Arsenalul pe care Sistemul de sorginte securisto-fesenista de la Bucuresti îl foloseste pentru anihilarea partidelor istorice e rod al unei imaginatii inepuizabile. Istoria anilor de dupa 1989 ne-a dovedit-o cu prisosinta. Aminteam saptamâna trecuta de diversiunea magistrala prin care Basescu si ai lui (Sistemul, deci) i-au lasat pe liberali si fara conducerea Ministerului Apararii, si fara postul de Comisar european care li se cuvenea de drept. Prin pierderile pe care partidul Bratienilor le-a suferit - între care cea de imagine, catastrofala - episodul a fost cel mai elocvent, însa nu si singurul.
Fara doar si poate că PNL e departe de ceea ce s-ar cuveni sa fie. În acelasi timp, însa e cel putin la fel de departe si de culorile în care Sistemul se straduieste sa-l prezinte natiei. Si de asemenea foarte departe de raul pe care l-au reprezentat si-l reprezinta partidele trâgîndu-se din otrava FSN. Nu apucase sa treaca nici macar anul de la venirea la putere, că Traian Basescu a si început: "Grupurile de interese influenteaza deciziile Guvernului", "Mafia sta cu Guvernul la masa" si tot asa pâna astazi. Dovezi? Cum adica dovezi? Presedintelui îi mai cere cineva dovezi? Bineînteles ca nu-i cere. Nici macar PNL nu-i cere. PNL tace si încaseaza! A urmat diversiunea "fuziunii" PD si PNL. Tipic securista. Daca tine, PD (FSN) înghite PNL si gata cu înca un partid istoric, iar daca nu, lumea va vedea că liberalii pun interesele lor înguste, de partid, înaintea celor ale guvernarii, ale consolidarii ei politice bla, bla, bla. Si bineîntes că liberalii încaseaza din nou, fiind mereu în defensiva, mereu cu garda jos si incapabili sa denunte diversiunea. Ba mai mult, Tariceanu si camarazii sai primesc lovituri una dupa alta din chiar interiorul partidului. Fostul presedinte Stolojan, pâna mai zilele trecute consilier prezidential al lui Basescu, ataca si el conducerea partidului pentru că - atentie - din "iresponsabilitate si interese meschine" se opune fuzuinii cu PD. Îl acompaniaza de fiecare data - cum altfel? - celalalt fost presedinte PNL-ist, Valeriu Stoica. A fost nevoie de aproape doi ani, si de niste pierderi pe masura suportate de partid, pentru ca diversionistii sa fie dati afara.
Legat de excluderea celor doi cai troieni, înainte cu vreo doua saptamâni ca ea sa se produca, Traian Basescu i-a convocat pe Tariceanu si alti sefi liberali la o întâlnire, pe care se pare ca a vrut-o secreta, ocazie cu care le-a cerut nici mai mult nici mai putin decât "sa initieze (sic!) un dialog cu Theodor Stolojan si Valeriu Stoica". Indicatiile prezidentiale veneau într-un moment în care, exasperati tot mai tare de comportamentul celor doi, unii dintre sefii liberali începusera sa vorbeasca de posibilitatea excluderii lor. Ceea ce pare de-a dreptul incredibil în povestea asta e nu dispretul lui Basescu pentru statutul sau constitutional, care nu-i permite în nici un caz asemenea ingerinte în deciziile partidelor, ci o aiuritoare lipsa a simtului politic la un personaj pe care altminteri destui "analisti politici" ori intelectuali lacomi si pleziristi nu obosesc sa ni-l tot recomande drept un "geniu politic". Evident că indicatiile prezidentului imprudent veneau ca o dovada în plus că Stolojan si Stoica erau de fapt oamenii lui Basescu si ai celorlalti dusmani ai PNL.
Dar ce alta dovada a complicitatii lui Stolojan cu Basescu, doi oameni de baza ai Sistemului FSN-ist, securisto-comunist, poate sa fie mai clara decât ceea ce s-a întâmplat la alegerile trecute, când "reprezentantul liberalilor", Stolojan, s-a retras din cursa prezidentiala - în conditiile pe care le stim - în favoarea "aliatului" Basescu? Totul n-a fost decât o lucratura ordinara, pe care liberalii par că n-au înteles-o nici astazi, prin care PNL a fost lipsit de o reusita politica istorica. Si prin care, desigur, Sistemul a vrut sa se asigure că nu risca absolut nimic la nivelul sau cel mai de sus. Atunci când lucrurile se vor mai aseza si vor putea fi privite cu mai multa detasare, se va vedea limpede că loviturile pe care Sistemul le-a dat acestui partid istoric prin Stolojan sunt foarte asemanatoare celor pe care PNTCD le-a primit prin Emil Constantinescu.
Faptul că liberalii n-au vorbit nimic despre scandalosul episod al ingerintelor stimabilului de la Cotroceni mi se pare ceva complet aiuritor. Si pentru ca totul sa fie o nebunie maxima, mobilizati de ministrul Gheorghe Flutur, mai multi parlamentari liberali favorabili lui Stolojan - niste prostolojani care va sa zica - au cerut de curând ca diversionistul dat afara sa fie reprimit în partid. Santajat probabil cu niste dosare penale mai vechi, ministrul Flutur si-a intrat bine în rol si a dat o forma foarte concreta diversiunii sale, a înfiintat nici mai mult nici mai putin un "Grup pentru unitatea PNL". Iar pentru ca diversiunea pare sa nu poata merge decât în directia asta, nu e deloc departe ziua când vom fi anuntati ca "Astazi, la orele 2 trecute fix, membrii <Grupului pentru unitatea PNL> au demisionat din partid".
Apropo de santaje, vorbeam saptamâna trecuta de esecul rasunator în desemnarea lui Varujan Vosganian pentru postul de comisar european. În plina campanie liberala pentru deconspirarea Securitatii si agentilor ei, Varujan Vosganian s-a situat, inclusiv în calitate de purtator de cuvânt al partidului, într-o pozitie foarte vizibila si vocala. Pentru ca la momentul desemnarii sale sa explodeze o bomba care si astazi pare foarte departe de a fi dezamorsata: Varujan Vosganian a fost agent al Securitatii. (Pentru că liberalul armean a fost dintotdeauna un om al pledoariilor însufletite pentru onorabilitate în spatiul public, este imperios sa asteptam clarificarile viitoare tinînd în minte dezmintirile sale categorice legate de acuza care i s-a adus.) Apoi, tot la acest capitol - dar fara a-l epuiza câtusi de putin - nu poate sa nu mire că Tariceanu si colegii lui i-au exclus din partid pe deputatii Ioan Ghise si Mona Musca fara sa-si faca vreo problema ca existau destule date că un Teodor Melescanu, Theodor Stolojan, Mircea Cosea (dar si Dinu Patriciu si altii) au fost ofiteri de Securitate. În conditiile acestea, stai si te întrebi daca lucrurile nu-s cumva înca si mai grave. Adica daca nu cumva, de-un exemplu, partidul are vulnerabilitati de acest gen chiar la vârf. Ca sa nu mai vorbim de vulnerabilitatile de ordin "penal" ale unora dintre oamenii de baza ai partidului, pe care adversarii acestuia (Sistemul) le pot exploata oricând ca sa dea lovituri nimicitoare PNL. De aproape doi ani de zile, Dinu Patriciu, principalul finantator al partidului, reprezinta blazonul coruptiei pe care procurorii lui Basescu si ai Sistemului lui îl pun partidului, saptamâna de saptamâna, prin adevarate show-uri televizate în direct de la sediul Parchetului. Dar sa nu fie nimeni prea sigur că, daca va fi cazul, cei care vor sa distruga PNL-ul nu vor avea suficient probatoriu si pentru alti fruntasi liberali (dosarul Rompetrol, al prietenului Patriciu, ori destule din afacerile de la Ministerul Industriilor, din Guvernarea CDR, ar putea sa se dovedeasca foarte problematice pentru primul ministru Tariceanu).
Asadar, distrugerea PNL nu e deloc un pericol îndepartat. Că Sistemul urmareste acest lucru, sa nu se îndoiasca nimeni. La fel, sa nu se îndoiasca nimeni că dusmanii partidului - fiii Ciumei fesenisto-securiste - sunt astazi mai puternici ca oricând. Pentru ei ar fi ideal ca peste numai câteva saptamâni, când România va intra în Uniunea Europeana, partidul Bratienilor sa fie scos din istorie iar primul ministru Tariceanu plecat deja de la Palatul Victoria. Iar în anii care vin, ei sa praduiasca de unii singuri - cum se pricep de minune - zecile de miliarde de euro venite de la Uniunea Europeana. Prin urmare, astfel stînd lucrurile, totul depinde de masura în care liberalii se mai pot opune propriei lor disparitii. Îmi aduc aminte că atunci când Traian Basescu a facut clar că intentioneaza sa-si subordoneze exclusiv serviciile secrete, inclusiv prin numirea unui PSD-ist la conducerea SRI si al unui om de casa la SIE, Tariceanu si ai lui, intuind bine pericolul, au anuntat că daca se întâmpla asa ceva PNL va iesi de la guvernare. Iata însa că totul s-a întâmplat întocmai iar ei nu numai ca n-au iesit de la guvernare dar au si amutit de parca nimic nu s-ar fi întâmplat. Bref: daca în perioda urmatoare PNL nu va avea în frunte oameni invulnerabili si capabili sa se bata cu Sistemul, atunci putem fi siguri că ziua în care si acest partid istoric va disparea e foarte aproape. (New York Magazin, 22 noiembrie 2006)
Continua distrugerea partidelor istorice (II), articol publicat in anul 2006