Valerian Stan
Credo ergo sum
"Şi veţi cunoaşte adevărul, iar adevărul vă va face liberi."

"Imaginea României în lume"

De-a lungul anilor de după revoluţie, sintagma din titlu a fost una din obsesiile oratorice ale clasei noastre politice. Practic, nu au existat politicieni care, cu gândul la alegerile care urmau, să nu deplângă „imaginea catastrofală a României în lume”. Asta în vreme ce ei înşişi au organizat mineriade ori sabotează din interior propriul Guvern. Sau:

 

Presa din ţară informează despre fraude grave în procesul de privatizare. Autorităţile (nici măcar Biroul de presă al d-lui Dimitriu) nici nu confirmă, dar nici nu infirmă; agenţiile de presă preiau şi răspândesc informaţia, iar investitorii „strategici”, de care, nu-i aşa, „avem nevoie ca de aer”, se oripilează şi îşi iau gândul (dacă l-au avut vreodată) de la noi.

 

„Le Monde” scrie despre „noile accese revizionist-antisemite din România”, şi nimeni (în afara unei organizaţii neguvernamentale, Fundaţia „Academia Civică”) nu reacţionează; nici diplomaţia de la Bucureşti, şi nici chiar preşedintele Constantinescu, vizat în modul cel mai direct (şi cred că şi nedrept) de cunoscuta publicaţie.

 

Comitetul pentru Prevenirea Torturii al Consiliului Europei publică (în 1998, cu acordul autorităţilor române), un raport apocaliptic întocmit în 1995: într-un spital de psihiatrie din România 25 de oameni au murit de foame iar în aresturile poliţiei deţinuţii sunt bătuţi sălbatic. Nimeni nu dezminte, ceea ce poate să însemne şi că cele scrise acolo sunt adevărate. Dar dacă este aşa, atunci de ce autorităţile nu spun cine şi în ce fel a fost tras la răspundere pentru cele întâmplate şi, mai ales, ce fac pentru ca lucruri atât de grave – cu consecinţe dintre cele mai serioase – să fie evitate în viitor?

 

Miniştri importanţi ai actualului Cabinet profeţesc „bulgarizarea României”. Nimeni nu-i contrazice şi nu le cere explicaţii. Bineînţeles că agenţiile internaţionale preiau informaţia şi titrează despre „Iminenta bulgarizare a României”. Şi bineînţeles că şi „comunitatea internaţională financiar-bancară şi de afaceri” preia informaţia şi şi-o introduce în „baza de date”.

 

Şi bineînţeles că imaginea „României în lume” e completă: „O ţară instabilă politic şi social, coruptă şi nesigură economic, în care drepturile omului sunt încălcate grav, iar şovinismul şi antisemitismul revizionist sunt în creştere”. Poate imagina cineva ceva mai rău decât atât?

 

Şi totuşi, în timpul acesta nimeni nu face nimic. Afară numai de d-l preşedinte, care – deşi, se înţelege, nu poate garanta pentru toate afacerile FPS-ului – ne asigură barem că în ce-l priveşte pe d-l Dimitriu totul e OK. Ca şi cu d-l Cataramă de altfel, cu care justiţia ar trebui s-o lase mai moale, de vreme ce d-l preşedinte însuşi garantează pentru el. (Curentul, 25 martie 1998)


"Imaginea României în lume", articol publicat in perioada 1990-1998