Valerian Stan
Credo ergo sum
Fără Hristos viața noastră este fără sens, toate alergările și zbuciumul nostru sunt deșărtăciune și vânare de vânt.

În loc de concluzii

Dacă tot s-au stins ecourile scandalului iscat de fostul Principe Nicolae la reședința din Elveția a bunicului său, reiau aici parte din gândurile pe care le-am notat, cronologic, în acele zile.
     • Nicolae a continuat seria gesturilor ce par să-l caracterizeze deja atât de specific. Pretextând cu grija pentru bunicul său (căruia în ultimii ani i-a adus însă numai tristețe), el forțat intrarea în casa Regelui și a agresat fizic trei persoane. La puțin timp după ce Regele, grav bolnav în ultimele zile, fusese împărtășit. Iar aceasta în pofida faptului că, așa cum a confirmat și mama sa, Regele îi adusese în mod repetat la cunoștință că refuză să-l mai vadă – „nesuportând să regăsească figura tatălui său în cea a nepotului”.
     • Voci excesiv de precaute găsesc că e cazul să circumstanțieze la nesfârșit. De pildă că Nicolae nu are vârsta și experiența de viață necesare celei mai mature judecăți. Privitoare la ce, mă rog frumos? La un comportament de scandalagiu? Asta a învățat el de la iluștrii săi înaintași? Mai tănâr decât el, și nu un aventurier, Regele Mihai lua decizii istorice pentru țară și lume.  
    • Cercetări sociologice repetate confirmă convergent o creștere continuă a încrederii românilor în Casa regală. Casa regală a devenit în mod real un model pentru o societate care are o nevoie dramatică de așa ceva. Principesele Margareta și Principele Radu sunt primiți peste tot, până și în orășele de provincie, de mii de oameni bucuroși să-i întâlnească. Nu înțeleg, nu văd aceasta Nicolae și suporterii pe care el îi mobilizează prin ceea ce face? Le văd dar nu cu ochi buni? E nedreaptă această întrebare? Atunci cum altfel se poate explica ce se întâmplă?
     • Lumea a trecut la monden, la timpul ei, cumetria lui Băsescu cu așa zisul prinţ Paul Lambrino. Cei doi și cei ce gravitează în jurul lor sunt oameni cu mulți bani, provenind din grave acte de corupție – și, fapt ce de asemenea îi unește, sunt mânați de o ostilitate demult și apăsat declarată față de Casa regală. Dar la monden a fost neatent trecută și logodna lui Nicolae cu fosta prietenă a fiului lui Blaga, om de bază al grupării Băsescu, având și el serioase probleme cu justiția.
     • Să te decoreze pentru loialitate un Rege ca al nostru iar tu să te pui apoi în fruntea celor care îi atacă oribil Familia, ce om trebuie să mai fii, doamnă Marilena Rotaru?
     • În anii în care eram colegi la Alianța Civică, atunci când devenise public că Principesa Margareta urmează să se căsătorească cu viitorul Principe Radu, cunoscutul director de atunci al României libere trimitea insistent, mi-a mărturisit, în anturajul Regelui, „un document extraordinar de important. Pe care-l am dintr-o sursă sigură, domnule, un ofițer de Securitate. Și care dovedește că Radu a fost agentul lor.” Am trăit câțiva ani cu suspiciunea pe care mi-o strecurase bine în suflet fostul coleg. Ulterior, decizia Regelui de a-și da acordul pentru căsătorie constituise și pentru mine un fapt lămuritor. Lucrurile mi-au fost definitiv clare în momentul în care nu demult din arhivele Securității s-a aflat că persoana din anturajul Regelui cu care “lucrase” colegul meu, Nicolette Franck, fusese o agentă infiltrată a Securității.
      • În vacarmul mediatic ce a urmat scandalului de la Aubonne Casa regală, adresându-ni-se, a dovedit, cum altfel, serenitate și majestate. E adevărat, deci, că vulturul nu prinde muște.
     • Sunt sigur că în aceeași notă vom primi și în continuare toate informațiile de care avem nevoie și toate veștile bune pe care le așteptăm.
     • Altă drăcie acum, Nicolae pretinde că declarația publică prin care în urmă cu doi ani a acceptat retragerea titlului i-a fost impusă. De cine? Nu ne spune. Probabil de dramul de bun simț pe care atunci încă-l mai avea iar astăzi îi lipsește cu totul.
     • Majoritatea parlamentară e pe cale să acorde Casei regale statutul de utilitate publică. Să fie doar o întâmplare că liderii ei, Dragnea și Tăriceanu, sunt din nou în vizorul DNA și Kövesi? – dintotdeauna protectoarea nici măcar disimulată a lui Traian Băsescu și guvernării lui. Și cea care în această poziție și-a permis lucruri inacceptabile în relațiile cu serviciile secrete și justiția.
     • Dacă agitații suporteri ai lui Nicolae vor pierde partida, parcă-i și văd regrupându-se la Ploiești și vor alege mai degrabă să moară de vii decât să se abolească Sfânta Constituțiune Republicană.
     • Adversarii Casei regale pretind că nu e uman și creștinește ca Regele să nu-și ierte nici la despărțire nepotul aventurier. Ca om, Regele poate ierta (și sunt sigur că a și făcut-o), însă ca rege nu. Și nu știu pe nimeni care să-i fi imputat vreodată că nu și-a iertat tatăl pentru că “s-a lăsat nu o dată copleşit de slăbiciuni şi excese care au adus mult rău propriei persoane, Familiei şi, mai ales, ţării.” (Revista Timișoara, 24 noiembrie 2017)


În loc de concluzii, articol publicat in anul 2017