Valerian Stan
Nota bene
Secțiunea de Documente/ Alte documente se află în curs de actualizare prin adăugarea altor circa 50 de cauze soluționate definitiv sau în curs de soluționare (constând în acțiuni judiciare pe care le-am deschis începând cu anul 2002 cu scopul de a-mi apăra drepturi legale vătămate de autorităţi publice, dar şi de a testa inclusiv în acest mod respectarea în România a dreptului la un proces echitabil şi a dreptului de acces la justiţie). 

Si eu pentru cine votez?

Viitoarele alegeri generale, a inteles de-acum oricine, sunt de o insemnatate covarsitoare. Pentru orice partid preocupat cat de cat de soarta proprie, miza este imensa.

Daca partidul d-lui lliescu si cele aliate lui au priceput demult lucrul acesta, in Opozitie ceata e inca groasa. S-a elaborat, sub egida IFES, un proiect de modificare a Legii electorale cel putin ciudat. S-a propus, printre altele, ca durata viitoarei campanii electorale sa fie redusa la jumatate. Ce ratiuni are propunerea aceasta n-am inteles nici in ruptul capului. Sigur este doar ca in nici un caz confuzia in care se afla cea mai mare parte a alegatorilor (si pe care eu nu cred ca autorii propunerii n-o sesizeaza) n-o poti risipi scurtind campania electorala. De neinteles este si propunerea ca centralizarea si prelucrarea rezultatelor alegerilor sa fie facuta de "personalul de specialitatee" din Comisia Nationala de Statistica, organism guvernamental specializat, stim cu totii, in prestidigitatiile cifrice si in bilanturile festiviste ale cabinetului Vacaroiu. Daca propunerea va fi votata, nu este deloc greu sa presupui cam cum vor "prelucra" specialistii d-lui Vacaroiu rezultatele votului. In sfarsit, s-a mai propus sa se infiinteze o comisie nationala permanenta, un fel de instanta electorala suprema, condusa de patru "directori executivi". Dintre acestia - tineti-va bine, dar bine de tot! - doi vor fi numiti de Presedintie si de Guvern. Impartialitatea lor este garantata - "vor fi numiti pe baza declaratiilor lor ca nu sunt membri ai unui partid sau formatiuni politice", iar daca vor incalca cumva legea vor fi aspru pedepsiti: "vor fi revocati de autoritatea care i-a numit". Si, totusi, eu cu cine votez? (Romania libera, 19 aprilie 1995)


Si eu pentru cine votez?, articol publicat in perioada 1990-1998