Valerian Stan
Credo ergo sum
Pe Hristos nu-L voi merita atât timp cât va exista ceva ce să mă întristeze mai mult decât Patimile Lui și ceva ce să mă bucure mai multe decât Învierea Lui.

Amnezii cu tâlc

Continuu sa observ cum multi dintre cei foarte precauti si exigenti când e vorba de politicieni nici macar nu se gândesc sa se poarte la fel si cu Traian Basescu. Spune d-l Basescu ca Guvernul ascunde un studiu de ultima ora al unor experti americani, din care rezulta ca anul viitor România va rata intrarea în NATO, rotativele zbârnâie, iar a doua zi ziarele au, toate, pe pagina întâi, bomba lui Basescu; desi în realitate, am mai scris, studiul nu fusese facut de "experti americani", ci de o publicatie britanica, nu se referea la NATO, ci la Uniunea Europeana, si nu era deloc de ultima ora si vreun mare secret, ci vechi de câteva luni si publicat, înca de atunci, de un ziar din tara. Anunta Basescu ca la meciul de la Londra a stat în tribuna alaturi de "sotul Reginei", ziaristii cad pe spate si reproduc cuvânt cu cuvânt declaratia microbistului agitat; chiar daca era limpede ca idolul lor facea, în cazul cel mai bun, o grava confuzie. Spune Basescu ca primul ministru cutare "face sex cu fundul", ca ministrii cutare si cutare sunt "doi nemernici" sau ca nu stiu care primar e "tigan", ziaristii hahaie si tiparesc întocmai flecare abjectie.

În urma cu doua saptamâni, la Bruxelles, a fost facut public Raportul pe 2001 al Comisiei Europene. Peste câteva ceasuri, Traian Basescu i-a convocat pe ziaristi ca sa le spuna ca anul acesta este pentru prima data când Uniunea Europeana vorbeste despre coruptia din România ca despre un fenomen care submineaza "institutiile politice". Adrian Nastase, a continuat el, "este primul premier care aduce României calificativul de coruptie politica si ar trebui sa-si puna asta pe frunte". Evident, a doua zi toata presa a reprodus afirmatiile lui Basescu ca pe niste adevaruri ultime. Sunt de atunci, cum spun, doua saptamâni si absolut nimanui nu-i trece prin minte sa verifice daca cele declarate de Traian Basescu sunt sau nu adevarate. Daca cineva ar fi facut-o, ar fi aflat ca în respectivul document scrie asa: "Raportul pe anul precedent" (al Comisiei Europene) "a constatat ca coruptia a fost o problema larg raspândita si sistemica ce a subminat sistemul juridic, economia si încrederea publica în guvern. În ciuda recunoasterii generale de catre guvern a seriozitatii acestei probleme, nu a existat o diminuare notabila a coruptiei, iar masurile luate pentru contracararea coruptiei au fost limitate. Coruptia ramâne o problema serioasa, în mare masura nerezolvata". Asadar, în perceptia UE coruptia este, si dupa acest prim an al guvernarii PDSR, un fenomen la fel de grav ca si în 2000, la capatul unei guvernari de patru ani din care Traian Basescu a facut parte la vârf. Falsul liderului PD are, bineînteles, obiective electorale. Spunînd că în 2001 este pentru prima oara când UE vorbeste despre coruptia care submineaza "institutiile politice", d-l Basescu vrea de fapt sa spuna ca doar PDSR e corupt si nu si partidul lui si ca el e un politician integru si justitiar, iar premierul Nastase, pe care l-a si invitat sa demisioneze, contrariul.

Sigur ca da, populismul si demagogia sunt boli de care sufera politicienii de pretutindeni. Numai că la noi este clar că se întrece orice masura. Pe mine unul nu ma poate convinge nimeni că înaintea întâlnirii cu ziaristii Traian Basescu nu stia bine ce scrie în Raport. Dupa cum nu cred nici ca el si consilierii lui au uitat, chiar cu totii, că daca a existat cu adevarat un document al UE care a vorbit pentru prima data de "subminarea institutiilor politice", acela a fost Rezolutia Parlamentului European – A5/0247 – adoptata la 4 octombrie 2000, adica la capatul a patru ani de guvernare la care, repet, d-l Basescu si partidul sau au participat. Pentru Traian Basescu si alti "amnezici" ca el reproduc fraza-cheie a respectivei Rezolutii: "Coruptia submineaza structurile politice si administrative din România".

Greu de înteles nu mi se pare ca unul din personajele centrale ale politicii acestor ani joaca alba-neagra cu unul din adevarurile noastre cele mai triste. Traian Basescu nu mai poate însela, desigur, pe nimeni. Insistenta cu care el încearca de câteva luni sa se impuna în perceptia publica drept un campion al luptei împotriva coruptiei este inutila si penibila. Traian Basescu, Adrian Nastase, liderii liberali sau taranisti nu pot sa "combata coruptia" pentru simplul motiv că de câtiva ani buni coruptia este sinonima chiar cu comportamentul lor, necinstit si abuziv. Sigurul lucru pe care nu-l înteleg este cum de s-a ajuns la lipsa oricarui orizont. Promiscuitatea în care ne-a împins clasa politica pare fara iesire. Într-o lume normala sau, ma rog, cu pretentia că se afla pe drumul spre normalitate, vocea societatii civile ar fi trebuit sa se faca auzita. Alianta Civica, bunaoara, ar trebui sa fie prima care sa se opuna falsificarii adevarului si caricaturizarii "luptei împotriva coruptiei". Din pacate, însa, în chiar zilele în care Traian Basescu falsifica Raportul UE, Alianta Civica polemiza, împotriva adevarului, cu un ziarist care tocmai scrisese că primarul de Iasi, Constantin Simirad, a fost propus, la alegerile din 1992, de Alianta Civica. Desi liderii AC stiu bine - ca si mine si ca si ziaristul respectiv, martori si noi doi la cele întâmplate atunci - că Simirad a fost, într-adevar, propus de AC (mai mult, dar si cât se poate de firesc, AC l-a sustinut în alegeri, conducîndu-i chiar si campania electorala). Faptul ca liderii AC încearca astazi sa se dezica de un moment al istoriei organizatiei lor se explica prin aceea ca de curând d-l Simirad a luat decizia - destul de criticabila, si în opinia mea - de a trece la PDSR. Dar, îmi pare rau, în felul acesta "amnezia" celor de la AC se explica doar, si nu se si justifica. La fel ca si o alta recenta "amnezie" a lor, aceea ca la ultimele alegeri nu ar fi chemat la votarea lui Ion Iliescu. (Cotidianul, 1 decembrie 2001 si Lumea libera)


Amnezii cu tâlc, articol publicat in anul 2001