Cei 1.200 de delegati la Congresul PSD l-au desemnat pe d-l Nastase candidat la prezidentiale. 1.200 de suflete au ridicat mâna, ca unul, în aceeasi secunda, atunci când de la prezidiu au fost întrebate daca asta vor si nu altceva. Si pentru ca destinul sa devina rotund, aceleasi mâini s-au mai ridicat de doua ori la fel de decise si de unanime. D-l Iliescu a fost chemat mai întâi ca din toamna, când o ispravi cu domnia, să candideze la Parlament pe listele PSD, iar a doua oara sa se întoarca sef la partid.
Ma uit seara la televizor si parca visez. Oameni în toata firea, domnii de la PSD nu mai au nici macar simtul ridicolului. Telejurnalele încep si se sfârsesc cu d-l Nastase vorbind despre cât de mare, de nou si de democrat e PSD. Nu am dubii că efortul consilierilor straini ai partidului, platiti din câte aflu cu sume uriase, e impresionant. Numai că oricât geniu ar avea domnii consilieri, nu vor putea obtine nicicând imaginea unui partid nou atât timp cât, de exemplu, PSD va fi în continuare dominat de cine stim bine ca e dominat. Strategia de imagine a "noului PSD" a mers pâna acolo că purtator de cuvânt a fost pus un adolescent bucalat, radiind inocenta Pruncului Sfânt [Titus Corlateanu]. Însa daca te uiti la el si zici PSD, oricâta bunavointa ai avea dintr-o data nu-l mai vezi si-n locul lui îti apar Hrebenciuc, Iliescu, Miky Spaga, Nastase, Vacaroiu si Cozmânca.
La Congresele lui Ceausescu ma fascina unanimitatea pe care Secretarul General o obtinea la tot ce supunea la vot, în sali pline, tot asa, cu sute de oameni. Nimic nu mi se parea mai interesant decât sa aflu câti din cei din sala votau din convingere, câti din oportunism si ca sa-si apere privilegiile si câti pentru ca le era frica. Congresul PSD de luna trecuta mi-a aratat că se prea poate ca lucrurile sa fi fost infinit mai simple decât îmi imaginam eu, si că oportunismul si micile lasitati ale compatriotilor nostri explicau aproape totul.
Apropo de comparatii, cred că d-nii Iliescu si Nastase ar face bine sa vada daca nu cumva PSD a început sa semene cam prea tare cu Partidul lui Ceausescu, înaintea prabusirii. Mai ales dupa Congresul din august, sefii PSD fac mare caz de numarul de membri pe care pretind ca-l au. Întrebat chiar el de un ziarist despre cifra respectiva, seful partidului, d-l Nastase, a raspuns exact asa: "Se pare ca numarul de membri de partid este în jur de 600.000 si ceva". Presupunînd că lucrurile stau chiar asa, sa fie ăsta un motiv de mare optimism? Mutatis mutandis, as aminti că Partidul Comunist s-a prabusit într-un moment de vârf, din punctul acesta de vedere, când efectivele sale ajunsesera... în jur de 4 milioane fara ceva, cum s-ar exprima d-l profesor Nastase. Si tot în acea vreme conducerea Partidului facea ca niciodata caz de unanimitatea interna - "unitatea de nezdruncinat a întregului Partid în jurul Secretarului sau General". Prin urmare, sa ma ierte d-nii Iliescu si Nastase, dar eu în locul lor n-as fi asa de optimist.
Toate acestea ma fac sa cred ca inclusiv "alegerile preliminare" pentru desemnarea candidatilor la parlamentare, de care de asemenea liderii PSD au facut un mare caz, nu sunt nici ele altceva decât o chestiune de imagine. Improvizatia si formalismul au fost prea evidente ca să nu puna sub un mare semn de întrebare seriozitatea actiunii.
Sunt, cred, un observator suficient de atent al vietii politice ca sa nu risc prea mult atunci când afirm că PSD nu e un partid democratic. As putea sa scriu pe tema asta un tratat. Aici nu voi da, însa, decât un singur exemplu, care desi foarte important observ ca a fost trecut cu vederea de toata lumea. La data de 15 iulie anul acesta, conducerea PSD a fost preluata, fara nici un temei statutar, de un grup de 16 lideri, grup numit Birou Coordonator. Numai că un asemenea organism, cu denumirea, componenta si prerogativele cu care a fost înfiintat respectivul Birou, nu e înscris nici macar ca posibilitate în Statutul PSD (potrivit Capitolului IV din Statut, Organele nationale de conducere ale PSD sunt Congresul, Presedintele, Consiliul National, Biroul Executiv Central, Delegatia Permanenta, Colegiul Central de Arbitraj, Comisia Nationala de Control Financiar si Comitetul Financiar). Ilustrativ pentru democratia din PSD este inclusiv faptul că nestatutarul Birou de Coordonare a fost cel care a organizat si Congresul partidului din 27 august. Congres care nu avea cum sa nu continue el însusi sirul neregulilor statutare, un exemplu fiind constituirea asa zisului Consiliului de Integritate Morala, organism si el în afara prevederilor Statutului.
Un PSD nou si integru moral... Oare d-nii Iliescu si Nastase chiar cred că ar putea sa-i ia cineva în serios? (Cotidianul, 18 septembrie 2004 si New York Magazin)
"Noul" PSD, articol publicat in anul 2004