Valerian Stan
Credo ergo sum
"Şi veţi cunoaşte adevărul, iar adevărul vă va face liberi."

Un joc iresponsabil

Recentele intalniri ale d-lor Melescanu si Emil Constantiescu cu autoritatile de la Budapesta au consolidat o speranta mai veche in normalizarea relatiilor cu Ungaria. Aceasta perspectiva, insa, i-a adus pe extremistii nostri nationalisti in pragul disperarii, pentru ca, se stie, ura interetnica este painea lor de toate zilele. De aceea, nu m-am indoit o clipa ca vor fi reluate imediat provocarile nationaliste.

La nici o saptamana de atunci, chiar mai repede decat imi imaginam eu, Televiziunea - din nou Televiziunea, acest mare maestru de diversiuni - m-a confirmat cu prisosinta. Ultima emisiune "Lumina din lumina", un spatiu care ar trebui sa fie doar al gandului bun si tolerantei, a fost o revarsare de dusmanie si intuneric. Invrajbirea romanilor si maghiarilor a fost fatisa. Nu mi-am inchipuit vreodata ca un singur om, realizatoarea Irina Egli, un nume care trebuie tinut minte, poate fi in stare de atata rea credinta.

E tot mai clar ca d-l lliescu si oamenii lui nu au de gand sa se lase pana nu duc tara la razboi civil. Cred ca Parlamentul trebuie sa puna totusi piciorul in prag, sa-si subordoneze Televiziunea si s-o scoata o data pentru totdeauna din acest joc iresponsabil. (Romania libera, 13 septembrie 1994)


Un joc iresponsabil, articol publicat in perioada 1990-1998