Valerian Stan
Credo ergo sum
Pe Hristos nu-L voi merita atât timp cât va exista ceva ce să mă întristeze mai mult decât Patimile Lui și ceva ce să mă bucure mai multe decât Învierea Lui.

Niste intelectuali

Câtiva intelectuali de dreapta, dintre aceia pe care d-l Constantinescu i-a lasat cu ochii în soare, retragîndu-se - "moral, istoric si providential" – din cursa pentru Cotroceni, tin mortis sa ne convinga ca d-l Isarescu este, "în noile conditii", candidatul ideal. Actualul prim-ministru, ni se spune, e mai bun nu doar decât Stalin, Ceausescu si Iliescu la un loc, dar si decât alesul urmasilor Bratienilor, d-l Stolojan. De ce e mai bun Isarescu decât Stolojan? Pentru ca, citez, "Stolojan a fost impus si sustinut" (asta ar fi fost culmea, sa nu fie sustinut dupa ce a fost impus) "de Initiativa Social-Liberala, o creatie a membrilor Grupului «Un viitor pentru România» (apartinînd elitei ideologice a lui Ceausescu si Serviciilor lui secrete)".

În urma cu nici doua saptamâni, Liviu Ioan Stoiciu a facut, în chiar aceasta pagina, un scurt dar foarte riguros istoric al GUVR. Istoric din care ce aflam? Doua lucruri. Mai întâi, ca Mugur Isarescu însusi a fost unul dintre fruntasii Grupului (ceea ce într-o logica elementara înseamna ca a apartinut si el "elitei ideologice si serviciilor secrete ale lui Ceausescu") si doi, ca d-l Stoiciu, desi si el un intelectual de dreapta, are o memorie foarte buna, neselectiva, deci si un caracter asijderea.

"A venit timpul ca aceia care au devalizat bancile si au adus aceasta tara în ruina sa raspunda pentru faptele lor". Asta ne promitea în campania electorala trecuta Emil Constantinescu. Iar astazi, în loc de toate astea, presedintele si intelectualii aferenti ne cheama la urne sa-l votam pe Isarescu, vinovat ca nimeni altul, o stiu si tâncii, de dezastrul din sistemul bancar. Într-un cotidian central foarte serios, am citit recent un anunt – foarte serios si el si cât se poate de mobilizator – care suna exact asa, îl reproduc cuvânt cu cuvânt: "Asociatia Sprijin pentru Emil Constantinescu îl sprijina pe d-l Mugur Isarescu". Magistral! Nene Iancule, ramâi sanatos...

Alianta Civica a dat si ea un comunicat, din care sprijinea "candidatura independenta a d-lui Mugur Isarescu. Alianta Civica, ea însasi independenta politic, considera ca..." Ce de lume independenta si apolitica! Stai si te întrebi daca nu cumva tara asta se duce de râpa singura, asa, ca proasta. În orice caz, pâna ne vom dumiri (daca ne vom mai dumiri vreodata) cum de a reusit FSN-DSS-lsarescu-Stolojan un dezastru atât de total în tabara lui Corneliu Coposu, intelectualii nostri ar trebui barem sa bage de seama ca în toata nebunia asta risca sa intre asa cum sunt, niste oameni normali, intelectuali onorabili de dreapta, si sa iasa cu mintile rasucite si de stânga. Cu împielitatii astia nu te joci... (Cotidianul, 4 septembrie 2000)


Niste intelectuali, articol publicat in anul 2000