Valerian Stan
Credo ergo sum
"Şi veţi cunoaşte adevărul, iar adevărul vă va face liberi."

Lefuri si organigrame

Ma numar si eu printre cei care nu reusesc sa vada la televizor decat arareori emisiunea in limba maghiara. Saptamana trecuta am urmarit insa dialogul pe care un redactor al emisiunii l-a avut cu d-l Kallay Erno. Dl Kallay - sper sa-i fi retinut bine numele - nu este un VIP. Nu este, adica, nici senator, nici om de afaceri si nici actor. D-l Kallay a fost un simplu medic, iar astazi este pensionar.

Prin anii 60, povestea el la un moment dat, a fost detinut politic. Si pentru ca reporterul insista, d-l Kallay si-a amintit si cateva nume: colegii cutare si cutare l-au denuntat, cutare securist l-a anchetat si l-a batjocorit. Activistii cutare si cutare l-au mutat dupa aceea cu serviciul pe unde si de cate ori au vrut ei. Surprinzator, aproape toate numele erau unguresti. D-l Kallay si-a continuat apoi amintirile - absolut intamplator, mi s-a parut mie - cu prietenia care l-a legat de-a lungul anilor de cativa din colegii sai romani.

Un om nu a ascuns, asadar, ca lui unuia i s-a intamplat sa fie oprimat de conationali si iubit de altii. Asta inseamna ca el, un pensionar anonim, stia si spunea ceea ce si altii stiu, dar nu spun, anume ca lichelismul si virtutea sunt chestiuni care nu tin de nationalitate. Doar asa poti sa intelegi cum de mai sunt inca oameni, in isteria noastra nationalista, care, de "dragul" etniei lor, sa nu-si masluiasca biografia; si, o data cu ea, istoria insasi.

D-le Marko Bella, la UDMR chiar nu puteti avea mai multi presedinti de onoare? Da, inteleg, nu puteti, nu va permite organigrama. Pacat, insa, mare pacat... In orice caz, dupa lectia d-lui Kallay, eu unul, daca as fi in locul tipografilor care scot revistele lui Vadim Tudor, mi-as da demisia.

Si totusi, ma gandesc, daca oamenii aia au si ei o leafa buna acolo? Stiu si eu ce sa mai zic... (Romania libera, 31 august 1995)

Lefuri si organigrame, articol publicat in perioada 1990-1998