Valerian Stan
Credo ergo sum
"Şi veţi cunoaşte adevărul, iar adevărul vă va face liberi."

Afacerile ministrului Victor Babiuc

Despre afacerile ministrului Apararii am mai scris pâna acum, în treacat doar, în doua sau trei rânduri. Un numar de date noi ma obliga sa revin si sa insist putin asupra acestui subiect.

În urma cu doua saptamâni, "o anumita parte a presei" – consecventa cu adevarat în eforturile pe care le face pentru combaterea coruptiei "la nivel înalt", aceea despre care presedintele Constantinescu ne-a spus ca în România nu exista – a dezvaluit ca ministrul Babiuc este, alaturi de celebrul Alexandru Dinulescu si de înca si mai celebrul George Constantin Paunescu, unul dintre conducatorii Bankcoop. Falimentata, cum stim, de ilegalitatile camarazilor d-lui Babiuc. Prins înca o data cu mâta-n sac, d-l Babiuc a renuntat la calitatea pe care o avusese pâna atunci. Foarte abil – cine nu-l stie de-acum pe d-l ministru? – el si-a motivat gestul ca pe un hatâr pe care l-ar fi facut ziaristilor clevetitori, si nu ca pe o fireasca intrare în normalitate. O normalitate în care ministrul Apararii nu are ce cauta în afaceri, fara a se compromite foarte grav, alaturi de doua dintre cele mai veroase personaje din România.

Însa d-l Babiuc are afaceri nu numai cu Paunescu si Dinulescu. Împreuna cu Viorel Catarama si George Danielescu – bagati si ei pâna în gât în tot felul de afaceri – SAFI, ELVILA si Dumnezeu mai stie în câte altele – Victor Babiuc face afaceri la înca o banca, la Libra Bank. Tot d-l Babiuc este si patronul Companiei de shipping Navlomar. Pentru cine nu va întelege de unde pâna unde are d-l Babiuc un succes asa de mare ca armator, trebuie spus ca, pe vremea în care era ministru al Justitiei, actualul sef al Armatei a fost implicat, alaturi de prietenul Basescu, în "privatizarea" flotei maritime comerciale a României.

Si totusi, oricât ar parea de incredibil, afacerile d-lui Babiuc nu-se opresc aici. El este si unul dintre principalii actionari ai Societatii comerciale Romcontrol SA. Folosindu-se de demnitatea înalta pe care o ocupa, dar si de cumsecadenia intratabila a lui Victor Ciorbea, si, mai apoi, de complicitatea lui Radu Vasile, el a obtinut pentru firma sa, efectiv pe nimic, din fondul special al statului administrat de Regia Protocolului de Stat, cladiri si terenuri foarte mari, situate în plin centrul Capitalei. Reteta a fost aceeasi dupa care Petre Roman, Basescu, Tiriac si toti ceilalti camarazi ai lui Babiuc au jefuit patrimoniul locativ special: falsuri, hotarâri de guvern ilegale, preturi stabilite în bataie de joc etc.

Acesta este, deci, ministrul Apararii Nationale a României – un afacerist. Nimic nu ma mai mira din ceea ce continuu sa descopar, de la o zi la alta, despre guvernantii nostri. În schimb, reusesc sa-mi explic tot mai bine ceea ce descopar. De pilda, de ce nici pâna astazi oameni ca George Constantin Paunescu, Viorel Catarama si altii asemeni lor, care au facut raul pe care l-au facut, nu raspund pentru faptele lor. Pentru ca George Constantin Paunescu si Viorel Catarama sunt beneficiarii unei impunitati aproape absolute, derivînd nu doar din faptul ca se numara printre finantatorii actualei Puteri, dar si din acela ca sunt, iata, chiar partenerii de afaceri ai demnitarilor nostri.

P.S. O notita pe care am publicat-o acum o saptamâna în Cotidianul a facut-o pe Gabriela Adamesteanu sa-mi rezerve mie tableta de joia trecuta, din România libera. Pentru ca necinstea unui ministru mi se pare, totusi, mai pernicioasa si, prin asta, si mai presanta decât aceea a unui scriitor, la textul d-nei Adamesteanu ma voi referi numai saptamâna care vine. (Cotidianul, 25 octombrie 1999)

La data de 14 decembrie 1999, ministrul Apărării Victor Babiuc mi-a intentat un proces civil în cadrul căruia a solicitat să fiu condamnat să-i plătesc „daune morale” de 1,5 miliarde de lei (circa 100.000 de dolari) pentru publicarea acestui articol şi a altor două articole care îl vizau - "Un ministru genial" (iunie 1999) şi "Stoica&Stoica" (iulie 1999). Pe parcursul a aproape trei ani de procese, toate cele trei instanţe de judecată m-au achitat de toate acuzaţiile care-mi fuseseră aduse. Detalii privind acest proces pot fi găsite pe pagina de Documente/ Alte documente a acestui site, „Procesul intentat de ministrul Apărării Victor Babiuc”. Înaltul demnitar se dovedise cu atât mai puţin legitim în demersul său împotriva mea cu cât ulterior avea să fie condamnat la  2 ani de închisoare cu executare pentru un schimb ilegal de terenuri aparţinând (unul aparținând Ministerului Apărării) în beneficiul controversatului om de afaceri George Becali, ulterior condamnat și el la închisoare.


Afacerile ministrului Victor Babiuc, articol publicat in anul 1999