisii de control al neregulilor semnalate în activitatea CEC de institutii specializate ale statului si de catre presa. Dar nu va faceti iluzii, d-le Iordan – nici dvs, si nici colegii taranisti – o sa vina o zi când se vor afla numele tuturor acelor "tineri casatoriti, sub 30 de ani" care, asemeni fiicei dvs, lui Dorin Marian si altor profitori ca ei, s-au folosit de pozitiile lor pentru a face averi într-o tara tot mai trista si mai saraca.

PS Constat cu mirare ca de mai bine de doi ani România libera si-a facut o profesiune din a ma ataca si a-mi refuza, apoi, orice drept la replica pe care i-l trimit. Aproape la fel procedeaza si revista 22. În numarul de saptamâna trecuta, Livius Ciocârlie – un analist modest dar foarte devotat, promovat recent publicist la 22 si în conducerea centrala a Aliantei Civice – gaseste ca plecarea mea de la AC a fost un lucru "lipsit de logica si eleganta". Bine ca e logica si eleganta necinstea celor care ne conduc (pe care d-l Ciocârlie si alti câtiva apostoli moralisti asemeni lui se fac ca nu o vad). (Cotidianul, 22 mai 2000)


Maniu, Coposu si epigonii lor (drept la replica refuzat de Romania libera), articol publicat in anul 2000