Valerian Stan
Credo ergo sum
Fără Hristos viața noastră este fără sens, toate alergările și zbuciumul nostru sunt deșărtăciune și vânare de vânt.

„Anticoruptia” – aceleasi probleme

- un text transmis presei la data de 24 martie 2005 si care a fost complet ignorat -

La data de 17 ianuarie 2005, d-l Horia–Roman Patapievici, a fost numit, prin decret al Presedintelui României, d-l Traian Basescu, în functia de Presedinte al Institutului Cultural Român (ICR). Potrivit Legii nr 356/2003 de organizare si functionare a ICR, functia de presedinte al Institutului este asimilata celei de secretar de stat (art 12, alin 1). Potrivit reglementarilor speciale în materie de incompatibilitati (Legea "anticoruptie" nr 161/2003), functiile asimilate celei de secretar de stat "sunt incompatibile cu exercitarea altei functii publice de autoritate" - Cartea I, Titlul IV, art 84, alin 2. În urma unei solicitari de informatii adresata CNSAS, Presedintele Colegiului CNSAS mi-a comunicat, la data de 14 martie 2005, ca d-l Horia–Roman Patapievici este în continuare membru al amintitului Colegiu (functie asimilata si ea celei de demnitar).

Prin urmare, d-l Patapievici s-a aflat timp de doua luni de zile - si probabil că se afla si în continuare - într-o flagranta stare de incompatibilitate. Ineditul cazului consta în faptul că niciodata pâna acum o persoana n-a mai ocupat simultan doua functii de demnitar numit (în cazul de fata, ambele retribuite exceptional, prin reglementari speciale). Trebuie precizat că Presedintele României este nu doar cel care l-a numit în noua functie pe d-l Patapievici, dar si Presedintele de onoare al ICR.

În sfârsit, pentru documentarea acestui caz a fost necesara formularea mai multor cereri de informatii publice. Cererea adresata Presedintelui Camerei Deputatilor, d-l Adrian Nastase, nu a primit nici un raspuns, prin aceasta încalcîndu-se, la un nivel atât de înalt, dispozitiile Legii accesului la informatiile de interes public.

Valerian Stan


„Anticoruptia” – aceleasi probleme, articol publicat in anul 2005