Valerian Stan
Credo ergo sum
Pe Hristos nu-L voi merita atât timp cât va exista ceva ce să mă întristeze mai mult decât Patimile Lui și ceva ce să mă bucure mai multe decât Învierea Lui.

Tanda si Manda

În una din emisiunile pe care le face la Tele 7abc, napraznicul Adrian Paunescu a fost copilul de mingi al ministrului Nicolae Noica. E absurd? Sigur ca-i absurd, dar tocmai de aceea, pentru ca e absurd, trebuie sa credeti. Glasul tunat, pumnul în masa, privirea care îngheata – ei, bine, toate astea au lipsit cu desavârsire. A fost doar d-l ministru cu realizarile lui: ANL, case peste case, grija fata de om, ANL, case peste case... "Am facut totul". Totul? "Totul!" Poti sa-l contrazici? Poti sa stii ce are d-l ministru în dosarele alea groase ale lui? Si apoi, si mai presus de toate, poetul însusi, pe care îl stiti bine, garanteaza cu cuvântul sau. Si nu oricum, ci în vorbe pentru care, daca ar mai fi trait, Ceausescu l-ar fi invidiat sigur pe ministrul taranist. În orice caz, si aici, ca si oriunde si oricând, prieteniile pe care nu le întelegem sunt lucrurile pe care trebuie sa le cercetam cu maxima luare-aminte.

Sa-l venerezi pe Ceausescu, sa-l urasti de moarte pe Coposu ("Corneliu Coposu a fost un turnator ordinar al Securitatii") si sa-i ridici imnuri unui ministru taranist în viata – unuia singur, foarte ciudat, împotriva tuturor – iata un lucru de care doar Adrian Paunescu poate fi capabil.

"Dar, d-le ministru" – îndrazneste un telespectator – "Contractul cu România"? La fel: "S-a facut totul". Pentru că în vocea ministrului ghicesc o ezitare, caut documentul. "Vor fi pietruite o treime din drumurile satesti". S-a facut? Nici vorba! "O treime din sate vor fi alimentate cu apa". Asta s-a facut? Da` de unde! "Vor fi date în folosinta camine studentesti cu 10.000 de locuri". Zero!

Nu trece mult si altcineva întreaba: "Stie d-l ministru ca sponsorizarea Fundatiei Academia Civica" (din boardul careia el face parte) "cu mijloacele Ministerului lucrarilor publice este ilegala?" "Nu exista nici o sponsorizare"! Scurt. Ministrul si poetul se înteleg din ochi: Nici vorbă de vreo sponsorizare. Iar emisiunea merge mai departe.

Si totusi, cu numai câteva zile înainte, ziarele au scris negru pe alb ca ministrul însusi a anuntat ca reuniunea a o suta sau doua de membri ai Aliantei Civice organizata de Fundatia în cauza, timp de aproape o saptamâna la Durau în judetul Neamt, a fost "asigurata logistic" de Ministerul condus de musafirul d-lui Paunescu. Informatia a fost publicata si de România libera, ziarul colegilor de la Alianta Civica ai ministrului. Despre care numai cineva usor la minte ar putea sa creada ca a avut vreun interes sa-l compromita pe d-l Noica.

Da, dar asta înseamna ca d-l ministru ne-a mintit de la obraz...

Ei, si, Adrian Paunescu nu l-a cântat pe Ceausescu si a zis despre Coposu ca-i turnator? (Cotidianul, 14 august 2000)


Tanda si Manda, articol publicat in anul 2000