Valerian Stan
Credo ergo sum
"Şi veţi cunoaşte adevărul, iar adevărul vă va face liberi."

Doamnei Doina Cornea, cu tristete

Demiterea mea din functia de Sef al Departamentului de Control al Guvernului i-a dat prilejul d-nei Doina Cornea sa-si declare, in paginile cotidianului Romania libera, dezacordul indignat cu demersurile mele "abuzive si generatoare de prejudicii" si sustinerea "fara rezerve" a masurii luate de primul-ministru. Din pacate insa, in nici unul din textele sale, d-na Cornea nu explica cititorilor cum a ajuns domnia sa la concluzia ca activitatea mea a fost una "abuziva si generatoare de prejudicii". In lipsa unei atari explicatii, nu-mi ramane decat sa presupun ca d-na Cornea a ajuns la concluzia aceasta pornind de la premisa ca, citez, "toata povestea asta ar putea fi rezultatul unei manipulari subterane".

Intreb si eu, insa, pe ce se bazeaza d-na Cornea atunci cand face afirmatii atat de grave? D-l senator Dide a sustinut si el, se stie, ca sunt manipulat de cercuri KGB-iste. L-am rugat pe d-l senator sa-si probeze acuzatiile. N-a facut-o si am renuntat; m-am consolat cu gandul ca d-l Dide are numeroase alte antecedente calomnioase de genul acesta.

Pot eu in schimb sa n-o conjur cu toata staruinta pe d-na Cornea sa probeze cele afirmate? Cuvantul domniei sale nu este cel al nu stiu carui parlamentar cu probleme de cazier judiciar. In cuvantul d-nei Cornea oamenii cred aproape neconditionat. Nu am nicio indoiala ca mai toti cititorii Romaniei libere sunt deja convinsi ca actiunile mele la Departamentul de Control al Guvernului au fost intr-adevar "rezultatul unor manipulari subterane". Evident, eu sustin ca lucrul acesta este neadevarat si ma pot apara doar rugind-o pe d-na Cornea sa produca dovada manipularii despre care vorbeste.

Imi mai reproseaza d-na Cornea ca m-as fi "substituit rolurilor procurorilor si judecatorilor". Nimic mai neadevarat. Exprimandu-mi un punct de vedere cu privire la o solutie a Parchetului General, tocmai pentru a preveni confuzii de genul celei in care ma tem ca se afla d-na Cornea insasi, am inscris in documentul dat publicitatii si precizarea ca Seful DCG "urmeaza sa se adreseze cu o plangere noului procuror general al Romaniei". [Notă ulterioară: „Documentul dat publicităţii” erau „Observaţiile privind soluţiile date de Parchetul General de pe lângă Curtea Supremă de Justiţie unor sesizări ale Departamentului de Control al Guvernului”, document ce poate fi găsit pe pagina de Documente/ Alte documente a acestui site, ca parte ultimă a materialului „Precizari privind activitatea la Departamentul de Control al Guvernului”.] Daca nimic nu-mi interzicea - si intr-adevar nimic nu-mi interzicea - sa-mi exprim un punct de vedere cu privire la o solutie a Parchetului General si daca am recunoscut in modul cel mai explicit cu putinta, redundant si superfluu pentru orice om de buna credinta, compententa "procurorilor si judecatorilor" in a decide asupra cauzei in discutie, intreb: in ce fel m-am substituit eu "rolurilor procurorilor si judecatorilor"?

Preocupata exclusiv de competente si proceduri, d-na Cornea a evitat insa sa se pronunte, din pacate, in legatura cu fondul chestiunii. M-ar fi interesat, de pilda, sa stiu daca domnia sa crede ca e sau "nu e momentul" ca Departamentul de Control al Guvernului sa verifice, printre altele, imprejurarile in care un fost prim-ministru a impartit, dupa bunul plac si fara sa aiba dreptul, case si hectare de pamant unor oameni de afaceri. Mai mult, crede d-na Cornea ca, daca nu vor fi lamurite si lucrurile acestea si, mai ales, daca nu va fi restabilita legalitatea, Romania va putea fi - vorba plina de patos a domniei sale - "scoasa la liman"? Sustinerea populara, atat de necesara astazi procesului de reforma, poate fi obtinuta de guvernanti numai in masura in care corectitudinea lor va fi dincolo de orice indoiala.

Ma abtin sa comentez in vreun fel consideratiile ample pe care d-na Cornea le face in legatura cu contextul politic romanesc. Voi spune doar ca si eu cred, asemenea domniei sale, ca la actuala coalitie guvernamentala nu exista, in momentul de fata, nici o alternativa. Eu spun insa in plus ca trilaterala guvernamentala are rost numai in conditiile excluderii santajului politic si compromisurilor descalificante.

In sfarsit, apelul pe care doamna Cornea il face la trecutul unora dintre cei cu care s-a aflat in dialog pe aceasta tema (al d-lui Paler, de exemplu) este nu doar lipsit de pertinenta si neconvingator, dar si in dezacord cu spiritul sau generos, cu care ne-a obisnuit in toti acesti ani, in care am avut privilegiul s-o cunoastem.

P.S. In urma demiterii mele din functia de Sef al DCG, am raspuns invitatiilor pe care unele posturi de televiziune mi le-au facut la dezbateri pe aceasta tema. Din pacate, participarea mea la aceste emisiuni a fost folosita pentru politizarea excesiva a unei chestiuni eminamente administrative, cu intentia vadita de a introduce acest subiect in disputele dintre fortele politice. Nerespectarea intelegerilor facute inainte de emisiune si numeroasele inexactitati introduse in dezbateri de catre unii realizatori (personal sau prin telefoanele unor politicieni) au fost de natura sa produca confuzii serioase in randul opiniei publice. Din aceste motive ma vad obligat ca, cel putin pentru un timp, sa nu mai particip la asemenea emisiuni. (Romania libera, 16 septembrie 1997)

[Notă ulterioară: Pentru activitatea de la Departamentului de Control şi pentru criticile pe care uneori le-am adus prin presă guvernării din 1996-2000, Doina Cornea m-a atacat în două sau trei rânduri. La alegerile prezidenţiale din 2000 cunoscuta dizidentă avea să voteze cu Ion Iliescu şi să declare că rezultatele alegerilor din România, care au dus la "finala prezidenţială" Iliescu-Vadim Tudor, reflectă greşelile guvernării din 1996-2000 - România liberă, 29 noiembrie 2000.]


Doamnei Doina Cornea, cu tristete, articol publicat in perioada 1990-1998