Valerian Stan
Nota bene
Secțiunea de Documente/ Alte documente se află în curs de actualizare prin adăugarea altor circa 50 de cauze soluționate definitiv sau în curs de soluționare (constând în acțiuni judiciare pe care le-am deschis începând cu anul 2002 cu scopul de a-mi apăra drepturi legale vătămate de autorităţi publice, dar şi de a testa inclusiv în acest mod respectarea în România a dreptului la un proces echitabil şi a dreptului de acces la justiţie). 

Situațiunea (CCLXXVI)

Cu privire la întrebarea dacă lui Iuda  îi va fi iertat păcatul trădării Domnului și Învățătorului Său Iisus Hristos, Sfântului Nicolae Velimirovici ne învață, în esență, că nu această întrebare trebuie să ne preocupe, ci să ne îngrijim cum să ne mântuim fiecare sufletele noastre. Și continuă Sfântul: "Tu acum Îl ispitești pe Dumnezeu și întrebi dacă El dorește să ierte și să mântuiască duhurile din iad. Încerci milostivirea lui Dumnezeu, așa cum au făcut evreii, încercându-I puterea pe Gologota și zicând: <Dacă ești Fiul lui Dumnezeu, coboară-te de pe Cruce!>. Pentru ispitirea lor, evreii au primit plată pe măsură în lumea aceasta. Deci, păzește-te și tu, ca să nu primești răsplata celor de aceeași cugetare cu Iuda!” După care ne amintește că Mântuitorul “de multe ori l-a înștiințat pe Iuda să lase calea cea rea, dar el a rămas nepocăit. Mântuitorul Iisus Hristos a arătat față de el aceeași grijă și iubire ca și față de ceilalți ucenici, dar el a răspuns la iubire cu ură. Fiul lui Dumnezeu a îngenuncheat și i-a spălat picioarele cu puțin înainte de trădare, și cu mâna Lui i-a oferit o bucată de pâine înmuiată în sare. Cu pâine și sare noi îi primim pe invitații de rang înalt. Mântuitorul nostru, blând și smerit, a vrut să înalțe demnitatea lui Iuda, și de aceea i-a oferit pâine și sare. L-a dăruit cu pâine și sare, chiar înainte de trădare. Iuda a luat mâna lui cu pâinea și sarea din mâna Fiului lui Dumnezeu, le-a primit cu mâna, dar le-a respins cu inima, disprețuindu-le. Omul muritor a respins iubirea lui Dumnezeu Cel nemuritor. De aceea, la Cina cea de Taină, Dumnezeu l-a respins deplin și, <după ce a luat pâine, atunci satana a intrat în el>. Din acel moment, omul și ucenicul de dinaintea lui Iisus Hristos a fost șters din catastiful oamenilor și trecut în rândul cetelor duhurilor din iad." În sfârșit, rămâne însă și părerea de rău de final a lui Iuda pentru ce a făcut, părere de rău care nu l-a mai putut ajuta cu nimic de vreme ce, stăpânit de satana, a deznădăjduit și s-a spânzurat. Iar dacă în rugăciunile noastre particulare ne vom ruga, de exemplu, "Pentru toți cei adormiți de la Adam și Eva și până astăzi", Dumnezeu va face ce știe El mai bine și în acest caz.

*Faptul că, între mai multe altele, viitorul suveran al Marii Britanii deține (mici) proprietăți în România constituie de asemenea un important atu pentru noi, mai ales în vremuri nu tocmai predictibile precum cele prin care trece Europa.

*"Andra a șocat pe toată lumea." Pe net nu mai poți da un singur click fără să citești mereu și mereu fraza asta exasperantă. Al cărei rost l-am deslușit în sfârșit adineauri. Tipa e o fomistă de talia lui Esca, și soție a lui Măruță de la Pro TV - un alt fomist și el, cu toții niște mediocrități, obișnuite să scoată 10.000 de euro și dintr-un simplu pârț. Și cum a șocat Andra pe toată lumea? Se pretinde că la nu știu ce emisiune diva a fost deocheată din cauza unui pretins decolteu mai generos din care se pretinde că s-ar fi ițit niște țâțe mari. Valoare, taică, îți dai seama...

*Tristețea și achedia (descurajarea, lehamitea, toropeala), două boli grele ale sufletului, vin din lâncezeala în ne-iubire. Să ne ridicăm, deci, la rugăciune și la fapte bune!

*Pe Facebook primesc într-o zi cam zece invitații ale unora să le apreciez pagina; oameni care par să nu fie siguri dacă-s deștepți sau nu.

*Pentru un timp până și Enescu s-a dat cu comuniștii (de exemplu deputat pe lista lor); a făcut-o și pentru că soția sa era o materialistă atroce ce-și trata soțul, mereu cinstit în chip deosebit de Casa noastră regală, ca pe un trofeu banal. Dar și atâtea alte spirite înalte, de aici și de aiurea, s-au întovărășit de-a lungul timpului fie cu comunismul, fie cu nazismul ori cu alte orori ale istoriei. Iată de ce atunci când mă gândesc la asemenea adevăruri îmi vine să spun că toată muzica, tot cuvântul scris si toată arta acestei lumi nu sunt decât un surogat menit să dezmierde un om surogat și el. Asemeni mie și tuturor - vai nouă -, oameni căzuți prin neascultare și răutate de la fața Creatorului. Și nimic vrând să înțelegem nici mai apoi, și căruia I-am mai și trădat și răstignit Fiul.
(activenews.ro, 7 iulie 2022)


Situațiunea (CCLXXVI) , articol publicat in anul 2022