Valerian Stan
Credo ergo sum
"Şi veţi cunoaşte adevărul, iar adevărul vă va face liberi."

Situațiunea(CLXXVIII)

*324.514.683,80 dolari, prejudiciul total în dosarul Flota (blocat și azi, încă de cum Băsescu a ajuns președinte). El a fost creierul acestei fărădelegi prin care, contra unor comisioane astronomice ușor de presupus, bună parte din flota comercială a fost făcută practic cadou norvegienilor (în principal). Pentru că din poziția de șef al Departamentului de control al Guvernului am dispus începerea verificărilor în acest dosar, la presiunea lui Băsescu și a partidului lui (la guvernare și ei), în iulie 1997 am fost demis de prim-ministrul Ciorbea, cu acordul președintelui Constantinescu. Așadar, eu, și nimeni altcineva, am deschis acest dosar. Constantinescu a manipulat ani la rând că el ar fi deschis acest dosar. (Ordinul prin care am dispus verificările în această cauză,  care se află și în dosarul judiciar, poate fi văzut pe acest site, pe pagina de Documente/ Alte documente la „Cateva precizari privind dosarul Flota-Traian Basescu (februarie 2007)”, iar sub link-ul indicat se mai află alte două Precizări pertinente pe temă.)

*USR este disponibilă să primească câteva posturi în Guvern. Păi și eu sunt disponibil să fiu Papă.

*Cercetătorii albaneji au descoperit de ce maramureșencele măritate sunt cele mai tăcute femei din lume. Din cauză că în zonă pălinca e foarte tare și multă.

*Am deplâns recent prefața scrisă de Președintele Academiei celor două volume cu pretenții istoriografice ale pretinsului istoric Alex Mihai Stonescu, pline da neadevăruri și calomnii probate inclusiv judiciar (ca în cazul meu). Sesizându-i cele întâmplate, pe 27 ianuarie 2020 profesorul Pop mi-a răspuns, în principal: „Distinse Domnule Stan, Acum am văzut despre ce este vorba! Imi pare rău! Mulți profită de o anumită deschidere a mea... Voi încerca să fiu mult mai precaut, pentru că, de multe ori, <tăcerea este de aur>. Cu aleasă prețuire, IAPop”. Răspunsul (câți dintre noi mai suntem capabili de așa ceva azi?) mi-a reconfirmat calitatea sa umană și intelectuală, pe care am fost și sunt bucuros că apucasem s-o remarc la superlativ (ce nu-mi prea stă în obicei) în două dintre articolele anterioare: Situațiunea (CXII), în revista Timișoara din 19 octombrie 2018, respectiv Situațiunea (CLXXI), în activenewes.ro din 6 ianuarie 2020. În sfârșit, nu m-am îndoit o clipă că prin prefața la volumele lui Stoenescu profesorul Pop voise să facă un bine – însă într-un context pe care nu apucase să-l lămurească suficient din cauza atâtor direcții în care era suprasolicitat.

*Făurită de regi vrednici, România a ajuns azi o țară pe clanuri mafiote. Să ne iertați, Majestățile Voastre...

*"Nu te teme, ci vorbește și nu tăcea, căci Eu sunt cu tine" (Domnul nostru Iisus Hristos).

*-Greu cumătră, numa nenorociri... Când l-or dat jos pe Orban mi-or lepădat amândouă mâțele.

*Mi se pare că până în prezent Patriarhia Română se situează impecabil în privința Schismei din Biserica Ortodoxă Ucraineană, care tinde să afecteze unitatea pan-ortodoxă. În esență, ea a făcut apel la rezolvarea problemei între Patriarhia de Constantinopol și cea a Moscovei și, dacă aceasta nu se va întâmpla, în cadrul unei întâlniri pan-ortodoxe.

*După un timp în care la Cotidianul colaborasem și cu Nistorescu (pro bono... publico, cum să nu), el m-a dat afară în 2017 pentru că nu voisem să-l ascult „s-o las mai moale cu Securitatea” (eu scriam la ziarul anti-securistului Rațiu cu aproape două decenii înainte ca el să vină acolo). Și totuși, Nistorescu mi-i exact la fel de drag ca și, în politică, haiosul Orban. Și cum să nu-ți fie drag când îl vezi cum scrie despre Tăriceanu? El, care numai la micul dejun mănâncă bine fripți vreo zece politicieni, când vine vorba de Tăriceanu (un plătitor onest de taxe de protecție) e numai lapte, miere și himere (editorialul “Cazul Tăriceanu”). Și pentru că Tăriceanu și Patriciu au fost după 89 doi siamezi politici și de "afaceri" (deh, ați uitat de „bilețelul roz”...), era musai ca Nistorescu să zică un cuvânt și despre Patriciu. Ce cuvânt? Fabulos: „Dinu Patricu a trecut între timp între cei drepți.”

*„Privegheați, că nu știți ziua, nici ceasul când vine Fiul Omului” (Domnul nostru Iisus Hristos).

*Gândacul pe care UE zice că-l apară de autostrăzi e altceva decât o uneltire împotriva țării? Foarte bine! Atunci UE să dea banii pentru o autostradă supraterană. Sau subterană.

*Investițiile americane în creștere sunt bine venite nu doar din punct de vedere economic, dar se vor putea dovedi cele mai importante și pentru securitatea națională a țării. (
activenews.ro, 17 februarie 2020)


Situațiunea(CLXXVIII), articol publicat in anul 2020