Valerian Stan
Credo ergo sum
„Nu vă temeţi de cei ce ucid trupul, dar sufletul nu pot să-l ucidă!”

Matrapazlacuri soferesti

Mai zilele trecute, in fata sediului Ministerului Industriei, cativa flacai ca bradul, zoriti nevoie mare, descarcau dintr-un incapator vehicul o multime de lazi cu ispititoare sticle de Pepsi, bere si apa minerala. Pe care mai apoi le carau smeriti in impunatoarea cladire a pomenitului Minister.

Apasat de grijile romanului nevoias de ieri si de azi, tocmai ma pregateam sa trec evenimentul in memorabila cronica a banalitatii cotidiene. Cu toate ca bagasem seama ca operatiunea era, ca tehnica si personal vorbind, completamente militara. Aproape ca voisem sa zic - va mai amintiti? - "Armata e cu noi!"

Tocmai cand sa-mi vad, cum spuneam, mai departe de drum, nu stiu cum se face de ma ajunge din urma un hatru batran, care, facindu-mi smechereste eu ochiul, susoti: "Chiar si remaniat, aici la Industrie, d-l Stanculeseu tot general ramane".

Drept e ca veninoasa soapta avu darul de a ma impinge pentru o clipa in pacatul indoielii. Adica cum, amintita formatiune ostaseasca sa fi indeplinit cumva niscaiva misiuni logistice in folosul fostului ei sef suprem?

Necuratul gind mi-a fost insa, slava Domnului, risipit curand. De amintirea legendarei corectitudini a d-lui general si de camasa verde a dusmanosului mucalit, care nu apucase inca sa dea coltul.

P.S. Tehnica militara, participanta la importanta misiune in ziua de 10 mai, intre orele 12.15-16.30, era inmatriculata sub nr. A - 41318. Precizarea credem ca-i este trebuincioasa d-lui Bogdan Baltazar in identificarea destabilizatorului sofer, a carui abatere, suntem siguri, o va respinge cu indignare. Dupa care, la fel de siguri suntem, d-l prim-ministru va "implementa", pe data, disciplina si in garajele ostirii noastre democratizate. (Romania libera, 13 mai 1991)


Matrapazlacuri soferesti, articol publicat in perioada 1990-1998