Valerian Stan
Credo ergo sum
"Şi veţi cunoaşte adevărul, iar adevărul vă va face liberi."

Bazaconii prezidentiale

Reducerea importului de produse alimentare, ca urmare a recentei cresteri a taxelor vamale, a generat o explozie a preturilor produselor similare indigene. Fenomenul este cat se poate de normal, pentru ca, odata scos din competitia cu producatorul extern, producatorul intern are tendinta de a-si stabili in mod arbitrar preturile. Anormal este doar ca d-nii lliescu si Vacaroiu nu sunt in stare sa priceapa lucrul acesta. Ei si-au inchipuit ca vor reusi sa mai salveze ceva prin politica de taxe vamale. Taxele vamale au insa alte rosturi, nu cu ele salvezi o agricultura pe care, cu incompetenta si nepasare, ai adus-o in sapa de lemn.

Culmea este ca cei doi par a nu fi inteles nici acum dimensiunea gafei lor. Altfel nu ai cum sa-ti explici ca la "consfatuirea pe probleme de agricultura cu prefectii", organizata de curand cu mare pompa, au cerut ca, fara sa se ingradeasca concurenta dintre producatorii interni, preturile sa fie tinute sub control. Nu trebuie sa fii economist ca sa-ti dai seama ca o formulare mai aberanta decat asta nu-i posibila.

Si ne mai miram ca la noi nu vin investitorii straini. Nu-mi fac eu iluzii ca or sa vina vazand ca nu inghitim chiar toti bazaconiile d-lui lliescu. Macar, insa, sa nu ne creada un popor de oligofreni. (Romania libera, 21 iulie 1995)

Bazaconii prezidentiale, articol publicat in perioada 1990-1998