Valerian Stan
Credo ergo sum
"Şi veţi cunoaşte adevărul, iar adevărul vă va face liberi."

Avocatii minciunii

Mai deunazi, TVR a rezervat intr-una din emisiunile "Actualitati" un important timp difuzarii unui comunicat al conducerii M.Ap.N. Judecind dupa numarul mare de file dactilografiate, pe care, prevenitor si oarecum jenat, ni le-a prezentat crainicul de serviciu, eram indreptatiti sa speram ca, in sfarsit, se va proclama "democratizarea armatei". Intre speranta si dezolanta realitate s-a intins insa, din pacate, dezamagirea noastra.

Pe scurt, conducerea M.Ap.N. a recurs la o noua tentativa de inabusire a oricarui glas care, iesind din frontul complicitatii ceausiste, nu mai accepta ca principii primare minciuna si injustitia.

In debutul vehementului sau rechizitoriu, emisarul puterii militare, locotonent colonelul (de la revolutie) Mija, ne-a avertizat ca in ultimul timp s-au inmultit atacurile la adresa ostirii. Adevarul este aici, asemeni intregului expozeu incriminant, extrem de subtire. Pentru ca daca este adevarat ca atacurile realmente s-au inmultit, ele nu sunt nicicum, ati ghicit, indreptate impotriva armatei, in intregul sau. Este o diversiune, cum ar spune indignati stapanii pomenitului trimis. Ele vizeaza pe cei care, detinatori ai puterii militare fiind - ieri, ca si azi - au prosternat armata raposatului regim, au consimtit la scoaterea ei pe baricadele fratricide si care, acum, n-au nici un interes ca dreptatea si adevarul sa prinda radacini in cazarmi. De aceea, solul batranilor nostri generali are ucaz sa schimbe tinta reala a "atacurilor inmultite" cu una falsa.

In continuare, rechizitoriul pune sub o nemiloasa acuzare doua "documente date publicitatii" de incomodul CADA. Despre primul suntem instiintati ca este destabilizator si aproape criminal. Si aproape atat. Telespectatorului curios, si care n-a putut afla de la d-l Mija, ii vom adauga ca in respectivul document se mai cere, de pilda, ca generalii "timisoreni" Stanculescu, Guse si Chitac sa raspunda pentru nenorocirea de pe Bega. Se mai cere, tot acolo, lasarea la vatra a generalilor rezervisti cu nostalgii dictatoriale. Se mai cere... Dar cine sa auda?

Asa ca, pe tacute, se trece la al doilea "document dat publicitatii". Despre care ni se spune ca este destabilizator si aproape criminal. Si aproape atat. Nu se spune, dar se pare ca supara staruinta cu care destabilizatorul CADA cere o dreapta judecata pentru cei care, vinovati fiind, continua sa se piteasca sub lucitoare grade de general. La fel cum supara si adevarul ca, prin santaj, conducerea armatei se vede silita sa accepte astazi o umilitoare si periculoasa tutela a unor alese fete politice guvernante. Sigur ca daca ai Timisoara in spate, abandonezi armata politicului, consimti la complicitate in mineriada din iunie si-ti amanetezi, fara termen, trupele pentru linistea Puterii. Iar daca ti se spune, te superi pe "grupul restrans de ofiteri destabilizatori care fac jocul altor forte politice". Si al agenturilor straine...

Referindu-se la scoaterea din armata a unor membri ai CADA, ambasadorul belicosului Minister ne-a citit din ravasul cu care a fost trimis sub brat in Studioul 4, ca memorabilul ordin a fost semnat de sarmantul domn ministru Stanculescu la insistentele sefilor ofiterilor destabilizatori. Putea domnia sa sa-i refuze? Vezi bine ca nu putea! Desi gurile rele spun ca insusi domnia sa le-ar fi spus respectivilor comandanti: "Va ordon sa-mi propuneti ca sa aprob!" Pasa-mi-te de mai pricepe ceva! Ori, cumva, nevoia de complici?...

In fine, organul militar de presa ne instiinteaza ca periculosii ofiteri instiga la insubordonare. Cadrele militare sunt chemate de atatatori "sa se opuna" - cum ni se spune; "tentativelor de reinstaurare a comunismului si totalitarismului", cum nu ni se mai spune. Inca o tacere de care avocatii minciunii televizate ar trebui sa roseasca. Iar noi sa luam aminte: sa ne pazim de mincinosii care amesteca si putin adevar in minciunile lor. (Romania libera, 27 noiembrie 1990)


Avocatii minciunii, articol publicat in perioada 1990-1998