Valerian Stan
Credo ergo sum
"Şi veţi cunoaşte adevărul, iar adevărul vă va face liberi."

Situațiunea (CLXXVIII)

*După adoptarea Legii accesului la dosarele Securității, am făcut, timp de șase ani, zeci de demersuri la Ministerul Apărării și la CNSAS ca să-mi văd dosarul. Dosar care nu putea fi decât foarte gros și plin de dovezi și delațiuni la adresa unui „dușman al poporului” (ajunge să reamintesc că în vara lui 1986 comandantul regimentului m-a acuzat public de "atitudine duşmanoasă faţă de conducerea Partidului și Statului"). Zeci de demersuri (inclusiv un proces împotriva CNSAS), un singur rezultat (mincinos!): n-a fost identificat niciun dosar pe numele meu. (Odiseea căutării dosarului poate fi văzută aproape integral pe site-ul meu la secțiunea Documente/ Alte documente/ Demersuri pentru accesul la dosarul de Securitate.) Și totuși, aflu azi – chiar dacă neoficial – că în cursul anului 1997 dosarul exista în arhiva MApN. Cuprinzând detalii, aflu acum, despre acuzele pe care mi le-a adus în 1986 comandantul Gheorghe Carp. Celebru mai târziu pentru reprimarea Revoluției din București, și despre a cărui soție s-a aflat după 89 că ar fi fost ofițer de Securitate (lui Carp, în preajma unui control de sus la regiment, i-am dat o sticlă de whisky, pentru ca la scurt timp securistul unității să afle și, am mai scris, să mă ia la întrebări). Ce mai aflu azi e că în dosar se găsește și un fals patent. Legat de un fapt despre care de asemenea am mai scris, anume că, șef al aprovizionării cu carburanți fiind, într-una din zile se constată la o subunitate o lipsă de câteva zeci de litri de motorină. Binișor peste limita legii, „compensez” lipsa în cauză cu cantitatea din depozit. Firește, turnătorii își fac treaba iar ceistul mă pune iar să scriu. Falsul e că în dosar se face mențiunea că... eu însumi aș fi spus ceistului despre ce tocmai făcusem. Dincolo de acest foarte bizar fals, mai e de spus că toții ceiștii pe unde am mai trecut ca ofițer și-au închipuit – înșelându-se amarnic, chiar dacă cu costuri grele pe care le-am avut personal de plătit – că în povestea cu motorina (dar mai ales cu acuza gravă adusă de Carp în public) vor avea un puternic atu să mă facă un delator despre atitudinile colegilor față de regim, despre chestiuni bune de speculat din viața lor privată șamd.

*-Alo, da, Orban la telefon, Ludovic Orban. Exact, le-am zis colegilor să nu mă voteze la învestire. N-ai mai văzut așa ceva? Uite că vezi acu! Panaramă e tac-tu bă nu eu...

*În ultima emisiune Ora Regelui s-a spus cu subiect și predicat: Conducătorii de după 1989, în frunte cu Iliescu și toți ceilalți președinți, oameni ai Sistemului, au fost ostili revenirii la Monarhie. Salut această poziție tranșantă a realizatorilor emisiunii, inclusiv pe Bogdan Șerban-Iancu, pentru care cu altă ocazie am avut un cuvânt critic. Cum stăm la zi cu poziția conducătorilor pe tema dată? Curând voi scrie despre reacția lor la recenta cerere pe care am adresat-o fiecăruia din ei de înlăturare a consecințelor loviturii de stat de la 30 decembrie 1947.

*Cât timp bisericile sunt tot mai pline la Sfânta Liturghie, răul nu ne poate copleși nici dinăuntru, nici din afară.

*Traian Băsescu, e drept ca copiii și nepoții tăi să trăiască din ce-ai furat tu de la ai mei?

*Am scris de curând pe Facebook, e plină presa și netul de osanale românești pentru Putin, care a zis și el – mare brânză muscălească... – că nu există "părinte 1" și "părinte 2", ci tată și mamă. Ne-a devenit așa de drag Putin că am și uitat (ce repede mai uităm noi deștepții de români!) că Basarabia geme sub cizma lui, moștenită de la Stalin. Tocmai mi s-a răspuns (anonim și în privat, c-așa-s românii...) că, prin atitudinea sa împotriva ideologiei neo-marxiste de gen, Putin măcar apără credința creștină a poporului rus. Am întrebat și eu la rându-mi: Dar ce credință mai e și aia, d-le, pe care, în secolul XXI, Putin o apără ținând în robie un alt popor creștin? Bineînțeles că anonimul sub pseudonim (român temerar...) dispăruse.

*În 2019 Biserica Ortodoxă a cheltuit (numai de la nivelul Patriarhiei) circa 32 de milioane de euro pentru asistență socială și filantropică. Iar în ultimii cinci ani, peste 130 de milioane. Sunt foarte bucuros pentru asta. Ca și altădată, mi-aș mai dori ca la un moment dat preoții noștri să ajungă și la tinerele din stradă care își vând trupul și sufletul în păcat. Iar pe acelea care pot fi întoarse să le întoarcă precum Mântuitorul Însuși le-a întors pe Maria Magdelena și Maria Egipteanca.
(activenews.ro, 19 februarie 2020)


Situațiunea (CLXXVIII), articol publicat in anul 2020