Valerian Stan
Credo ergo sum
Pe Hristos nu-L voi merita atât timp cât va exista ceva ce să mă întristeze mai mult decât Patimile Lui și ceva ce să mă bucure mai multe decât Învierea Lui.

Scrisoare deschisa d-lui Adrian Nastase

Stimate domnule Adrian Nastase,

Succesul pe care PDSR si candidatul sau la Presedentie l-au obtinut în alegerile recente se datoreaza, într-o masura semnificativa, si nemultumirii populatiei fata de proliferarea grava a coruptiei, inclusiv în ultimii patru ani, si angajamentului partidului dumneavoastra de a trata aceasta chestiune cu o seriozitate maxima. În programele electorale ale PDSR si candidatului sau la Presedintie, angajamentul de a actiona pentru un alt tip de comportament al demnitarilor si functionarilor publici, pentru combaterea coruptiei si integritatea actului de administratie publica a fost explicit. "Vom fi necrutatori în lupta împotriva coruptiei la nivelul institutiilor de stat" a fost, în programele dumneavoastra, una dintre formularile cele mai lipsite de echivoc, care avea sa aduca o buna parte a voturilor ce v-au dat posibilitatea sa reveniti la putere. Angajamentele pe care PDSR si d-l Ion Iliescu le-au asumat au atras si încrederea comunitatii internationale democratice. Într-o declaratie a Departamentului de Stat al Statelor Unite de dupa victoria candidatului PDSR la Presedentie se afirma: "Salutam declaratiile d-lui Iliescu, care angajeaza viitorul guvern pe calea reformelor economice si a luptei împotriva coruptiei."

Din pacate însa un numar de decizii care au fost luate ulterior în desemnarea conducerilor unor institutii importante ale statului constituie tot atâtea motive de îngrijorare ca nici de data aceasta promisiunile facute nu vor fi respectate. Cel mai semnificativ caz este cel al d-lui Nicolae Vacaroiu, vicepresedinte al PDSR, caruia i-a fost atribuita cea de-a doua demnitate în stat, aceea de presedinte al Senatului României. Asa cum stiti, d-l Vacaroiu este si presedintele (si cel ce s-a ocupat de înfiintarea) Bancii de Investitii si Dezvoltare, banca avînd un capital social de câteva sute de miliarde de lei si care apartine mai mult decât controversatului om de afaceri Sorin-Ovidiu Vântu. BID a fost înfiintata la începutul anului trecut, dupa ce Sorin-Ovidiu Vântu a încasat de la FNI, cu numai câteva luni înainte de prabusirea Fondului, circa 400 de miliarde de lei.

În opinia mea, împrejurarea pe care v-am adus-o în atentie este de natura sa afecteze în continuare încrederea populatiei si a comunitatii internationale în vointa si capacitatea institutiilor publice si ale statului român de a actiona pentru statornicirea legalitatii si a unui comportament integru si intransigent din partea demnitarilor publici. Tinînd cont de pozitia importanta pe care o aveti în cadrul partidului de guvernamânt, consider, d-le Nastase, ca este de datoria dumneavoastra sa interveniti pentru a-l determina pe d-l Vacaroiu sa renunte la una din cele doua functii, care îl pun într-o incompatibilitate evidenta, tinînd în cazul cel mai bun doar de posibilitatea ca prerogativele si interesele publice sa interfereze, într-un mod inacceptabil într-un stat de drept, cu cele private. (Lumea libera, 13 ianuarie 2001)

Despre acest text au relatat si câteva institutii de presa din tara, fiind insa ignorat de catre destinatarul lui.


Scrisoare deschisa d-lui Adrian Nastase, articol publicat in anul 2001