Valerian Stan
Credo ergo sum
"Şi veţi cunoaşte adevărul, iar adevărul vă va face liberi."

Viciversa

Brambureala care s-a instapanit dupa 1989 nu a ocolit nici domeniul apararii. Intr-o logica elementara, de exemplu, Consiliul Suprem de Aparare a Tarii ar fi trebuit constituit dupa adoptarea Constitutiei. Tot dupa adoptarea Constitutiei, dar si a doctrinei militare, era firesc sa fie adoptata si legea apararii nationale. La noi, bineinteles ca totul s-a facut viciversa, si nici astazi, dupa patru ani de la intrarea in vigoare a Constitutiei, Romania inca nu are o doctrina militara.

Asta nu l-a impiedicat insa pe presedintele Iliescu, comandantul fortelor armate, sa promulge acum cateva zile si Legea privind pregatirea economiei nationale si a teritoriului pentru aparare. Articolul 1 al Legii decreteaza ca respectiva pregatire are la baza "principiile doctrinei militare de aparare a Romaniei". Adica ceva ce nu exista, pentru ca, va jur, o asemenea doctrina chiar nu exista.

Desconsiderarea problematicii apararii a inceput sa fie sanctionata de la un timp si de oficialul MApN, Observatorul militar. In editorialul sau de saptamana trecuta, redactorul sef, d-l colonel Vaduva, remarca cu amaraciune ca, in privinta dispretului fata de armata, "nimic nu este nou sub soare", astazi fata de 1989. Subscriem, evident, dar aveti grija, d-le colonel, sa nu va treziti cumva intr-o dimineata cu redactia ocupata de mineri... (Romania libera, 27 iulie 1995)


Viciversa, articol publicat in perioada 1990-1998