Valerian Stan
Credo ergo sum
"Şi veţi cunoaşte adevărul, iar adevărul vă va face liberi."

La vanatoare de fraieri

Zilele trecute, PDSR si-a publicat pe sest (intr-un cotidian cu 9.000 de exemplare) programul de guvernare. O capodopera, ia ascultati aici!

Punctul 18. Program privind modernizarea armatei: "In anul 2000 Romania va avea o armata profesionista". Ce vorbiti, d-le Tinca? Cui spuneti dumneavoastra chestia asta? Adica ne cereti noua sa va credem ca o sa faceti in urmatorii patru ani ce n-ati facut pana acum in sapte? Si ce nu reusesc nemtii si francezii de vreo zece. Ei, care, orisicat - recunoasteti acum - au de zece ori mai multi bani si mai multa minte decat dumneavoastra... Mi se pare mie sau dumneavoastra ati plecat la vanatoare de fraieri? Alta: "Se va asigura imbunatatirea starii de operativitate a aviatiei militare". Care aviatie, domnilor? Cate MIG-uri mai aveti? Si cati aviatori nevinovati ati bagat in pamant cu nepasarea dumneavoastra? Inca una: "Vor fi ameliorate conditiile de viata si instructie din unitatile militare, punindu-se accentul - tineti-va bine! - pe actiunile educative". Bravo, d-le Iliescu, asta le lipseste acum militarilor, "accentul pe actiunile educative". Puneti dumneavoastra accentul pe actiunile educative si de n-o s-o sfarsiti tot in cazarmă la Targoviste sa nu-mi spuneti mie pe nume.

"Accentul pe actiunile educative", deci... Formarea omului nou... Despre stoparea valului de sinucideri si dezertari, nici o vorba. De adoptarea doctrinei militare, nici gand. Nimic despre organizarea serviciului utilitar alternativ. Saracia in care traiesc mai mult de doua treimi din cadrele militare nu-i treaba d-lui lliescu. Treaba dansului e sa puna accentul. Si sa mai castige o data alegerile. Ce tupeu, fantastic! (Romania libera, 10 octombrie 1996)


La vanatoare de fraieri, articol publicat in perioada 1990-1998