Valerian Stan
Credo ergo sum
"Şi veţi cunoaşte adevărul, iar adevărul vă va face liberi."

Cateva truisme

Dupa 1989, manipularea politica prin televiziune a fost, indiscutabil, raul fundamental care i s-a facut societatii romanesti. Si pentru ca macar aici nu trebuie sa demonstrez truisme, nu voi mai insista. Ma voi opri, in schimb, pe scurt, asupra unei alte chestiuni.

Am mai spus-o si alta data, eu pot sa inteleg cum de a reusit d-l Iliescu, un activist abil scolit la Moscova, sa puna, in decembrie 89, mana pe Televiziune. Mai mult, la limita unui fatalism rezonabil, pot sa inteleg si ca, dupa aceea, d-lui Iliescu nu i-a fost prea greu sa-si consolideze monopolul asupra Televiziunii. Lucrurile astea eu pot sa le inteleg. Ce nu pot sa inteleg insa nici in ruptul capului este de ce Opozitia, am aici in vedere indeosebi Opozitia parlamentara, nu pricepe ca independenta Televiziunii nationale este esentiala pentru democratia din Romania.

In urma cu cateva zile, Centrul Independent de Studii si Sondaje (CISS) a publicat concluziile monitorizarii pe care a facut-o, timp de o saptamana, asupra postului national: "stirile cu implicatie electorala au o frecventa de 63%"; "toate stirile privind Presedintia sunt pozitive"; "comentariile favorabile Puterii sunt de trei ori mai numeroase decat cele convenabile Opozitiei"; "TVR manipuleaza grosolan opinia publica" s.a.

Desi semnala lucruri de o gravitate extrema - nimic nu poate fi mai grav decat manipularea constiintelor - studiul CISS a fost ignorat cu desavarsire. Ca l-a ignorat Puterea, nici nu ma mir. Si nici nu-i greu de inteles de ce a facut-o. Imposibil de inteles este doar lipsa oricarei reactii din partea Opozitiei.

Suntem in minoritate, nu putem sa facem ce vrem, se vor justifica din nou, probabil, liderii ei. Sigur ca da, Opozitia e minoritara. Pretutindeni Opozitia e minoritara. Insa parca numai la noi ea se plange mereu ca nu poate face ce vrea, cand de fapt, ar trebui s-o recunoasca, de multe ori nici macar ce ar putea nu face. Sansa mea e ca pot sa ma opresc aici, pentru ca, slava Domnului, macar tu, iubite cititor, nu ma obligi sa-ti demonstrez truisme. (Romania libera, 19 decembrie 1995)


Cateva truisme, articol publicat in perioada 1990-1998