Valerian Stan
Credo ergo sum
"Şi veţi cunoaşte adevărul, iar adevărul vă va face liberi."

Casandra de la Cluj

Sunt cateva luni bune de cand redactorii saptamanalului armatei, Observatorul militar, cum se numeste mai nou, par ca se straduiesc sa dea pubticatiei lor o noua tinuta. Renuntarea la partizanatul politic in folosul abordarilor in tema, preponderent militare adica, este o tendinta tot mai evidenta a colectivului de redactie. Excesele nationaliste sunt si ele tot mai rare. Este adevarat ca din cand in cand si aici isi mai da cate cineva in petic. I se intampla Comandantului suprem, dar unui ofiter de rand. Una peste alta, insa, repet, lucrurlie par a fi pe drumul cel bun.

O nefericita exceptie face, surprinzator, ultimul numar al publicatiei. In paginile lui, intr-un spatiu mai mult decat generos, este gazduit un text descalificant. Vrand sa atace chestiunea securitatii nationale romanesti, autorul indentifica doua pericole de moarte pentru Romania: unul extern si altul din interior. In primul caz ar fi vorba de "imixtiunile si presiunile din afara indreptate impotriva suveranitatii, integritatii si unitatii nationale a Romaniei", iar din interior primejdia ni se trage de la "tentatia virulenta de restauratie monarhica si de revansa politica". Materialul poarta semnatura generalului Paul Cheler. Daca cineva nu l-ar cunoaste pe ceausistul acesta inrait, ar jura ca iscalitura nu-i decat un alt pseudonim al lui Vadim Tudor.

Iata, deci, ce li se predica din nou militarilor nostri. Eu, unul, in perplexitatea mea, nu mai sunt in stare sa mai intreb decat daca d-l Tinca isi asuma o asemenea pozitie. Pentru ca Paul Cheler este totusi un general, iar Observatorul militar, publicatia Ministerului Apararii. (Romania libera, 1 septembrie 1994)


Casandra de la Cluj, articol publicat in perioada 1990-1998