Valerian Stan
Credo ergo sum
"Şi veţi cunoaşte adevărul, iar adevărul vă va face liberi."

Narav de rang inalt

D-l lliescu a primit de curand o scrisoare din partea co-presedintilor Comisiei pentru Securitate si Cooperare in Europa a Congresului SUA, in care, printre altele, era criticat controlul pe care Guvernul continua sa-l exercite la noi asupra Televiziunii publice. Peste cateva zile numai, d-l Iliescu le-a si raspuns americanilor: prostii, nici vorba de asa ceva, Guvernul nu controleaza Televiziunea, "nici de drept si nici de fapt".

Imi pare rau ca il supar pe d-l presedinte, dar nu pot sa fiu de acord cu el. De drept vorbind, potrivit legii, pana la 18 august 1994 (de acum un an si 24 de zile, deci) trebuia numit un alt Consiliu de Administratie al Televiziunii. In fapt, insa, Televiziunea este condusa si azi de cei pe care d-nii Iliescu si Vacaroiu i-au numit (stiu ei bine de ce) in urma cu vreo 2-3 ani. De drept, d-l Iliescu si Guvernul ar trebui sa nu mai cenzureze - cum bine stim cu totii ca cenzureaza -  Televiziunea. Tot de drept, Televiziunea d-lui Iliescu n-ar fi trebuit sa-l cenzureze nici pe lordul Menuhin. De fapt, insa...

In sfarsit, tot de drept, unui sef de stat nu ar trebui sa-i mai spuna nimeni ca onoarea e o chestiune de optiune si nu de vocatie. Asta de drept. De fapt, insa, d-le lliescu, dumneavoastra chiar nu va jenati sa mintiti cu atata seninatate? (Romania libera, 12 septembrie 1995)

Narav de rang inalt, articol publicat in perioada 1990-1998