Valerian Stan
Credo ergo sum
"Şi veţi cunoaşte adevărul, iar adevărul vă va face liberi."

Ion cel Smecher si voturile de aur

Prabusirea dramatica a popularitatii sale (ca si a partidului pe care il patroneaza) il scoate din minti pe presedintele lliescu. Si, la urma urmei, e si de inteles: nu-i lucru usor sa pierzi in toamna alegerile si sa inceapa "parlitii aia de taranisti" sa te ia la intrebari despre mineriade, despre Revolutie si cate si mai cate. Asa ca ce s-a gandit d-l lliescu? - ma fac ca ma lupt cu coruptia! Ma rastesc o data la Nastase si o data la Hrebenciuc, si-s numai bun de-un nou mandat.

Ceea ce nu intelege d-l lliescu, fire perspicace altminteri, e ca de data asta n-o sa-i mai mearga. Adica de ce - va gandi lumea - d-l presedinte isi ia colegii la intrebari abia acum, inainte de alegeri? Timp de patru ani ce-a facut? N-a auzit de afacerile lui Hrebenciuc, de matrapazlacurile lui Honcescu? De cele patru case ale d-lui Nastase? Sau a auzit dar nu putea face nimic pentru ca - vorba d-lui Chebeleu, purtatorul lui de cuvant - "nu-i permit prerogativele constitutionale"?

Asta sa i-o spuna dl Chebeleu lui mutu`, nu noua. Pentru ca citim si noi Constitutia, si in ea scrie ca - articolul 80, d-le Chebeleu - "Presedintele Romaniei vegheaza la buna functionare a autoritatilor publice". Iar Hrebenciuc, Nastase, Honcescu si multi alti mafioti din partidul d-lui lliescu sunt chiar dregatori inalti ai respectivelor "autoritati publice".

Asa ca, d-le lliescu, nu va mai faceti iluzii, anul asta nu mai prostiti dumneavoastra pe nimeni.

P.S. Doua posturi private de televiziune ori nu s-au prins, ori se fac ca nu s-au prins de smecheria presedintelui. Au fost, in orice caz, mai penibile decat TVR-ul. (Romania libera, 6 iulie 1996)


Ion cel Smecher si voturile de aur, articol publicat in perioada 1990-1998