Valerian Stan
Nota bene
Secțiunea de Documente/ Alte documente se află în curs de actualizare prin adăugarea altor circa 50 de cauze soluționate definitiv sau în curs de soluționare (constând în acțiuni judiciare pe care le-am deschis începând cu anul 2002 cu scopul de a-mi apăra drepturi legale vătămate de autorităţi publice, dar şi de a testa inclusiv în acest mod respectarea în România a dreptului la un proces echitabil şi a dreptului de acces la justiţie). 

Stoica & Stoica

Când citesti despre ispravile unora dintre cei mai înalti demnitari ai nostri, trebuie pur si simplu sa te ciupesti ca sa fii sigur ca nu visezi. Cotidianul a dezvaluit în urma cu câteva zile ca sotia ministrului Justitiei, Valeriu Stoica, a încasat de la Fondul Proprietatii de Stat, prin biroul sau de avocatura, mai multe miliarde de lei. Suma reprezinta rasplata pentru jertfa patriotica pe care consoarta d-lui ministru a facut-o "consiliind" din greu procesul de privatizare din România. Care, abia acum înteleg si eu, de-aia a mers brici, pentru ca l-a consiliat d-na ministru Stoica, d-na Irinel Stoica, pre numele ei întreg.

În urma cu mai bine de un an, în timpul unei întruniri politice, ministrul Justitiei se apucase – cu aplombul lui debordant si fara pic de retinere, ca sa nu zic mai mult si sa ofensez carecumva autoritatea d-lui ministru – se apucase d-l ministru, spun, sa tina celor prezenti o lectie (care avea, sigur ca da, tâlcul ei) despre importanta covârsitoare a respectarii principiilor în politica. Revoltat de scena la care asista, unul dintre "elevi", un lider important al CDR, l-a întrerupt brutal, spunându-i: "D-le Stoica, dumneata chiar nu te jenezi sa ne tii noua lectii, dumneata care de când esti ministru încasezi de la FPS miliarde de lei?". D-l Stoica, pe care altminteri îl stiti bine ce replica are, s-a facut livid si a amutit.

Incidentul de atunci si incredibila lipsa de reactie a ministrului liberal mi-au revenit în minte imediat dupa dezvaluirile facute de Cotidianul. Exact aceeasi acuzatie, si, din nou, împricinatul nu scoate o vorba. Cele doua întâmplari îmi spun mie ca pot sa-mi risc linistit putinii bani pe care îi am pariind ca d-l Stoica a încasat într-adevar miliarde de lei din banul public. Între functia d-lui Stoica si opulenta subita a familiei sale este o legatura cauzala atât de evidenta încât cuvintele nu-si mai au rostul. Pentru ca, înainte de orice, miliardele statului au început sa umfle conturile sotilor Valeriu si Irinel numai dupa ce d-l a preluat, o data cu "schimbarea în bine" de acum trei ani, portofoliul Justitiei. Moment în care, ni se spune, demnitarul s-ar fi retras, foarte scrupulos, din afacerile firmei, devenita din Stoica & Stoica, Stoica & nu stiu cine. Si asta pentru ca d-l ministru sa fie deasupra oricarei suspiciuni ca ar putea sa amestece cumva interesul sau privat, îngust, cu interesul national. De care dânsul si d-l Quintus, urmasi ai marilor Bratieni, e clar ca se simt apasati ca de o povara divina.

Asadar, prin trafic de influenta si coruptie, familia ministrului Justitiei încaseaza din banul public miliarde de lei, presa scrie despre asta si nimanui nu-i pasa de cele ce se întâmpla. Partidul d-lui Stoica nu are nici o reactie. Ca si în cazul tovarasilor sai care au tâlharit prin SAFI zeci de mii de români, d-l Quintus nu aude, nu vede. Presedintele Constantinescu tace si el de parca grozaviile astea s-ar petrece pe Marte si nu în tara lui. Societatea civila, care în alte vremuri ar fi trântit un miting de ar fi zguduit Balcanii, pare si ea coplesita de depravarea politicienilor pe care i-a adus la putere.

Într-o tara în care ministrul Justitiei face ce face d-l Stoica, nu mai este nici o speranta. La întoarcerea în tara din înca un voiaj în strainatate – câti bani ati cheltuit pâna acum pe asta, d-le Babiuc? - ministrul Apararii (sau colaboratorii sai) s-a apucat sa vânda românilor - prin presa si, barbateste, sub acoperirea anonimatului – iluzia integrarii "sigure" a României în NATO în anul 2002. Cu toate ca Victor Babiuc – asa cum a dezvaluit presa, un afacerist venal si el, ca si Valeriu Stoica – stie bine ca o tara ai carei demnitari se poarta ca în codru va fi tinuta în veci la portile lumii civilizate. (Cotidianul, 3 iulie 1999)

Nota: La tema acestui articol m-am referit, în continuarea lui, şi în articolul "Stoica & Stoica & Stoica", postat de asemenea pe aceasta pagina.

La data de 14 decembrie 1999, ministrul Apărării Victor Babiuc mi-a intentat un proces civil în cadrul căruia a solicitat să fiu condamnat să-i plătesc „daune morale” de 1,5 miliarde de lei (circa 100.000 de dolari) pentru publicarea acestui articol şi a altor două articole care îl vizau - "Un ministru genial" (iunie 1999) şi "Afacerile ministrului Victor Babiuc" (octombrie 1999). Pe parcursul a aproape trei ani de procese, toate cele trei instanţe de judecată m-au achitat de toate acuzaţiile care-mi fuseseră aduse. Detalii privind acest proces pot fi găsite pe pagina de Documente/ Alte documente a acestui site, „Procesul intentat de ministrul Apărării Victor Babiuc”. Înaltul demnitar se dovedise cu atât mai puţin legitim în demersul său împotriva mea cu cât ulterior avea să fie condamnat la  2 ani de închisoare cu executare pentru un schimb ilegal de terenuri aparţinând în beneficiul controversatului om de afaceri George Becali.


Stoica & Stoica, articol publicat in anul 1999