Valerian Stan
Credo ergo sum
"Şi veţi cunoaşte adevărul, iar adevărul vă va face liberi."

Situațiunea (CLXXI)

*Sub președinția istoricului Ioan-Aurel Pop, Academia Română continuă să fie o voce respectată în apărarea intereselor naționale majore. Președintele Iohannis și actuala sa guvernare liberală se dovedesc deja mai deschiși decât oricine altcineva de până acum curentului globalist neo-marxist european de pervertire a învățământului românesc. Redau un pasaj din recentul Punct de vedere al Academiei Române privind unele aspecte ale învățământului preuniversitar din România (semnat de Biroul Prezidiului Academiei Române): "Ideea reducerii orelor de istorie cu scopul asigurării educației globale și pregătirea viitorilor <cetățeni europeni> este absurdă; identitatea europeană nu se poate obține prin distrugerea identităților naționale, ci, dimpotrivă, prin fortificarea lor."

*Doamne, Îți doresc un an nou în care faptele mele mai mult să Te bucure decât să Te întristeze!

*De fiecare dată când se întâmplă ceva mai aparte pe lumea asta, presa ia lumină de la Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, la bază securist. Și invariabil omul se pornește într-un nesfârșit delir fără cap și fără coadă, presărat cu prostii cât casa – mari amatori de nerozii diaconești se dovedesc mai ales Digi24, Radio France Internationale și Cotidianul. Ultima dare în stambă a numitului a fost pe tema generalului iranian Soleimani, venerat în țara sa în special pentru acte de terorism împotriva Israelului și a unor cetățeni americani. Fapte pentru care cei din urmă tocmai l-au pulverizat cu niște înzecite porții de TNT. Ca să nu vă țin prea mult, ce zice Diaconescul despre general? Că era prezentat în mediile iraniene „din perspectivă iconoclastă”. A vrut să spună că iranienii se închinau la el ca la o icoană, caz în care se cerea spus din perspectivă „iconodulă”, iar nu “iconoclastă”. Dar, mă rog, la așa presă, așa lumină...

*Impresionat că popularitatea lui Trump a explodat după ce i-a atacat pe iranieni, Ludovic Orban se gândește să declare și el război Chinei și Rusiei.

*Marele maestru Nistorescu a constatat că între români e o mare dihonie. O fi, nu știu. Dar pe cine credeți Domniile Voastre că l-a poftit să ne "concilieze"? Nici mai mult nici mai puțin decât pe actualul Prezident al Republicii. Cum ar veni, un piroman poftit să stingă focul. Așadar au dreptate cizmarii când zic că un editorial în fiecare zi duce la uzura tocului.

*Pe Facebook există o dulbură frauduloasă a paginii Familia Regală a României, având drept titulari pe fostul Principe și pe d-na Blender. Cineva mi-a spus că s-ar putea ca şarlatania să nu fie operă a fostului Principe. Bun, dar atunci de ce nu vorbește public despre asta, și lasă lucrurile în confuzie? Sigur că întrebarea devine pur retorică dacă privim la tot ce-a făcut și face în continuare fostul. În rest, multă lume e deja lămurită, drept dovadă fiind și faptul că pagina fake este apreciată de un număr pe persoane de 100 de ori mai mic decât originalul.

*„Domnul este luminarea mea şi Mântuitorul meu; de cine mă voi teme? Domnul este apărătorul vieţii mele; de cine mă voi înfricoşa?” (Psalmul 26).

*Complicată treaba asta cu Iranul și SUA. Iar dacă se va complica și mai mult, deznodământul nu va fi ușor de prevăzut, și cred că va depinde esențial de avertismentul mai vechi al Chinei că va interveni de partea Iranului.

*Simt nevoia să revin asupra mesajului recent al ambasadorului american. Aș mai sublinia din el angajamentul Guvernului american în sensul că “americanii sunt aici, vor rămâne aici și, împreună cu poporul român, vor realiza lucruri extraordinare în 2020”. Apoi că în cadrul acestei colaborări prioritatea priorităților va fi: “reforma judiciară, pentru eliminarea capacității infractorilor de a păstra câștigurile obținute în mod ilicit. Elitele și persoanele cu legături politice nu ar trebui să aibă un refugiu în interiorul sau în afara României”. Trimiterea mi se pare că-i vizează în mod clar pe cei care timp de trei decenii au jefuit țara (reamintesc Raportul CIA care indica suma de 400 de miliarde de dolari scoși fraudulos din țară în bănci străine). Acestora mi se pare că li se spune suficient de limpede: “Vă știm, sunteți niște infractori, veți plăti pentru tot ce-ați făcut, nu veți avea unde fugi și vi se va confisca tot”. Ce vreau să spun mai ales e că prin mesajul din urmă cu puține zile ne aflăm în prezența unui gest cu totul neobișnuit din partea celei mai mari puteri a lumii. Ambasadorul Zuckerman n-a spus că mesajul către români ar cuprinde niște dorințe ale sale la începutul mandatului, ci “angajamentul președintelui Trump și al Guvernului Statelor Unite” pentru anul 2020 (un angajament și cu termen, așadar). N-au cunoscut președintele și Guvernul american la ce i-a angajat ambasadorul lor? Fără doar și poate, mai ales istoria ultimilor 75 de ani – scrisă mai ales de conducători români! – ne-a învățat până la lehamite să nu mai credem în nimeni și în nimic. Cu toate acestea – și aș zice chiar împotriva lor – cred că deschiderea fără precedent a Americii, deocamdată doar declarativă, merită salutată. În sfârșit, o întrebare care se justifică rațional este aceasta: “Dacă România este azi atât de jos și, în același timp, și la un pas de măreție, nu cumva ce urmează ar putea fi ceva revoluționar? Într-o țară care, vedem de trei decenii, pare să nu mai poată reintra în istorie doar prin sine?” Personal cred că răspunsul e afirmativ, și că într-un an sau doi s-ar putea ca aproape nimic să nu mai fie la noi cum a fost înainte. Între multe altele, s-ar putea ca “elitele” celor trei decenii să dispară care într-o rușinoasă uitare, care acolo de unde s-au ridicat fără să merite, care prin săli de judecată.

*Pirotehniștii Armatei au calculat că din banii pe pocnitorile de la revelionul trecut d-l Iohannis și-ar mai fi putut cumpăra 666 de case.

*Mă tem să nu-mi știrbească cineva suveranitatea pe care securiști mi-o păzesc intactă de 75 de ani.  
(activenews.ro, 6 ianuarie 2020)


Situațiunea (CLXXI), articol publicat in anul 2020