Valerian Stan
Credo ergo sum
"Şi veţi cunoaşte adevărul, iar adevărul vă va face liberi."

Jena presedintelui

Se stie, in urma cu putin timp au fost facute publice rezultatele unui sondaj de opinie care a buimacit in egala masura lumea politica si pe alegatori. Ancheta, stipendiata de Fundatia d-lui Soros, pretindea intre altele ca d-l Iliescu si partidul dansului ar fi si astazi favoritii detasati ai electoratului. Si asta in vreme ce, cu prilejul aceluiasi sondaj, mai bine de doua treimi din romani s-au declarat nemultumiti de viata pe care o duc. Ma rog, accept, suntem un popor ciufut. Probabil ca de aia ne si iubeste d-l Soros si ne da bani de sondaje.

Ceea ce stie insa mai putina lume este ca, simultan cu sondajul amintit, a mai fost realizat unul, la cererea Presedintiei. Rezultatele? Primele doua locuri, la legislative, sunt ocupate de C.D.R., cu voturile a 24% dintre cei decisi sa se prezinte la alegeri, si P.D.S.R., cu 19%. La prezidentiale conduce Emil Constantinescu, cu 26% din voturi, urmat, ati ghicit, de Ion Iliescu cu 23 de procente.

Mi se spune ca ingrijorarea d-lui Iliescu este tot mai serioasa, acesta fiind primul sondaj comandat de Presedintie care il coteaza cu sansa a doua. Ceea ce, la urma urmei oameni suntem, e de inteles. Ramas pe drumuri si fara imunitate, te pot lua oricand parlitii astia de taranisti la intrebari. Ditai "institutia fundamentala" sa le dai lor socoteala cum ai emanat tu la Revolutie, cum si de ce ai chemat minerii si cate si mai cate. E jenant. E jenant si stresant, eu va inteleg, d-le presedinte... (Romania libera, 1 iulie 1995)

Jena presedintelui, articol publicat in perioada 1990-1998