Valerian Stan
Nota bene
Secțiunea de Documente/ Alte documente se află în curs de actualizare prin adăugarea altor circa 50 de cauze soluționate definitiv sau în curs de soluționare (constând în acțiuni judiciare pe care le-am deschis începând cu anul 2002 cu scopul de a-mi apăra drepturi legale vătămate de autorităţi publice, dar şi de a testa inclusiv în acest mod respectarea în România a dreptului la un proces echitabil şi a dreptului de acces la justiţie). 

Care Opozitie?

Ma uit si nu înteleg deloc de unde atâta euforie pe cei care spun că Alianta liberalo-pedista e "marele câstigator" al alegerilor locale. Fanii lui Traian Basescu si Stolojan fac mare caz că partidele celor doi au obtinut, la consiliile judetene, 33,8% din voturi, situîndu-se pe primul loc, înaintea PSD-ului, cu 32,7 %. De ce nu-i înteleg pe euforici? Mai întâi pentru că rezultatul celor doua partide, considerate a fi alternativa la PSD, nu mi se pare deloc o victorie de vreme ce marea majoritate a românilor vad în cei trei ani si jumatate de guvernare PSD un esec. Din recentul Barometru de opinie publica al Fundatiei pentru o Societate Deschisa dau numai doua exemple: 69% dintre cei chestionati apreciaza că în comparatie cu decembrie 2000 situatia economica a tarii s-a înrautatit sau a ramas la fel, iar 74% cred că coruptia a crescut sau a ramas la fel. În al doilea rând, întreb, si-au pus d-nii Stolojan, Basescu si suporterii lor problema ce înseamna 33,8% din voturi raportate la totalul cetatenilor cu drept de vot ai României, în conditiile în care sunt destule date care arata ca la alegeri nu s-au prezentat nici 30% dintre alegatori? - Biroul Electoral Central a refuzat recent, în mod oficial, sa-mi spuna care a fost rata participarii la vot în alegerile locale din 6 iunie. Si e, oare, chiar o mare victorie că Basescu a devenit primar cu votul a circa 15% dintre bucurestenii cu drept de vot?

Popularitatea dezastruoasa a Opozitiei nu e deloc întâmplatoare iar perceptia că toti politicienii sunt la fel e tot mai raspândita (Barometrul FSD indica un procent de 80% dintre români care declara ca nu sunt interesati de viata politica).

În urma cu câteva luni, un ziar central a dezvaluit ca ministrii PSD Cozmânca si Serban Mihailescu au fraudat nici mai mult nici mai putin decât 6 milioane de euro, fonduri PHARE nerambursabile. Absolut nimeni din Opozitie n-a zis absolut nimic. Desi, repet, era vorba de 6 milioane de euro, si nu de 6 si nici de 60 de mii. Cam tot pe atunci, un alt ziar a descoperit ca deputatul Ristea Priboi, pesedist-securist apropiat al primului ministru Nastase, fiica ministrului Ilie Sârbu, ea însasi demnitar public, si sora aceluiasi domn Nastase detin în coproprietate, la Predeal, o vila valorînd în jur de 1 milion de euro. Pentru că vila nu fusese trecuta în declaratiile de avere ale celor doi demnitari, ziaristii au sunat la liberali si i-au întrebat daca au de gând sa sesizeze Parchetul. "Dar cum sa nu", le-au raspuns colegii d-lui Stolojan, "chiar acum o facem". Si bineînteles că lucrurile au ramas ca înainte. Vazînd că politicienii de la Bucuresti nu fac nimic, ziaristii s-au întors la Predeal cu gândul să afle de la consilierii Opozitiei când si în ce conditii a fost vândut terenul pe care a fost construita vila. Cei trei consilieri contactati, câte unul de la PD, PNL si PRM (PRM, "partidul devoratorilor de corupti"!) au refuzat sa dea si cea mai nevinovata informatie. Iar cazul a fost, bineînteles, înmormântat definitiv. Dar, apropo de averi nedeclarate, sa ne aducem aminte că în urma cu câteva luni ziaristii au descoperit ca Traian Basescu însusi, lider important al Opozitiei si camarad al domnilor liberali, "uitase" si el sa declare o "amarâta" de vila de vreo 300 de mii de dolari.

Iar exemplele pot continua. Mai ales în ultimul an s-a facut mare caz, si pe buna dreptate, de nevoia unui pachet legislativ care sa "reformeze" justitia. Proiectelor repetate, inconsecvente si fundamental deficitare ale Guvernului, Opozitia nu a fost capabila sa propuna, alternativ, nimic unitar si coerent. Au facut-o câteva organizatii neguvernamentale însa Opozitia a fost din nou ca si inexistenta. Sau, înca un caz, acum doua sau trei luni în urma, conducerea PD a amenintat ca va introduce în Parlament o motiune referitoare la blocarea de catre Guvern a activitatii Consiliului pentru Studierea Arhivelor Securitatii. Cum era si de asteptat, si de data aceasta lucrurile au ramas ca înainte. Multa lume a aplaudat initiativa PD uitînd ca una din cauzele din care CNSAS functioneaza cum stim de mai bine de patru ani este ca Primaria Capitalei, condusa de presedintele PD (suspectat a fi fost el însusi agent al Securitatii), nu a repartizat acestei institutii sediul pe care prin lege era obligat sa-l repartizeze.

Timpul scurt ramas pâna la alegerile din toamna pare sa faca aproape imposibila gasirea de solutii. Si totusi, ceva ar trebui facut. Ramânerea PSD la guvernare constituie un risc major pentru evolutiile din urmatorii patru ani. În acelasi timp, însa, e clar ca în momentul de fata, mai ales din cauza ca-i condusa de oameni cu o credibilitate epuizata demult, uzati si inapti de orice schimbare, Opozitia nu mai poate fi decât în mod formal o alternativa la PSD. (Cotidianul, 19 iunie 2004 si New York Magazin)


Care Opozitie?, articol publicat in anul 2004