Valerian Stan
Credo ergo sum
„Nu vă temeţi de cei ce ucid trupul, dar sufletul nu pot să-l ucidă!”

Gugumani sau diversionisti?

"Daca in toamna, in turul doi la prezidentiale, vor ajunge Emil Constantinescu si Petre Roman, d-l Constantinescu va suferi o infrangere categorica". Asta-i ultima soparla pe care Iosif Boda, ambasadorul Romaniei la Cotroceni, a cumparat-o de la "unii dintre cei mai seriosi analisti politici" si pe care a vrut s-o vanda mai zilele trecute cititorilor Cronicii Romane. Fiti cu ochii pe Roman, d-le Constantinescu, Roman e important, lasati-l incolo pe Iliescu - il sfatuieste asadar d-l Boda pe candidatul Conventiei. Desi n-o spune, el insinueaza ca alegatorii lui Ion Iliescu (care va iesi din primul tur din cursa, nici o problema, "stati linistiti la locurile voastre") se vor consola votind masiv peste doua saptamani cu Petre Roman.

Eu inteleg ca d-lui ambasador i-ar conveni de minune ca electoratul celor doi fesenisti ai sai sa-si dea din nou mana (ehei, ce vremuri, 66,6%, inca sapte ani de huzur...). Numai ca astazi chestia asta prea nu se mai poate. Intelegeti, d-le Boda? Nu se mai poate. Si stiti de ce? Va spun eu: pentru ca opozitia din ultimii patru ani dintre cei doi - o opozitie reala sau simulata doar, nu stiu eu asta - a sapat totusi intre fanii lor o prapastie cat haul din capul dumneavoastra. Intelegeti?

De aceea, eu cred ca, si cu asta inchei, daca d-l Boda si analistii lui seriosi nu sunt niste gugumani, atunci sigur sunt niste diversionisti. Care spera ca la tragerile din toamna asta profesorul Constantinescu sa confunde tintele - pe Ion Iliescu cu Petre Roman, adica. (Romania libera, 15 august 1996)


Gugumani sau diversionisti?, articol publicat in perioada 1990-1998