Valerian Stan
Credo ergo sum
"Şi veţi cunoaşte adevărul, iar adevărul vă va face liberi."

Temnicerii

Alertate de cresterea exploziva a cazurilor de violente si de decese in aresturile Politiei, o serie de organizatii de drepturile omului au solicitat in ultimul timp unele explicatii Inspectoratului General al Politiei. De fiecare data, insa, refuzul conducerii Inspectoratului a fost categoric. S-a refuzat constant, de pilda, accesul la reglementarile interne cu privire la regimul de detentie, motivindu-se ca ar fi, chipurile, "intr-o continua modificare, in pas cu legislatia noastra penala". In realitate, insa, s-a aflat zilele acestea, aresturile functioneaza si astazi dupa Instructiunile nr 0410 din anul 1974.

Absurd este nu doar ca arestatilor li se aplica si acum tratamentul "prescris" in urma cu doua decenii, de catre aparatul de represiune comunista, dar si ca respectivele Instructiuni sunt secrete. Dosite bine, deci, de temnicerii generalilor Pitulescu si Ovidiu Paun.

Sigur, celor doi generali, formati la Scoala de Militie a lui Postelnicu, nu poti sa le ceri mai mult. Asta stiu, asta fac. D-l ministru Taracila, insa, o sti sau nu ce fac subalternii lui? Si daca stie, ce parere are? Sau pentru generalii de Politie regulile statului de drept sunt facultative? (Romania libera, 26 noiembrie 1994)


Temnicerii, articol publicat in perioada 1990-1998