Valerian Stan
Credo ergo sum
"Şi veţi cunoaşte adevărul, iar adevărul vă va face liberi."

Oful d-lui presedinte

Am spus eu ca la sedinta din Parlament marota d-lui lliescu va fi iarasi consensul. Consensul este, de fapt, o piatra mai veche la inima presedintelui, de care - de acum cred ca s-a convins si dansul - nu au cum sa-l mai scape nici chirurgii de la Elias. Neputind sa se impace cu asa un gand, dar nici sa-si reprime apetitul pentru cuvantarile televizate, d-l lliescu are, de la un timp, aparitii tot mai derizorii. Intre ele, mesajul din Parlament a fost un etalon.

Intempestiv a fost acolo presedintele doar cand a anuntat ca "in tara", natiunea s-a conciliat deja si ca nu mai pricepe, ea, natiunea, de ce la Bucuresti, la "nivel national", vrajba persista inca. Desi destul de raspicata, teza prezidentiala m-a incurcat putin. Si totusi banuiesc eu unde bate d-l lliescu. Dansul simte ca dupa cinci ani de deziluzii, lumea a obosit si ca nu mai e mult si se va resemna, ca apoi sa renunte chiar si sa mai spere. Ceea ce, sa recunoastem, cel putin ca rezultat, e tot o forma de... consens. Careia, insa, se pare ca mai ales bucurestenii sunt decisi sa i se impotriveasca - lucru care la Cotroceni pica prost, evident.

Va suparati degeaba, d-le lliescu. E drept ca bucurestenii sunt firi mai zburdalnice si mai nesupuse - de la un timp probabil chiar cu gandul la inca o revolutie. Fiti insa si dvs mai indulgent. Inchipuiti-va numai ce-ar fi fost daca Ceausescu, in loc sa-si tina ultimul miting la Bucuresti, l-ar fi tinut la Falticeni, sa zicem. Sau la Oltenita. Va spun eu ca si acum ar fi "intinat", bine-mersi, "idealurile nobile ale socialismului". Ca sa nu va mai spun ca azi tot din revolta bucurestenilor sunteti si dvs ce sunteti. Chiar daca maine, si asta e adevarat, din aceeasi cauza s-ar putea sa nu mai fiti.

Si pentru ca veni vorba, aud ca peste doi ani aveti de gand sa-l lasati presedinte pe d-l Nastase. In locul dvs eu l-as pune la Justitie. O sa aveti mare nevoie, ascultati-ma pe mine. (Romania libera, 21 septembrie 1994)


Oful d-lui presedinte, articol publicat in perioada 1990-1998