Valerian Stan
Credo ergo sum
Fără Hristos viața noastră este fără sens, toate alergările și zbuciumul nostru sunt deșărtăciune și vânare de vânt.

Tâlcul unor stradanii

Marea problema a politicii românesti a ramas, deci, cum sa se alieze liberalii lui Theodor Stolojan cu PD-ul lui Basescu. Desi nu-i foarte sigur că e treaba lor, GDS-ul însusi si vreo doua sau trei ziare par sa nu mai aiba alta grija decât sa-i uneasca pe PD-isti si liberali. "Alianta aceasta", atrage atentia d-l Valeriu Stoica, "sta sub semnul urgentei". De ce? "Pentru ca suntem în ceasul al doisprezecelea", adica pâna la viitoarele alegeri a mai ramas numai un an.

Desi întelegi graba, te întrebi totusi ce ar vrea sa rezolve mult dorita alianta. Ne-o spune tot d-l Stoica: "Se spune că un sistem democratic functioneaza daca trece testul dublei alternante la putere. Mie mi se pare ca în România acest test nu este suficient. În 1996 s-a schimbat stânga cu dreapta, în 2000 s-a schimbat drepta cu stânga. Am avut deci o dubla alternanta la putere. Dar eu cred ca avem nevoie de o tripla alternanta la putere în România, pentru a demonstra ca într-adevar sistemul democratic e viabil".

În principiu, Valeriu Stoica si suporterii sai au, desigur, dreptate. "Alternanta la putere" este deplin dezirabila într-o societate care se vrea democratica. În plus, la noi, astazi, ea este cu atât mai necesara cu cât PSD se dovedeste pe zi ce trece tot mai putin capabil de performante în plus fata de cele din perioada în care a guvernat sub sigla PDSR. Dar rostul "alternantei la putere" nu este numai sa previna "eternizarea la putere" a unui partid sau a altuia dar si sa amelioreze continuu performantele guvernarii. În definitiv, daca reformele sunt tot mereu amânate sau prost facute, daca standardul de viata al populatiei scade continuu de un deceniu si jumatate sau daca ministrii si parlamentarii sunt tot mai corupti, aproape că nu mai conteaza că la putere sunt numai Ion Iliescu, Adrian Nastase si Viorel Hrebenciuc sau ca o data la patru sau la opt ani în locul lor vin Emil Constatinescu, Traian Basescu, Valeriu Stoica si Viorel Catarama.

Dupa parerea mea, d-l Valeriu Stoica ar fi infinit mai credibil în stradaniile sale (si prin asta ar da mai multa credibilitate si sustinatorilor sai) daca în loc sa agite pericolul "eternizarii la putere a PSD" ar lamuri, foarte precis, doua chestiuni. Prima, de ce, atunci când au avut puterea, partidul sau, taranistii si PD-ul au dat lovitura cea mai plina de consecinte ideii de "schimbare" - de "nevoie a alternantei la putere", cum îi zice dânsul. Iar al doilea, ce garantii putem avea că odata reveniti la putere - "uniti", cum au mai fost - liberalii si PD-istii vor face de data aceasta ce n-au facut în guvernarea trecuta.

Despre esecul guvernarii 1996-2000 este inutil sa mai vorbesc. În ce-i priveste pe d-l Stoica si partidul sau as reaminti, totusi, câteva chestiuni legate de domeniul de care a raspuns fostul ministru liberal. "Reforma justitiei" a fost unul din capitolele la care s-a ratat cel mai mult. Amendarea Codului penal si de procedura penala a fost ratata complet. A trebuit sa revina PDSR la putere ca sa dezincrimineze - dupa un guvern "liberal", atentie - "relatiile dintre persoanele de acelasi sex", ca Parlamentul sa voteze eliminarea din Codul penal a "ofensei adusa autoritatilor", amendarea "insultei" si "calomniei" si sa se amelioreze, asa cum nu au facut-o liberalii, conditiile din sistemul penitenciar. La sfârsitul guvernarii la care d-l Stoica si partidul sau au participat coruptia a atins un nivel record pâna atunci. Desi fenomenul a afectat în mod serios inclusiv Justitia, în anii în care a fost ministru Valeriu Stoica nu a existat nici macar un singur caz în care dânsul sa fi "avizat masura arestarii preventive" împotriva vreunui judecator; în cei doi ani si jumatate de pâna acum succesorul sau PDSR-ist, d-na Stanoiu, a facut lucrul acesta în 10 astfel de cazuri. Si exemplele pot continua.

Dar "alternanta la putere" mai are si un alt rost, foarte important si el, si de care d-l Stoica vad ca se face ca n-a auzit niciodata, acela al predarii si verificarii periodice a "gestiunii" guvernarii. Daca e sa ne luam dupa Valeriu Stoica, în România au avut loc doua astfel de alternante la guvernare, în 1996 si 2000 (cât priveste "dreapta" si "stânga", îmi pare rau dar eu nu cred ca brambureala din reforme, diletantismul si coruptia demnitarilor si oamenilor politici pot sa fie definite doctrinar). Stie cineva un singur caz în care, cu ocazia celor doua schimbari la guvernare, un ministru sa fi semnalat neregulile predecesorului sau? Nu au fost astfel de nereguli? Stim bine ca au fost! În anii în care Valeriu Stoica a fost ministru al Justitiei firmele sale si ale finului si secretarului sau de stat Flavius Baias au încasat de la FPS sume de ordinul zecilor de miliarde de lei. A clarificat cumva actualul Guvern PSD cum de a fost posibil asa ceva? Sigur ca nu a clarificat! S-a ocupat cumva Guvernul PSD de colegii de partid ai d-lui Stoica, mari "oameni de afaceri", ale caror companii au datorii la stat de ordinul sutelor de milioane de dolari? Sigur ca nu s-a ocupat! (Si stim bine că atunci când e vorba de PSD o asemenea "generozitate" se plateste negresit.)

Avem nevoie, ne spune d-l Stoica, de înca o alternanta la putere ca sa demonstram ca sistemul nostru democratic e într-adevar viabil. Sa fiu iertat însa dupa toate câte am trait în ultimii ani ma tem că atunci când vorbesc de "nevoia înca unei alternante la putere" d-l Stoica, camarazii si suporterii sai politici se gândesc mai mult la interesele proprii decât sa faca nu stiu ce dovada - complet abstracta si "non-profit" - a "viabilitatii sistemului nostru democratic".

În sfârsit, constat ca au trecut mai multe saptamâni de când d-l Stoica, un critic aprig al d-lui Nastase si partidului lui, nu dezmite informatia adusa în presă de d-na Zoe Petre, colega de la guvernare a domniei sale, despre "alianta pe care domnia sa personal a încheiat-o în 1998 cu Adrian Nastase pentru distrugerea CDR". (Cotidianul, 13 septembrie 2003 si New York Magazin)


Tâlcul unor stradanii, articol publicat in anul 2003