Valerian Stan
Credo ergo sum
Fără Hristos viața noastră este fără sens, toate alergările și zbuciumul nostru sunt deșărtăciune și vânare de vânt.

Despre reguli si Justitie (II)

Dar probleme cu Justitia si cu regulile nu avem numai în cazul gratierii lui Miron Cozma, de care am încercat sa ma ocup saptamâna trecuta. Înfiintat în urma cu aproape un an, fiorosul PNA al fiorosului domn Amarie e pe cale de a se umple si el de ridicol. Doi fosti ministri ai Opozitiei, Basescu si Muresan, si niste politisti marunti prinsi furînd din conductele cu benzina, sunt cam singurele trofee din vitrina PNA.

Ca se va ajunge aici începusem sa banuiesc din chiar prima iesire la rampa a d-lui Amarie. Anuntul ca PNA are în vizor "inclusiv câtiva ministri", facut la conferinta de presa de la prânz, a fost dezmintit în dimineata urmatoare foarte viguros. "Când am spus că PNA are în vedere câtiva ministri", a retractat d-l procuror general, "m-am referit la câtiva fosti ministri, si nu l-a câtiva actuali ministri". Iluziile noastre durasera, deci, o jumatate de zi.

Sunt ultimul care sa protesteze că PNA se ocupă de doi fosti ministri aflati azi în Opozitie. Apropo de d-l Basescu si de pretentia insistenta a sa si a suporterilor sai ca în urma cu doua legislaturi ar fi renuntat la imunitatea parlamentara si s-a pus la dispozitia Parchetului General, trebuie stiut ca dosarul în care d-l Basescu este cercetat astazi nu a existat niciodata în anii aceia pe rolul Parchetului. Deci, revenind, daca nu pot sa protestez că PNA se ocupa de Muresan si Basescu, nu pot nici sa nu constat că demnitarii actualei puteri sunt ocoliti cu mare grija de d-l Amarie. Spun asta fara sa-mi fi schimbat deloc parerea ca d-nii Iliescu, Nastase, Basescu & Co apartin în realitate aceleiasi familii politice, în care certurile pot sa vizeze cel mult chestiuni de orgolii, de interese de grup sau personale, si nu si de principiu, iar rostul lor este mai ales sa simuleze "lupta politica" într-un spatiu al complicitatilor si decadentei generalizate. De aceea nu pot decât sa surâd vazînd rechizitoriul pe care d-l Basescu i-l face lui Ion Iliescu, abia azi, când presedintele a avizat cercetarea sa (d-l Basescu însusi fiind printre oamenii politici responsabili primii de coruptia grava din România).

Asadar, ma întreb chiar sa nu fi citit d-l Amarie ca presa îl acuza pe presedintele Senatului, d-l Vacaroiu, fost presedinte al Bancii lui Sorin Ovidiu, ca este bagat pâna peste cap în mocirla escrocheriilor lui Vântu-FNI? La începutul actualei guvernari PDSR au fost închise dosarele "Rostok" si "Bancorex-Eterna si fascinanta Românie" (prejudiciu evaluat la câteva milioane de dolari), dosare în care erau implicati ministrul Serban Mihailescu respectiv Viorel Hrebenciuc, liderul PDSR de la Camera Deputatilor. Sa nu intereseze oare deloc cât de "temeinic si legal" au fost închise cercetarile în cele doua dosare? Datorii de milioane de dolari la buget, credite nerambursabile uriase (fonduri UE mai ales) luate fraudulos pentru afacerile proprii, falsuri în declaratiile la care obliga Legea "anticoruptie" sunt acuze legate de numele pedeseristilor Trita Fanita, Doru Ioan Taracila, Culita Tarâta, Iosif Armas, Hildegard Puwak, Dan Iosif etc etc, acuze de care PNA nici nu-i pasa (de-a dreptul jalnic felul în care d-na Puwak, ministrul Integrarii Europene si "coordonator national al fondurilor PHARE", s-a pretat sa "traficheze" 150.000 de euro, chiar din fondurile PHARE, în afacerile familiei sale). Într-o emisiune la BBC, de la începuturile PNA, d-l Taracila era foarte optimist în privinta viitorului institutiei, în timp ce eu nu eram capabil decât de prudenta celui de prea multe ori patit. Astazi încep sa cred ca de fapt eu si interlocutorul meu asteptam atunci lucruri complet diferite de la PNA. Primarul PDSR-ist al Bacaului, Sechelariu, face cu propria-i Primarie un schimb de terenuri din care câstiga în jur de 2 milioane de dolari (în timp ce, evident, comunitatea pierde echivalentul), presa acuza hotia iar d-l Amarie nu aude, nu vede. Firmele ministrului Lificiu fac cu Presedintia d-lui Iliescu o afacere de vreo 3 miliarde de lei, si nimeni nu e curios sa afle daca acolo n-o fi fost vorba cumva de vreo ilegalitate ori macar de vreun "conflict de interese".

Fostul parlamentar PDSR Bivolaru a fraudat o baca de stat cu nu mai putin de 40 de milioane de dolari. Verdictul Justitiei - scandalos - 3 ani de închisoare! Fostul demnitar nici n-a dat banii înapoi, si nici n-a stat vreo zi în închisoare (si, sa nu fim naivi, nici n-o sa stea). Presiunile asupra Justitiei au fost la vedere, un comando format din actualul prim ministru, d-l Nastase, din ministrii Mitrea, Dan Ioan Popescu s.cl. l-au însotit pe Bivolaru, amenintator, la Parchet. Daca în scandalosul dosar au fost facute presiuni politice asupra magistratilor sau daca la solutia scandaloasa amintita s-a ajuns prin alte acte de coruptie, nici asta nu-i intereseaza pe d-l Amarie si subalternii sai.

În tot acest timp Procurorul general al României nu are nici o problema sa atace cu recurs în anulare o sentinta judecatoreasca opozabila lui însusi (dosarul APADOR-CH). Dar d-l Joita a atacat de curând pâna si o sentinta "definitiva si irevocabila" veche de patru ani, în dosarul în care lui Doru Braia i se facuse dreptate pentru expulzarea samavolnica din tara, în anii epocii de piatra (si bâtă) ai FSN-ului totalitar.

Că statul a avut dintotdeauna vocatia autoritarismului si încalcarii regulilor o stim demult, si tot demult ne-am si împacat cu gândul. Lucrul cel mai rau e că la noi sunt probleme chiar si cu cei care ar trebui sa vegheze primii la respectarea regulilor si la ceea ce fac oamenii politici si institutiile statului. (Cotidianul, 9 august 2003 si New York Magazin)


Despre reguli si Justitie (II), articol publicat in anul 2003