Valerian Stan
Credo ergo sum
"Şi veţi cunoaşte adevărul, iar adevărul vă va face liberi."

Gugumani sau diversionisti?

"Daca in toamna, in turul doi la prezidentiale, vor ajunge Emil Constantinescu si Petre Roman, d-l Constantinescu va suferi o infrangere categorica". Asta-i ultima soparla pe care Iosif Boda, ambasadorul Romaniei la Cotroceni, a cumparat-o de la "unii dintre cei mai seriosi analisti politici" si pe care a vrut s-o vanda mai zilele trecute cititorilor Cronicii Romane. Fiti cu ochii pe Roman, d-le Constantinescu, Roman e important, lasati-l incolo pe Iliescu - il sfatuieste asadar d-l Boda pe candidatul Conventiei. Desi n-o spune, el insinueaza ca alegatorii lui Ion Iliescu (care va iesi din primul tur din cursa, nici o problema, "stati linistiti la locurile voastre") se vor consola votind masiv peste doua saptamani cu Petre Roman.

Eu inteleg ca d-lui ambasador i-ar conveni de minune ca electoratul celor doi fesenisti ai sai sa-si dea din nou mana (ehei, ce vremuri, 66,6%, inca sapte ani de huzur...). Numai ca astazi chestia asta prea nu se mai poate. Intelegeti, d-le Boda? Nu se mai poate. Si stiti de ce? Va spun eu: pentru ca opozitia din ultimii patru ani dintre cei doi - o opozitie reala sau simulata doar, nu stiu eu asta - a sapat totusi intre fanii lor o prapastie cat haul din capul dumneavoastra. Intelegeti?

De aceea, eu cred ca, si cu asta inchei, daca d-l Boda si analistii lui seriosi nu sunt niste gugumani, atunci sigur sunt niste diversionisti. Care spera ca la tragerile din toamna asta profesorul Constantinescu sa confunde tintele - pe Ion Iliescu cu Petre Roman, adica. (Romania libera, 15 august 1996)


Gugumani sau diversionisti?, articol publicat in perioada 1990-1998