Valerian Stan
Nota bene
Secțiunea de Documente/ Alte documente se află în curs de actualizare prin adăugarea altor circa 50 de cauze soluționate definitiv sau în curs de soluționare (constând în acțiuni judiciare pe care le-am deschis începând cu anul 2002 cu scopul de a-mi apăra drepturi legale vătămate de autorităţi publice, dar şi de a testa inclusiv în acest mod respectarea în România a dreptului la un proces echitabil şi a dreptului de acces la justiţie). 

Reforma PSD: o iluzie

Ceea ce s-a întâmplat de curând la PSD mi se pare ca merita câteva comentarii. Cum se stie, mai întâi au fost anuntate câteva demisii de la conducerea unor organizatii ale partidului iar ulterior s-a decis ca de pregatirea Congresului extraordinar din august sa se ocupe un colectiv desemnat de Delegatia Pemanenta. Masurile au fost anuntate ca o consecinta a "asumarii raspunderilor pentru neîndeplinirea criteriilor de performanta în alegerile locale din luna iunie 2004".

Ce ar fi de observat mai întâi este ca "asumarea raspunderilor" nu este chiar asa de spectaculoasa pe cât pare. Conducerea partidului a reusit deja sa acrediteze ideea ca în PSD ar fi avut loc o adevarata "reforma interna". Nimic mai fals, dupa parerea mea. Este adevarat, trei dintre liderii cei mai influenti ai partidului au renuntat la sefia organizatiilor pe care le-au condus pâna recent - Dan Ioan Popescu la Bucuresti, Viorel Hrebenciuc la Bacau si Doru Ioan Taracila la Calarasi. Tot adevarat este, cum spun, si că Delegatia Permanenta a convocat un Congres extraordinar în luna august, Congres care, potrivit presedintelui Adrian Nastase, ar uma sa "modifice într-un mod esential conducerea partidului". Pâna atunci, însa, nimic nu justifică sa se vorbeasca despre nu stiu ce "reforma interna" ca despre un fapt împlinit deja.

Am vazut reprezentanti ai PSD facînd mare caz ca "numerosi lideri ai partidului" si-ar fi dat demisiile din functiile detinute pâna acum. Daca liderii PSD nu vor sa amageasca pe nimeni, si cu atât mai putin pe ei însisi, ar face bine sa fie ceva mai realisti si mai cinstiti. Pentru ca "numerosii lideri ai partidului" înseamna de fapt doar Hrebenciuc, Popescu, Taracila si trei sau patru presedinti de organizatii judetene. În rest, anonimi de pe la comune si din câteva "orase si municipii" ca Tecuci, Medias si Otelu Rosu. Iar daca vrem sa fim realisti pâna la capat, nici demisiile celor trei "mari" nu reprezinta mare lucru de vreme ce fiecare dintre ei si-a pastrat functiile cu adevarat importante detinute pâna acum. Concret, ei continua sa ocupe si mai departe pozitiile politice oficiale, foarte înalte, în care au fost desemnati ca lideri dintre cei mai importanti ai partidului. Astfel, Taracila este în continuare vicepresedinte al Senatului, Dan Ioan Popescu numarul doi în Guvernul PSD (ministru de stat al Economiei si Comertului) iar Viorel Hrebenciuc liderul Grupului parlamentar al PSD din Camera Deputatilor si vicepresedinte al acestei Camere. Privita astfel, demisia de la sefia organizatiilor lor de partid ne apare ca o stratagema foarte iscusita, menita sa ne prezinte gestul celor trei drept ceea ce nu este deloc în realitate - o "reforma interna" a PSD.

Daca este asa, si ma tem ca este, s-ar putea ca PSD sa-si fure singur caciula. Cauza rezultatelor proaste în alegerile locale poate sa constea doar în ultima instanta în "lipsa performantelor manageriale" ale sefilor de filiale. Adevarata cauza o reprezinta guvernarea tot mai corupta si ineficienta a partidului lui Ion Iliescu si Adrian Nastase. Daca ar fi vrut sa faca cu adevarat un serviciu partidului lor, si nu numai partidului lor, Hrebenciuc, Dan Ioan Popescu si Taracila, si atâtia altii ca ei, ar fi trebuit sa-si dea demisia nu pentru "management politic neperformant", ci mai ales pentru toti anii în care au tinut prima pagina a ziarelor cu acuzatii grave de coruptie.

Sunt mai bine de doi ani de când coruptia din România e asociata aproape exclusiv cu "baronii locali" si faptele lor. O strategie magistrala si aceasta! Sigur ca da, ilegalitatile unor Mischie, Oprisan sau Sechelariu sunt si ele, s-a dovedit, reale si cât se poate de daunatoare. Dar infinit mai grav si mai daunator este ceea ce au facut "baronii centrali" - Nastase, Hrebenciuc, Dan Ioan Popescu, Serban Mihailescu, Cozmânca, Vacaroiu, Mitrea si toti ceilalti, patronati cu totii de însusi Ion Iliescu. În judetele lor, Oprisan, Sechelariu, Mischie si atâtia altii au putut sa ajunga ce au ajuns numai pentru că de ani de zile au la Bucuresti niste sefi ca Iliescu si Nastase.

O reforma autentica a PSD mi se pare o iluzie atât timp cât în PSD astfel de adevaruri vor fi ocolite. Nimic nu se va schimba atât timp cât responsabilitatile nu vor fi asumate acolo unde si în masura în care ele se situeaza cu adevarat. Si, la urma urmelor, ce ar mai ramâne din PSD, daca raspunderile chiar ar fi asumate pentru tot raul strâns ca într-un abces în acest partid decadent si contraperformant?

Circul facut recent de Iliescu si Nastase, regizînd, vechea poveste, un "razboi pe viata si pe moarte", ne spune si el ca avem prea putine motive de optimism. Îmi pare rau, dar de vreo doi ani sunt cam singurul care vorbeste de farsa asta de prost gust. (Cotidianul, 17 iulie 2004 si New York Magazin)


Reforma PSD: o iluzie, articol publicat in anul 2004