Valerian Stan
Nota bene
Secțiunea de Documente/ Alte documente se află în curs de actualizare prin adăugarea altor circa 50 de cauze soluționate definitiv sau în curs de soluționare (constând în acțiuni judiciare pe care le-am deschis începând cu anul 2002 cu scopul de a-mi apăra drepturi legale vătămate de autorităţi publice, dar şi de a testa inclusiv în acest mod respectarea în România a dreptului la un proces echitabil şi a dreptului de acces la justiţie). 

Situațiunea (CCXCIV)

*Televiziunea Al Jazeera, citând Biroul Înaltului comisar al ONU pentru drepturile omului: "Aproape 18.000 de civili au fost uciși în Ucraina de la invazia Rusiei din februarie". Ce altă vină au avut acești oameni decât că s-au învecinat cu un dictator nebun? 

*Și anul acesta am mers în fiecare seară pe jos câte 3 kilometri - deci tot cam 1.000 de kilometri în total, ca și anul trecut. Despre altele nu mai vorbesc să nu zică doamnele că mă laud. 

*La zece luni după ce Putin a invadat Ucraina, solidaritatea Occidentului în susținerea acestui popor martir e absolut fără fisură (foarte importantă fiind și solidaritatea internațională în cadrul ONU). Iar dacă lucrurile vor continua astfel deznodământul nu va putea fi altul decât capitularea dictatorului rus și aducerea lui în boxa acuzaților. 

*„Steaua de la Răsărit”, care i-a condus pe magi la Betleemul Nașterii Domnului, a fost cu adevărat stea? Nu. Cum învață Sfinții Părinți ai Bisericii noastre (între ei Sfântul Teofilact al Bulgariei), nu a fost vorba despre o stea ca şi cele pe care le vedem pe cer, ci o arătare în chip de stea a unei dumnezeiești şi îngerești puteri. Domnul i-a adus către Sine pe magi cu ceeea ce le era lor inteligibil, ca păgâni astrologi (cu o arătare de stea în care lor le era dat să vadă acum voia Domnului); în același mod a procedat Domnul Hristos și cu Petru, pe care, pescar fiind, l-a făcut să se minuneze prin mulţimea peştilor pe care i-a prins în numele Său. Că putere îngerească era steaua se vede şi din aceea că strălucea și ziua, dar şi că mergea când mergeau magii şi se oprea când ei se odihneau. Același lucru se vede și din aceea că steaua mergea dinspre miazănoapte (dinspre părţile Persiei) spre miazăzi (spre Ierusalim) - iar stelele nu merg niciodată de la miazănoapte spre miazăzi. 

*În războiul din Ucraina, nimic mai irațional și oribil decât ce se întâmplă cu Biserica Ortodoxă Rusă. Până de curând martiră a comunismului KGB-ist propriu, azi e ea însăși complice cu președintele KGB-ist și regimul lui crucificând un popor nevinovat. 

*Din calea ucigașului Irod, Maica Sfântă, Pruncul și Dreptul Iosif au fugit în Egipt - iar Egiptul i-a primit. Sigur că Dumnezeu Atotputernicul putea să găsească o altă cale decât fuga în Egipt, însă a procedat astfel ca să ne învețe și pe noi să nu-i ispitim pe cei ce vor să ne facă rău. Dar și că se cuvine să-i primim pe cei în primejdie, inclusiv pe străini - cum tocmai facem cu ucrainenii prigoniți de Irodul de la Moscova. 

*Din vremurile în care Împeliţatului nici prin minte nu-i trecea că omul va inventa cândva corectitudinea politică: "Părinți, porunciți-le copiilor voștri!" (Moise,  Sfântul Proroc din Vechiul Testament). 

*Pe 21 decembrie, mâna dreaptă a lui Putin, fostul președinte Dmitri Medvedev, a făcut o vizită surpriză la Beijing, unde a discutat cu preşedintele chinez despre conflictul din Ucraina. Iar o zi mai târziu Putin a vorbit pentru prima oară despre „război” în Ucraina, iar nu cum însuși impusese până și prin legea penală să se vorbească: „operațiune militară specială”. Să existe vreo legătură între cele întâmplate în 21, respectiv în 22 decembrie, mai exact ceva ce să sugereze o susținere, o încurajare a lui Putin? Personal tind să cred că nu. Și am în vedere în primul rând atitudinea constant rezervată - indiscutabil salutară - a președintelui Xi Jinping față de atacul asupra Ucrainei declanșat de Putin în urmă cu zece luni. În același sens cred că este și faptul că China pare să-l vadă și ea nefrecventabil pe Putin (și poate că deja și indezirabil), de vreme ce în caz contrar ar fi fost el invitat la Beijing iar nu Medvedev. La fel și împrejurarea că în discuția cu trimisul războinicului de la Kremlin șeful statului chinez a cerut „moderaţie” şi „dialog” în conflictul din Ucraina. 

*De Crăciunul tocmai trecut am văzut la televizor Săvârșinul regal; o oază de lumină într-un cenușiu republican de sorginte stalinistă. 

*George Simion de la AUR a cerut, în chiar această perioadă de cumpănă, ca România să nu mai “finanţeze nici măcar cu un leu” Republica Moldova - în exprimarea sa sofist-îngălată  „Guvernul de la Chişinău”. Adică exact ce și-ar dori și Putin măcelarul. (activenews.ro, 28 decembrie 2022)


Situațiunea (CCXCIV) , articol publicat in anul 2022