Valerian Stan
Credo ergo sum
"Şi veţi cunoaşte adevărul, iar adevărul vă va face liberi."

Din nou despre lipsa de solidaritate

Incercam saptamana trecuta sa arat cat de nefericita mi se pare tendinta de destructurare a celei mai importante formatiuni politice actuale din Romania, Conventia Democrata. Spuneam ca faptul acesta este de natura sa sfideze o optiune electorala importanta, consemnata ca atare, constant, de toate sondajele de opinie de dupa alegerile de acum doi ani. Indiscutabil, disparitia CDR ar face ca un mare numar de alegatori sa fie lipsiti de optiunea lor electorala si, prin urmare, la urmatoarele alegeri absenteismul sa ia dimensiuni si mai ingrijoratoare decat cele prognozate in prezent. Ceea ce, cu consecinte foarte serioase, ar putea permite fortelor politice care inca nu s-au validat ca democratice sa joace in viitor un rol important in guvernarea tarii. Si asta pentru ca, iata, nici chiar in interiorul unei aliante politice criteriile solidaritatii si ale unui parteneriat onest par sa nu mai aiba nici o valoare. Lipsa de solidaritate a partenerilor din CDR nu este grava insa numai pentru viitor, dar si pentru prezentul cel mai viu al realitatii din Romania, unde aceasta alianta este o parte importanta a guvernarii. Din pacate, insa, situatiile de genul celei la care m-am oprit saptamana trecuta nu sunt singulare la noi.

In urma cu cateva zile, principalul partid de Opozitie si-a anuntat disponibilitatea de a sprijini masurile guvernamentale de reforma. Gestul PDSR survine intr-un moment cu adevarat grav pentru tara. Starea economiei se depreciaza continuu, evaluarile Uniunii Europene si ale NATO ne sunt tot mai defavorabile, iar miscarile revendicative si, mai ales, cele de protest se amplifica; si asta in timp ce perspectivele anului viitor sunt si ele dintre cele mai sumbre. In aceste conditii te-ai fi asteptat ca oferta Opozitiei sa trezeasca interesul celor de la putere si sa se incerce o intelegere politica. Nici vorba de asa ceva insa! Intrebati de presa ce cred despre anuntul PDSR, liderii partidelor de la guvernare fie au gasit "incompatibilitati doctrinare" (UDMR), fie au ras cu hohote, efectiv cu hohote, asemeni unuia dintre adjunctii d-lui Roman, sau pur si simplu au declarat ca nu-i intereseaza. Este treaba lor ce decid, a raspuns, scurt, seful PNL, d-l Quintus. O atitudine diferita - ma tem insa ca chiar si de a propriului partid - a avut doar vicepresedintele taranist Vasile Lupu. In rest, la partide, o unanimitate foarte vesela, in timp ce tacerea asurzitoare de la Cotroceni poate sa insemne orice, inclusiv ca oferta Opozitiei nu se potriveste cu calculele, celebre de-acum, pe care se spune ca d-l Constantinescu si le tot face pentru urmatoarele prezidentiale.

O observatie este de facut totusi si cu privire la formula prin care Opozitia si-a declarat disponibilitatea de a sustine Guvernul. Evident, oriunde, atunci cand un partid din opozitie se angajeaza sa sustina guvernul, el pune si conditii. Cum a pus, pe buna dreptate, si PDSR. Numai ca cel putin una dintre conditiile sale este de natura daca nu sa faca imposibila intelegerea, atunci sa o faca foarte greu de realizat. Liderii partidului au inclus printre conditiile lor si pe aceea ca "puterea sa-si asume esecul de pana acum". Eu inteleg, aceasta conditie are si ea rostul ei, numai ca PDSR stie foarte bine (si intr-un fel stie chiar din comportamentul propriu) ca dupa revolutie orgoliile politice au taiat foarte multe punti si au facut un rau imens. Dupa cum stie foarte bine si ca "esecul de pana acum" trebuie asumat nu numai de actuala Putere. Si probabil ca nici macar in primul rand de actuala putere. Dar asta, acum, ar trebui sa fie o alta problema. Pentru că daca partidul d-lui Iliescu vrea cu adevarat sa reabiliteze ideea de solidaritate nationala, intr-un moment foarte greu pentru Romania, ar trebui sa renunte la asemenea conditionari si sa amane clarificarile pe care ele le presupun pentru un timp mai linistit. (Cotidianul, 23 noiembrie 1998)


Din nou despre lipsa de solidaritate, articol publicat in perioada 1990-1998