Valerian Stan
Credo ergo sum
"Şi veţi cunoaşte adevărul, iar adevărul vă va face liberi."

Legea, în Codrii Vlasiei

Sase politisti au violat o tânara de 19 ani. Activitatea seismica din zona Vrancea se intensifica. De la începutul bombardamentelor, peste 1000 de civili sârbi au fost ucisi. Legea raspunderii ministeriale – o mare cacealma. Sunt sanse maxime ca acordul FMI sa fie semnat. La Piatra Neamt nu se mai îngroapa mortii care au datorii la Romgaz si la asociatiile de locatari. Vor creste din nou preturile la carne, carburanti si energie electrica. Numarul refugiatilor din Kosovo se apropie de 750.000.

Titluri din presa ultimelor zile. Pagina întâi, majuscule, corp gros... Eclipsate de ele, pierdute – sfios, parca – în paginile din interior, alte doua stiri. Pe care eu, daca as conduce un ziar, le-as fi pus fara sa ezit tot pe prima pagina. Iar daca as fi condus tara, mi-ar fi crapat obrazul de rusine.

"Politistii de la circulatie au primit din nou plan de amenzi". Informatia, publicata în România libera din 30 aprilie, de o gravitate asupra careia nu are nici un rost sa mai insist, nu a fost nici astazi dezmintita de cei care ar fi trebuit s-o dezminta în cazul în care ar fi fost falsa. Ceea ce însemna ca, într-adevar, exact ca pe timpul lui Ceausescu, politistilor li se impune iarasi sa-si jefuiasca concetatenii pentru a acoperi incapacitatea guvernantilor de a conduce tara. "Subofiterul trebuie sa încaseze zilnic cel putin zece amenzi". Nu conteaza ca în tura lui s-a întâmplat ca numai doi sau trei soferi sa fi încalcat legea. Ordinul, se stie, se executa. Chiar daca vinovatiile trebuie inventate, iar oamenii vânati. Istoria pare ca se repeta ca într-un delir: politia redevine militie, iar Constantinescu, Ceausescu.

A doua stire, din Ziua din 27 aprilie: "O somera, întretinatoare unica a cinci minori, va face un an si sase luni de închisoare pentru ca a furat 2500 de lei". Asadar, justitia româna a facut dreptate: un an si jumatate de închisoare pentru o nenorocita cu cinci copii care a furat 2500 de lei - două pâini. Mult timp am crezut ca lucrul cel mai odios pe care îl poate face cineva este sa puna piedica unui orb. M-am înselat. Lucrul cel mai odios pe care îl poate face cineva este sa faca ce au facut judecatorii care au dictat aceasta condamnare. Iar cazul acesta, stim cu totii, nu este nici pe departe o exceptie în "jurisprudenta" instantelor românesti.

Emil Constantinescu a promis în campania electorala – si pentru ca l-am crezut un om onest am promis si eu o data cu el – ca în România se va face dreptate. "În tara aceasta se va face în curând dreptate. A venit timpul ca aceia care au jefuit si batjocorit aceasta tara sa raspunda pentru faptele lor". Acestea erau cuvintele lui Emil Constantinescu. Milioane de oameni au crezut în ele si, înselati de Ion lliescu, l-au votat pe actualul presedinte, iar dreptatea promisa asta este: un an si jumatate de închisoare pentru o nenorocita cu cinci copii mici care a furat 2500 de lei. Dar pentru zecile de mii de miliarde furate din banci cine a raspuns, d-le Constantinescu? A fost cineva pedepsit pentru asta macar cu o zi de închisoare? Stiti, d-le presedinte, sa scrieti în cifre "zeci de mii de miliarde"? Dar că la Televiziunea publica Temesan a ajuns sa le tina românilor lectii de filosofia justitiei în emisiunile unui individ pe care îl cheama Gabriel Giurgiu, asta o stiti, d-le presedinte? Când comisia guvernamentala care anchetase jaful de sute de milioane de dolari de la flota mai avea o zi sau doua pâna sa prezinte oficial Departamentului de Control actele întocmite, ati cedat santajului si ati dictat demiterea mea. Pentru ca în realitate, stiati înca de atunci, flota si nu vilele de protocol era marea spaima a sefilor Partidului Democrat. În orice caz, daca în tara aceasta va vrea cineva sa faca vreodata dreptate, sa stie ca documentele exista.

Dar poate ca dreptate s-a facut deja când o nenorocita cu cinci copii mici a fost întemnitata pentru ca a furat 2500 de lei... (Cotidianul, 11 mai 1999)


Legea, în Codrii Vlasiei, articol publicat in anul 1999