Valerian Stan
Nota bene
Secțiunea de Documente/ Alte documente se află în curs de actualizare prin adăugarea altor circa 50 de cauze soluționate definitiv sau în curs de soluționare (constând în acțiuni judiciare pe care le-am deschis începând cu anul 2002 cu scopul de a-mi apăra drepturi legale vătămate de autorităţi publice, dar şi de a testa inclusiv în acest mod respectarea în România a dreptului la un proces echitabil şi a dreptului de acces la justiţie). 

Situațiunea (CCLXXV)

*Premierul ungar Viktor Orbán și camarazii săi de la Budapesta tocmai s-au trezit somând UE și Ucraina cu „negocieri de pace imediate”. Asta după ce, de un timp bun, aceiași s-au remarcat prin varii obstrucții la o politică solidară a UE față de invadatorul rus revizionist (ultima dintre obstrucțiii fiind întârzierea substanțială a ultimului pachet de sancțiuni comunitare la adresa Rusiei). Iar dacă la aceasta adăugăm că somația în cauză survine într-un moment în care Putin se dovedește împotmolit destul de rău în aventura sa ucraineană, gura liderilor de la Budapesta pare să miroase binișor a vodkă.

*Sunt copiii pedepsiți pentru greșelile părinților? În iunie 2019, am scris tot aici despre prejudecata greșită atribuită Vechiului Testament potrivit căreia "Copiii mănâncă aguridă iar copiilor li se strepezesc dinții". Greșită pentru că, între altele, ceea ce tocmai am citat constituia doar un proverb al evreilor, însă cuvântul Domnului (prin profeții Ieremia și Iezechiel era în esență acesta: de exemplu, "Fiul nu va purta nedreptatea tatălui" (Iezechiel, 18:20). Ce n-am mai adăugat în urmă cu trei ani se referă la contradicția dintre acest cuvânt al Domnului și altul care de asemenea Îi aparține: "Eu, Domnul Dumnezeul tău, sunt un Dumnezeu zelos, care pedepsesc pe copii pentru vina părinţilor ce Mă urăsc pe Mine, până la al treilea şi al patrulea neam" (Ieşire 20:5). Este evident că de la o perioadă istorică la alta s-a schimbat ceva anume. Așa cum arăta diaconul conferențiar doctor Alexandru Mihăilă (“De ce pedeapsa până la al patrulea neam?”, Theologica, 29 decembrie 2011), „În perioada pre-exilică funcționa personalitatea corporativă, în timp ce profeţii Ieremia şi Iezechiel au fost contemporani cu prima parte a exilului. Iar anul 586 î.Hr. a însemnat nu doar începutul exilului babilonian, ci şi detronarea definitivă a dinastiei lui David şi distrugerea Templului. Or, în perioada pre-exilică regele şi templul constituiau vârful unei piramide ierarhice care structura societatea antică. Regele era văzut ca un inel de legătură între divinitate şi popor: dacă regele era vrednic, poporul şi întregul pământ primeau binecuvântarea divină; dacă regele era nedemn, atrăgea pedeapsa divină nu numai asupra sa, ci şi asupra supuşilor. Societatea israelită în perioada monarhiei era compusă din aşa-numitele familii extinse, conduse de tatăl familiei, care avea la scară mică aceeaşi funcţie ca şi regele la nivelul întregului popor. Exemple foarte bune sunt pentru aceasta patriarhii acelei vremi. Familia extinsă, definită ca o comunitate rezidenţială (deci circumscrisă unei locuinţe anume, spre deosebire de clan care dispune de mai multe comunităţi rezidenţiale), cuprindea trei sau patru generaţii. Exilul a dus însă la fărâmiţarea acestei structuri, accentul căzând pe responsabilitatea individuală, aşa cum am văzut la Ieremia şi Iezechiel.” Așadar nu avem de-a face cu o contradicție, ci cu o “reconfigurare socială”.

*Curtea Supremă a SUA a decis că în celebra “cauză Roe”, din urmă cu 50 de ani, se stabilise „în mod flagrant greșit” că avortul ar constitui un drept constituțional (Constituția Americii nu cuprinde nici cea mai vagă referire la avort). Decizia nu interzice propriu-zis avortul, ci statuează că reglementarea regimului juridic al acestuia va redeveni politică - fiind redată „reprezentanților aleși ai poporului”, adică legislativelor statale. Și nu va mai fi de competența instanțelor de judecată. Ca simplu comentator părelnic (care, este adevărat, se întâmplă să aibă o licență și în drept, și care are o lectură destul de bună, cred, a Constituției americane), sunt de părere că ce a decis acum Curtea Supremă e conform în literă și în spirit cu numita Constituție. Însă ce vreau să spun e mai ales că stânga extremistă de peste Ocean (asta pare că a ajuns Partidul Democrat, un inamic pe față al Americii, alături de magnați precum Soros, și de cei stăpâni pe presă, pe internet și pe toți și toate - cu toții argați ai globalismului ateist), pentru a păstra puterea obținută prin furt în 2020, ar putea să nu ezite câtuși de puțin să declanșeze o rebeliune pustiitoare; pe lângă care cea din vara lui 2020 va fi fiind un cântec de leagăn. America putându-se astfel nărui în dictatură, suferință și rușine. Iar președintele francez a atacat Curtea de la Washington (fără se explice și cu ce drept) știind că și Franța ar putea lua foc imediat tot din motive ideologice - motive pe care d-l Macron s-a ferit, abil și interesat, să le evoce în vreun fel. În sfârșit, aflăm că d-l Biden a promulgat “cea mai drastică lege privind armele de foc din ultimii treizeci de ani”. Să fie primită! Și, la cum arată astăzi respectul pentru lege pe acolo, să mai aibă și cine s-o respecte.

*Mi-ar plăcea ca atunci când abordează asemenea teme, publicația la care scriu (care altminteri asumă salutar valorile creștinismului ortodox) să trateze mai critic naționalismul extremist de odinioară, puseele provocatoare ale celui actual ori invazia rusească criminală din Ucraina. În același timp, însă, nu mi-ar plăcea câtuși de puțin să-mi fac auzită vocea în partea cealaltă, la televiziuni cu profil ateist-progresist, ori finanțate și îndatorate astfel statului sau oligarhiei rechinilor tranziției fesenist-securiste.
(activenews.ro, 26 iunie 2022)


Situațiunea (CCLXXV) , articol publicat in anul 2022