Valerian Stan
Nota bene
Secțiunea de Documente/ Alte documente se află în curs de actualizare prin adăugarea altor circa 50 de cauze soluționate definitiv sau în curs de soluționare (constând în acțiuni judiciare pe care le-am deschis începând cu anul 2002 cu scopul de a-mi apăra drepturi legale vătămate de autorităţi publice, dar şi de a testa inclusiv în acest mod respectarea în România a dreptului la un proces echitabil şi a dreptului de acces la justiţie). 

Genii mărturisind pe Dumnezeu

Immanuel Kant
Issac Newton
Alfred Nobel
Johann Wolfgang Goethe
Nicolaus Copernic
Dimitri Mendeleev
Feodor Dostoievski
Hippocrate
Euclid
Albert Eistein
Michael Faraday
Galileo Galilei
Johannes Kepler
Antoine Lavoisier
Thomas Edison
René Descartes
Mihai Eminescu
Cristofor Columb
Henri Coandă
Benjamin Franklin
Anders Celsius
Cristofor Columb
Niels Bohr
Blaise Pascal
George Emil Palade
Ivan Pavlov
Christian Barnard
Max Planck
Vasco da Gama
Alexandre Bell
Francisc Bacon
Henri Poincaré
Leonardo da Vinci
Louis Pasteur
Nicolae Paulescu
Marco Polo
Aristotel
André-Marie Ampère
Thales din Milet
Fernando Magelan
Toma de Aquino
Thomas Jefferson

Am reținut aici câteva nume doar; în principal din dicționarul „Savanții lumii cred în Dumnezeu”, Liviu Petrina și Laura Sigarteu Petrina, Editura Maritain, 2019 (lucrare ce reține în jur de 2.800 de nume). Am încercat o listă scurtă de nume posibil dintre cele mai cunoscute.

Am procedat astfe vrând să împărtășesc, în câteva rânduri de asemenea scurte, câteva gânduri.

Dacă există sau nu Dumnezeu, cred că reprezintă cea dintâi chestiune pe care orice om rațional din lumea aceasta ar trebui să încerce să și-o clarifice pe parcursul vieții.

Oamenii de știință care nu cred în existența lui Dumnezeu au expediat această întrebare cu argumente fatalmente precare. Cel mai adesea, exemplul din contemporaneitate, cu teoria Big-Bang; o improvizație cel mai accesibilă azi prin Wikipedia. Prin improvizație înțeleg presupoziții cu pretenții ștințifice, lacune factuale și raționale etc. Apropo de Wikipedia, e bine de știut că prin ea (inclusiv prin ea) militanții ateiști de pretutindeni se dedau în continuare la manipulări greu de crezut, inclusiv prin omisiune, în privința personalităților din scurta-mi listă, și nu doar din ea.

Oamenii de știință care cred în existența lui Dumnezeu - inclusiv savanții de top din scurta mea listă - aduc nesfârșite argumente (cum altfel decât "geniale"?), pe care mi se pare că numai cineva care nu vrea să renunțe la necredința sa le poate neglija (sau cineva care având în vreun fel oarecare o conștiință prea încărcată și-ar dori pur și simplu ca Dumnezeu să nu existe). Aș da un singur citat din Einstein, un titan al științei, pe care propagandiștii ateiști și l-ar fi vrut - și încă și-l mai doresc, ca și pe Darwin și alții - trăgând la căruța ideologiilor lor. Ideologii pe care noi românii le-am suportat pe propria pile, și pe care unii ni le-ar mai dori și azi impuse, un pic cosmetizate. Deci, Eistein: „Văzând această armonie a Cosmosului, pe care nu o pot înţelege cu mintea mea limitată, pot spune că mai sunt oameni care afirmă că nu există Dumnezeu. Dar, ce mă înfurie, este faptul că mă citează pe mine pentru a susţine o astfel de convingere". Așadar, genialul fizician, ca și toți cei din categoria sa și gândind asemeni, își recunoaște limitele și spune că Universul nu poate fi înțeles decât cu și prin Dumnezeu.

Multe asemenea genii au ajuns de fapt la credință într-unul sau într-altul din momentele creației lor. Când o descoperire sau alta a funcționat la propriu ca o revelație dumnezeiască. Ei aduc inclusiv argumente științifice ale existenței lui Dumnezeu (pentru că Dumnezeu se ascunde nu doar, cum se spune, în poruncile Sale, ci și în creația Sa, și în legile pe care El le-a pus în ea). Argumente care se adaugă în modul cel mai firesc argumentelor religiei. Adică, de exemplu, celor din Sfintele Taine ale Bisericii, din viețile sfinților, din lucrarea trecută și actuală a sfinților în lume, din minunile pe care Dumnezeu le face mai la tot pasul celor ce-L caută, prin sfinții Săi sau nemijlocit - șamd.

În sfârșit, am scris aceste câteva rânduri cu gândul că ele ar putea să ajute ca un argument, cu totul modest, celor care Îl Caută pe Dumnezeu și încă nu L-au găsit. Iar nouă, celor care credem, să ne folosească, poate, ca un eventual răspuns celor care ne tot spun că noi credem în Dumnezeu din cauză că suntem ignoranți și creduli. Acestora le-am putea răspunde, așadar, că ne consolăm cu gândul că înaintea noastră au mai existat și alți creduli și ignoranți - ca Eistein, Dostoievski, da Vinci, Eminescu, Mendeleev, Descartes, Isaac Newton și alte sute, mii și zeci de mii, știuți sau mai puțin știuți
(activenews.ro, 1 iunie 2022).


Genii mărturisind pe Dumnezeu, articol publicat in anul 2022