Valerian Stan
Credo ergo sum
Fără Hristos viața noastră este fără sens, toate alergările și zbuciumul nostru sunt deșărtăciune și vânare de vânt.

Morala si demagogie

"Cadavre în putrefactie", astfel au fost etichetate [Cristian Tudor Popescu, ziarul Adevarul] cele trei foste mari gimnaste despre care s-a aflat, recent, ca au pozat goale pentru o revista din Japonia. Câteva dintre cele mai mari ziare ale tarii au pus pozele sportivelor dezbracate pe prima pagina. Alaturi, cuvinte grele de ocara, tiparite gros: "Au facut tara de râs", "Tricolorul, murdarit de trei foste gimnaste".

Oare chiar este o infamie ce au facut campioana olimpica Lavinia Milosovici si colegele ei? Încoltite de ziaristi, sportivele se pierd si nu mai stiu ce ar trebui raspuns. "Pozele sunt nud, si nu porno", se apara una din ele. În timp ce alta marturiseste: "În toata cariera noastra de gimnaste nu am câstigat cât ne-au dat acum japonezii" (câte 40.000 de dolari de persoana).

"Lucrul cel mai grav", scrie unul din ziare, "e faptul că gimnastele au ajuns sa pozeze în revista japoneza numai dupa ce si-au câstigat celebritatea cu echipa nationala a României" (pe care acum, nu-i asa, au facut-o de râs). Cu alte cuvinte celor trei gimnaste li se imputa lipsa de fidelitate fata de tara. Dar, ma rog, în ce anume a constat infidelitatea lor? Poate vreunul dintre ziaristii acuzatori sa indice un singur text de lege pe care fostele gimnaste sa-l fi încalcat? Sigur ca nu poate. Dupa cum argumente nu vor gasi nici în Charta olimpica sau în vreun alt cod al deontologiei sportive.

Si atunci? Desi destul de echivoci în articolele lor, e clar ca acuzatorii celor trei gimnaste au vrut sa împinga cazul în planul moralitatii publice. Au reusit ei sa fie convingatori? Ma îndoiesc. Pe de o parte, pentru ca puritanismul demagogic, de pe urma caruia în presa s-a mâncat o pâine buna în primii ani de dupa 1989, nu mai poate sa produca azi decât zâmbete mirate. Apropo de asta, cred ca redactiile ar face bine sa fie mai prudente atunci când mizeaza înca pe prejudecatile cititorilor. Ma tem ca e deja un calcul gresit sa speri că tirajele mai pot sa creasca atacîndu-i pe tigani sau profesînd pudibonderia ori morala de dragul moralei. Am vazut nu de mult un studiu din care, între mai multe altele, reiesea ca românii sunt acum într-o proportie covârsitoare favorabili legalizarii prostitutiei. În asemenea conditii, mutatis mutandis, nu e deloc greu de anticipat ce raspuns ar primi cineva interesat sa afle daca Lavinia Milosovici si colegele ei aveau sau nu dreptul sa pozeze goale, daca gestul lor e "moral" sau dimpotriva. E sigur, deci, ca mentalitatile au evoluat, însa la fel de sigur e si ca presa are în asta prea putine merite.

Să multiplici de zeci de mii de ori acuza de "putreziciune" morala adusa celor trei gimnaste e nu doar injust dar si complet imoral.

Nimic, dar absolut nimic, nu putea si nu poate sa anuleze sau sa limiteze în vreun fel dreptul fostelor sportive de a dispune de ele însele asa cum cred de cuviinta. Cât priveste nu stiu ce recunostinta pe care campioanele ar datora-o tarii lor, lucrurile mi se pare ca stau si aici exact pe dos de cum scriu ziarele. Pentru că nu Lavinia Milosovici datoreaza ceva tarii ei, ci, dimpotriva, tara îi datoreaza întregul respect pentru gloria pe care ea i-a adus-o. Că eroii sunt datori patriei lor si nu invers poti sa scrii numai daca esti absurd sau de rea credinta. Numele Laviniei Milosovici va ramâne în istoria gimnasticii olimpice fara ca nu stiu ce ziar sa poata sa-i lipeasca alaturi, asa cum pare ca s-ar vrea, vreun asterisc abject si ipocrit.

Ca sa aiba din ce trai, trei mari sportive ale României au acceptat sa pozeze goale. Au facut-o avînd de înfruntat, ele si familiile lor (Milosovici mai e si maritata), fatarnicia conjugata a câtorva ziaristi profesînd criterii dintre cele mai dubioase. Si apropo de recunostinta, dupa gloria pe care a adus-o tarii sale Lavinia Milosovici are sa traiasca astazi, "potrivit legii", dintr-o "renta viagera" de sase milioane de lei pe luna, nici doua sute de dolari (suma primita de la japonezi echivaleaza cu "renta viagera" a Laviniei pe mai mult de 16 ani). Nu cred, oare, ziaristii nostri ca abia lucrul acesta e imoral si de condamnat? (Cotidianul, 23 noiembrie 2002 si Lumea libera)


Morala si demagogie, articol publicat in anul 2002