Valerian Stan
Nota bene
Secțiunea de Documente/ Alte documente se află în curs de actualizare prin adăugarea altor circa 50 de cauze soluționate definitiv sau în curs de soluționare (constând în acțiuni judiciare pe care le-am deschis începând cu anul 2002 cu scopul de a-mi apăra drepturi legale vătămate de autorităţi publice, dar şi de a testa inclusiv în acest mod respectarea în România a dreptului la un proces echitabil şi a dreptului de acces la justiţie). 

La votare, natiune!

Nimic nou sub soare, deci. Iliescu, Nastase, Basescu, Vadim... Si aceleasi idei stravechi si promisiuni avântate: dublarea pensiilor, reducerea impozitelor, mai multi bani pentru sanatate, burse la studenti s.cl. s.cl. Elanul se mai domolea doar când cineva întreba de resurse. În rest, politicienii nostri "au facut totul", cum au învatat de la fostul, sa-i convinga pe votanti că ei sunt calea, adevarul si lumina. Cum nici nu se putea altfel, la capitolul ăsta Vadim a fost si acum cel mai. "Sa ma împuscati daca nu va iesi bine!", exact asa si-a încheiat el manifestul electoral, tiparit pe prima pagina a României mari, editia din 19 noiembrie curent.

Pe masura ce trece timpul ma întaresc tot mai mult în convingerea că democratia noastra - dar din nenorocire nu numai a noastra - e tot mai formala si mai falsa. Vechii greci întelegeau prin democratie puterea, vointa poporului. În ce masura mai înseamna democratia azi asa ceva? "Vointa popoarelor" a ajuns atât de profund viciata astazi încât aproape ca numai conteaza. Mai peste tot, "elitele politice" tind sa devina caste profund corupte si conivente. Iar "globalizarea" are aici cel mai mare succes. Investitiile în politică, tot mai uriase, sunt mai peste tot cele mai profitabile. Amestecul organizatiilor secrete si al serviciilor de informatii în politică este si el tot mai masiv si mai plin de consecinte. Încât alegerile organizate o data la patru ani par sa mai aiba doar rostul salvarii aparentelor.

Confruntati cu un absenteism tot mai grav, oamenii politici au ajuns sa apeleze la "campaniile societatii civile" pentru mobilizarea la urne. Mi-a fost dat sa aud la aceste alegeri un slogan incredibil, sunînd asa: "Nu conteaza cum votezi, conteaza sa votezi!" În alt loc, pe prima pagina a ziarului Curentul ("Senior editor" Tia Serbanescu), am putut citi zile la rând: "Iesi la vot! Daca nu votezi n-ai dreptul sa te plângi!" De parca asta ar fi problema oamenilor, sa aiba dreptul sa se plânga de infamia politicienilor! Ce nu înteleg politicienii – dar, vai, si societatea civila si toti ceilalti care-i sustin – e ca vulnerabilitatea oamenilor la malversatiile propagandistice a scazut simtitor în ultimii ani. Apropo de societatea civila, asa cum anticipam înca din vara, "Coalitia pentru un Parlament Curat" a mai ratat, în contul societatii civile, o alta ocazie de a fi profesionista si de a-si onora statutul. Am auzit cu urechile mele o explicatie a respectivei "Coalitii" cum ca Adrian Nastase si Traian Basescu nu au fost trecuti pe "lista neagra" – a candidatilor corupti si securisti - pentru că, lideri de partide fiind, cei doi "au colaborat cu Coalitia în demersurile sale". Desi cei doi, aduc aminte cui mai are nevoie de asa ceva, au contributii dintre cele mai grele la coruptia din România, ca sa ma refer numai la acest criteriu anuntat de "Coalitia" civica. Si desi respectivii erau principalii doi candidati la functia suprema în stat (Nastase candida si pentru Parlament).

Cât priveste verificarea candidatilor securisti, la aceste alegeri Colegiul dosarelor Securitatii s-a întrecut pe sine, adica a fost mai absent ca niciodata. Faptul mi se pare ca echivaleaza cu oficializarea decesului acestui Colegiu. Dumnezeu sa-l ierte! Pe el si pe securistii oplositi de d-nii Dinescu, Plesu si Patapievici; când, n-as sti să spun, dar odata tot vom întelege cum de a fost posibil ca domnii amintiti sa devina complici ai securistilor tortionari.

În toata aceasta lipsa de interes pe tema securistilor si colaboratorilor lor a trecut neobservat un fapt cu totul remarcabil. Tânarul istoric Mircea Stanescu a câstigat procesul cu deputatul Radu Ciuceanu. Fostul detinut politic, esuat rusinos în partidul lui Vadim, l-a dat în judecata pe Stanescu pentru ca a scris ca a fost informator al Securitatii. Desi îsi cam facusera obiceiul ca în asemenea dosare sa-i apere pe securisti, în fata probelor incontestabile aduse, la care a ajuns prin cercetari tematice foarte serioase facute ca istoric, judecatorii i-au dat câstig de cauza lui Mircea Stanescu (seriozitatea, salvatoare în acest caz, i-a fost, însa, fatala istoricului în urma cu câtiva ani, când d-nii Plesu, Dinescu & Co l-au dat afara de la CNSAS...). Asadar, în urma procesului pe care l-a pierdut, Radu Ciuceanu a devenit securist cu acte în regula.

În sfârsit, că nu e nimic nou sub soare ne-au aratat-o si unele comentarii în chestiunea "implicarii presedintelui Iliescu în campania electorala a PSD". Cum se stie, forma actuala a Legii alegerilor prezidentiale permite presedintelui în functie sa candideze ca independent pe lista unui partid pentru un mandat de parlamentar. Buna, rea – mai mult rea decât buna - legea asta e. Iar în temeiul ei Ion Iliescu avea tot dreptul sa participe la campania electorala a partidului pe listele caruia candida. Ioan Bogdan Lefter (în Ziua), Cristian Preda (22), Octavian Paler (Cotidianul) si destui altii i-au imputat, absolut absurd si fara nici un temei legal sau constitutional, participarea la campania electorala. Cel mai jenant în povestea asta e că unii dintre cei despre care vorbesc au devenit critici acerbi ai lui Iliescu abia acum, când batrânul comunist, care vreme de un deceniu si jumatate a facut toate relele din lume, nu mai detine puterea. (New York Magazin, 8 decembrie 2004)


La votare, natiune!, articol publicat in anul 2004