Valerian Stan
Credo ergo sum
"Şi veţi cunoaşte adevărul, iar adevărul vă va face liberi."

Matrapazlacuri soferesti

Mai zilele trecute, in fata sediului Ministerului Industriei, cativa flacai ca bradul, zoriti nevoie mare, descarcau dintr-un incapator vehicul o multime de lazi cu ispititoare sticle de Pepsi, bere si apa minerala. Pe care mai apoi le carau smeriti in impunatoarea cladire a pomenitului Minister.

Apasat de grijile romanului nevoias de ieri si de azi, tocmai ma pregateam sa trec evenimentul in memorabila cronica a banalitatii cotidiene. Cu toate ca bagasem seama ca operatiunea era, ca tehnica si personal vorbind, completamente militara. Aproape ca voisem sa zic - va mai amintiti? - "Armata e cu noi!"

Tocmai cand sa-mi vad, cum spuneam, mai departe de drum, nu stiu cum se face de ma ajunge din urma un hatru batran, care, facindu-mi smechereste eu ochiul, susoti: "Chiar si remaniat, aici la Industrie, d-l Stanculeseu tot general ramane".

Drept e ca veninoasa soapta avu darul de a ma impinge pentru o clipa in pacatul indoielii. Adica cum, amintita formatiune ostaseasca sa fi indeplinit cumva niscaiva misiuni logistice in folosul fostului ei sef suprem?

Necuratul gind mi-a fost insa, slava Domnului, risipit curand. De amintirea legendarei corectitudini a d-lui general si de camasa verde a dusmanosului mucalit, care nu apucase inca sa dea coltul.

P.S. Tehnica militara, participanta la importanta misiune in ziua de 10 mai, intre orele 12.15-16.30, era inmatriculata sub nr. A - 41318. Precizarea credem ca-i este trebuincioasa d-lui Bogdan Baltazar in identificarea destabilizatorului sofer, a carui abatere, suntem siguri, o va respinge cu indignare. Dupa care, la fel de siguri suntem, d-l prim-ministru va "implementa", pe data, disciplina si in garajele ostirii noastre democratizate. (Romania libera, 13 mai 1991)


Matrapazlacuri soferesti, articol publicat in perioada 1990-1998